Annons
Annons

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Anna Ledberg

Groddat är godast
22 oktober, 2016
Var tyst och lyd! Annars får du sparken!
Dela inlägget

Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner:

Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning i vardagen.  Jag kallar ”arbetarna” för slavar, mest på skoj – men finns det någon sanning i det alls?

Tyvärr är nog det i vissa fall lättare sagt än gjort. På många jobb finns det oskrivna regler om hur vi ska arbeta och att vi alltid ska vara tillgängliga. Vi människor har blivit robotar och med det är det svårare och svårare att inte arbeta. Förväntningarna är högre, vi ska prestera mer och prestigen i jobben är mycket hög.

Alla dessa osynliga krav

Annons

Alla dessa krav, som är satta eller underförstådda, gör det nästan omöjligt att vara människa. Hur många är det egentligen som är sjukskriva på grund av arbetsrelaterad stress nu igen? Chefer och arbetsledare tar det nästan för lätt och skrattar åt den som blivit sjukskriven på grund av för hög arbetsbelastning.

Till vilken nivå ska vi vara glada och tacksamma för att vi har ett jobb? Jobb som kräver och kväver oss?

Till vilket pris är det värt att ha ett jobb?

var-radd-om-livet-inte-jobbet

En människa är mer värd en ett jobb
Alla vi som utför jobben är människor som har behov och få av dem kan tillfredsställas på ett jobb. Många har inte tid med sig själva för de måste arbeta.  Hur vi än vrider och vänder på saken är det bara ett jobb och att du som individ, människa är mer värd än ett jobb. Alltid, alla gånger.

Jag läste den här artikeln på expressen om att man ska vara hemma mer med sina barn och inte lämna  in dem på förskola-förvarning  och visst jag tror om att många gärna skulle vilja om de ”kunde” för sina jobb, hur många osynliga regler finns på ditt jobb egentligen? vi är så vana att göra rätt för någon annan att vi glömmer bort oss själva.

Jobba lagom så här

  • glöm aldrig bort att vi är människor ( inte robotar)
  • GÅ HEM FRÅN JOBBET! och ta aldrig med jobbet hem- Hemma ska du vila. Om gränserna mellan jobb och fritid suddas ut alltför mycket kanske du måste byta jobb. Eftersom DU alltid är viktigare än jobbet.
  • En ”bra” utbildning kräver oftare mer av dig, du förväntas ställa upp på jobbet. Du förväntas vara borta från din familj, dina nära och kära.  Är det värt det?  Vi utbildas för att bli något som vi inte är.

  • Ta reda på vad som förväntas av dig.  Säg nej  / delegera om du inte kan / vill / hinner.  Inte snällt? Den enda som ska vara snäll mot är dig själv!

  • Kan du vara sjuk / ledig / vabba eller blir det en alldeles för hög arbetsbelastning när du kommer tillbaka – tänk över om det verkligen är rätt jobb för dig.
  • När vi jobbar har vi våra ”jobb-jag” och inte våra ”jag-jag” . Jobben kan göra att vi glömmer bort oss själva, vad vi vill, tycker är roligt och önskar oss. För mig är jobb något som vi ”lägger på”
  • Gå in i tanken att det är ditt jobb som gör dig sjuk – är din hälsa värt mer än ett jobb?

    Känns det svårt? Ja säkert. Jag tror dig. Vi känner ofta skuld och skam om vi inte gör våra jobb.

    Vi är inte våra jobb – vi är oss själva.


    Till dig som är chef:

  • Var ett gott exempel. Jobbar du lagom?
  • Fråga: Hur kan jag hjälpa dig?
  • Fråga  Vad är en lagom arbetsbelastning för dig, vad tror du att du klarar av?

  • Lägg in tid för friskvård på ARBETSTID, t ex 30 minunder längre luncher så alla har tid att ta en rask promenad, ”klockan 15 strech”  – Friskvård är att ta hand om sin personal innan de blir sjuka.
  • Personal som blir sedda, lyssnade på gör ett bättre jobb.
    De som är där mest ska ha det bäst”,
    tycker jag. Mår personalen bra =  mår kunderna bra.  Kunder som mår bra gör fler och bättre köp. Det vinner alla på.  Små saker som att städa i uppehållsrummen och inte bara i butiksytan / eller ytan är besökare / kunder vistas. Se till att personalen får det som de vill ha, som gott kaffe, te, varmchoklad, massage, bra stolar, skrivbord får tid till sig själva på arbetstid.

    Ha en bra dag!

Annons
Annons