Groddat är godast

Gör din egen ost!

I förra veckan var jag i Saltå Kvarn och lagade en massa mat! Det var super trevligt och jag lärde mig bland annat att göra egen ost (superlätt, varför har jag inte gjort det tidigare?)
Vi gjorde osten, marinerade i yoghurt och grillade på spett tillsammans med grönsaker. Tips!  Ju längre osten får vila desto fastare blir den.

Annat som jag tog med mig därifrån är Tempeh – fermeterad ”ost” av bland annat sojabönor, man kan tydligen gör den av olika orters bönor. Men man ska vara försiktig när man gör den hemma – den ska mogna / fermenteras i rätt temperatur. Finns att köpa på t ex Goodstore och Paradiset eller andra  specificerade affärer

Jag lärde mig också att man kan grodda mandlar, och det håller jag på att prova här hemma. Går inte så bra – har du gjort det och lyckats? Berätta gärna.

Men nu ska jag berätta om hur man gör osten!

OST 

4 liter eko standard mjölk
3/4 dl – 0,5 dl ättika
Ostduk eller handduk
Koka upp mjölken, precis när den kokat upp lägg i ättikan. Osten ska skära sig. Rör.
Lägg allt i en handduk över en sil, låt vattnet / vasselen rinna bort ( men spar, till t ex brödbak)
Pressa ur allt vatten. Lägg gärna en plåt med en tung mortel över ostklumpen så allt vatten verkligen pressas ur. Låt vara  så i minst en timme.
Den ska bli fast.

IMG_8837

Ostmassan klar för användning!

Vi skar i bitar och marinerade och satte på spett.

IMG_8839

Här är bitarna innan marinaden.

Den passar även att steka eller äta som den är. Lycka till!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Miljödilemmat

Blogginlägg

Hej alla Idag har jag varit lite av en grävande journalist  – jag upptäckte en produkt i mitt städskåp. En toalettrengörningsprodukt. En produkt som jag ska fästa i toaletten så att toaletten blir ren. Denna produkt ska spolas ner i avloppet, alltså ut i vattnet, i havet. För skojs skull läste jag på produkten och […]

Hur firar du?

Blogginlägg

Idag den 10 juni är det bastudagen. Hur firar du? Har du egen bastu? Eller går du till badhuset. Vi har förmånen att ha en i vårt hyreshus som jag ska nyttja. Det är dessutom alltid ledig och luktar gott, ingen som har spillt öl i aggregatet.   Adjö med er.

Liten stresskola till Stressfria dagen

Blogginlägg

  Jag väljer att publicera detta inlägg idag den 27 mars dagen innan Den Stressfira Dagen. Så i morgon ska vi ta det lugn, eller hur? Av ett lustigt sammanträffande infaller Den Stressfria dagen samtidigt som Morsdag. Lustigt, eller en medveten handling? Ilska, irritationer, ångest, att vara lättirriterad är några exempel på olika sorters stress. […]

Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Blogginlägg

Idag tänkte jag ha lite kockskola! Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst […]

Avslöja dina ursäkter

Blogginlägg

  Vi har alla våra ursäkter för att slippa göra saker, eller hur? Jag brukar säga att den som vill gör, måste du tjata på någon så vill hen inte. Så sluta tjata – det enda som händer är att du tjatar sönder öronen på din vän. All förändring måste komma inifrån och den som […]

Stressad?

Blogginlägg

  Stressad, ja det är var och varenda kotte nuförtiden känns det som. Vårt sätt att leva, det sättet där det ställs nästan orimliga krav på oss, både i arbetslivet och i privatlivet är stressande, pressande och krävande. I storstäderna, som Stockholm där jag bor är det så vanligt att vara stressad och pressad – […]

Fötter – inte rötter

Blogginlägg

Känner du att du har svårt att passa in? Eller att du alltid måste kompromissa? Försöka passa in? Känner du ofta rädslan att göra fel? Det är är miljön det är fel på –  inte dig. Du ska inte anpassa dig efter miljön utan miljön efter dig. Vi har fått fötter och inte rötter och […]

Svar: När ska man ge barn nyttig mat?

Svar: När ska man ge barn nyttig mat?

Blogginlägg

Om jag har någon matallergi så är det att sortera upp maten i nyttig och onyttig, vi börjar där, det säger ganska mycket om vem är det som frågar. Var är nyttigt för den som frågar, och var är onyttigt? Idag finns det ju också 100tals dieter så, vad är egentligen nyttigt? Och för vem? […]

Fråga: När ska man börja ge barnen nyttig mat?

Blogginlägg

Jag skickar ut en snabb fråga här i cyberrymden: När tycker du att man ska börja ge barnen nyttig mat? Vad är en bra tid för dig, vid 2 års ålder, 5, eller kanske vid 10års ålder? Eller helt andra, förslag. Shoot! Jag vill ha era åsikter och funderingar, vad tycker du?  Jag är intresserad […]