Groddat är godast

Gör din egen ost!

I förra veckan var jag i Saltå Kvarn och lagade en massa mat! Det var super trevligt och jag lärde mig bland annat att göra egen ost (superlätt, varför har jag inte gjort det tidigare?)
Vi gjorde osten, marinerade i yoghurt och grillade på spett tillsammans med grönsaker. Tips!  Ju längre osten får vila desto fastare blir den.

Annat som jag tog med mig därifrån är Tempeh – fermeterad ”ost” av bland annat sojabönor, man kan tydligen gör den av olika orters bönor. Men man ska vara försiktig när man gör den hemma – den ska mogna / fermenteras i rätt temperatur. Finns att köpa på t ex Goodstore och Paradiset eller andra  specificerade affärer

Jag lärde mig också att man kan grodda mandlar, och det håller jag på att prova här hemma. Går inte så bra – har du gjort det och lyckats? Berätta gärna.

Men nu ska jag berätta om hur man gör osten!

OST 

4 liter eko standard mjölk
3/4 dl – 0,5 dl ättika
Ostduk eller handduk
Koka upp mjölken, precis när den kokat upp lägg i ättikan. Osten ska skära sig. Rör.
Lägg allt i en handduk över en sil, låt vattnet / vasselen rinna bort ( men spar, till t ex brödbak)
Pressa ur allt vatten. Lägg gärna en plåt med en tung mortel över ostklumpen så allt vatten verkligen pressas ur. Låt vara  så i minst en timme.
Den ska bli fast.

IMG_8837

Ostmassan klar för användning!

Vi skar i bitar och marinerade och satte på spett.

IMG_8839

Här är bitarna innan marinaden.

Den passar även att steka eller äta som den är. Lycka till!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kan man tvinga någon att äta mat?

Blogginlägg

Nej, svarar du säkert. Men jag skulle ändå vilja uppmana till diskussion, för när alla vänliga uppmaningar eller andra lokrop har tagit slut och ändå ingen kommer och äter hur gör du då?  Jag tänker i hemmet i första hand. Jag vill lyfta dessa punkter Mat finns tillgänglig nära på 24/ 7 – så varför […]

En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Blogginlägg

Hej igen. Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men […]

Stockholm, 2017

Blogginlägg

Östermalm, Stockholm, 1917 Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen,  Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson.  Springpojken tar sin cykel eller sina ben och […]

Sommarlov? vad är bäst?

Sommarlov? vad är bäst?

Blogginlägg

Vad är bäst?  Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov? De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra? De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att […]

Lev helhjärtat

Blogginlägg

Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen? För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad.  Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta  är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är […]

Miljödilemmat

Blogginlägg

Hej alla Idag har jag varit lite av en grävande journalist  – jag upptäckte en produkt i mitt städskåp. En toalettrengörningsprodukt. En produkt som jag ska fästa i toaletten så att toaletten blir ren. Denna produkt ska spolas ner i avloppet, alltså ut i vattnet, i havet. För skojs skull läste jag på produkten och […]

Hur firar du?

Blogginlägg

Idag den 10 juni är det bastudagen. Hur firar du? Har du egen bastu? Eller går du till badhuset. Vi har förmånen att ha en i vårt hyreshus som jag ska nyttja. Det är dessutom alltid ledig och luktar gott, ingen som har spillt öl i aggregatet.   Adjö med er.

Liten stresskola till Stressfria dagen

Blogginlägg

  Jag väljer att publicera detta inlägg idag den 27 mars dagen innan Den Stressfira Dagen. Så i morgon ska vi ta det lugn, eller hur? Av ett lustigt sammanträffande infaller Den Stressfria dagen samtidigt som Morsdag. Lustigt, eller en medveten handling? Ilska, irritationer, ångest, att vara lättirriterad är några exempel på olika sorters stress. […]

Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Blogginlägg

Idag tänkte jag ha lite kockskola! Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst […]