Annons
Annons

Hur tänker du när du köper julklappar?

Anna Ledberg

Groddat är godast
17 december, 2015
Dela inlägget

’-Nu lackar det verkligen mot jul, stressen märks tydligast i min inkorg. Alla skriker ”Kom och köp!” Det fullständigt öser in mail till mig, alla med budskapet om att deras produkter är bäst, billigast, roligast och de lovar leveranans innan julafton.

Vilket får mig att tänka på:
Vad bortskämda vi är – Vi lever i överflöd och ska ändå har mer, mer och mer. I veckan var jag på musikalen Kristina från Duvemåla och fick uppleva fattigsverige.  Dagens barn och vuxna är inte tacksamma för det man har utan ska bara ha mer och mer och mer. Konsumera mera! Nej inget för mig. Förr i tiden fanns det ingen mat och du kunde man inte välja hallonsylt till gröten istället för lingonsylt. Var tacksam för det man får och begär inget mer.
Hur många barn använder inte den här vid middagsbordet:
– ”Jag tycker inte om, kan jag få något annat? ”
-”Nä, nu är det fiskvälling som gäller, det finns ingen annan mat!”

Annons

Årets julkalender, Tusen år till Julafton går lite i samma tema. Jag har sett varenda avsnitt och verkligen älskar den.
Det skulle faktiskt vara lärorikt för alla att få leva fattigt ett tag. Att inte bara gå in och köpa en kaffe för 49 kr varje dag, att ta vara på det man har, istället för att köpa nytt hela tiden.  Det är inte bara nyttigt för din plånbok utan för hela vår planet. Att inte bara gå in och handla utan att verkligen tänka, en, två, tre gånger om du verkligen behöver den saken.     Vi måste sluta  överkonsumera allt! Jag tänker både på saker, grejer, mat, men även på Internet. Människan har blivit en klickmonster, företag vill bara att vi ska klicka på deras löjliga listor ( 5 saker varför lillasystrar är bättre än hundar) eller Youtubemonster  (läs småflickor som sminkar sig framför kameran)  Hela internet är bara ett stort hittepå av tidsfördriv. ( Tyvärr är det det som driver trafik till sidan och därför fortsätter företagen att skriva löjliga listor)
Ägna din tid åt saker som är viktiga och riktiga!

Hur tänker jag när jag köper julklappar? 

Jag tänker mycket på det här med överkonsumtion, pengar och om det är viktigt. Mina barn kommer inte få presenter som stinker plast, eller som på något sätt har varit till skada för vår jord eller för andra människor när den producerades.

 

Annons
Annons