Annons
Annons

Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Anna Ledberg

Groddat är godast
11 november, 2016
Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.
Dela inlägget

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen.

Lögnen heter Det är så. 
Lögnen heter Det. Är. Så. Punkt.  Denna kan ju användas till vad som helst i livet, men det som den används mest till min närhet är i samband med ”jobb” ”att jobba” . När människor använder Det är så och jobba i samma mening blir jag rädd, Det är så har nästan uteslutande en negativ klang och ett negativ innebörd.
Det är så, man måste jobba hör jag ofta.
Jobba och slita och få sin belöning. Det är så.  Jobba är jobbigt, man är borta hela dagen och kommer hem trött – det är så. Vem sanning är det egentligen? Hur mycket sanning ligger i meningen ?  Är den din? Tänker du så?

Annons

Jag blir rädd att fler och fler går på denna lögn av flera anledningar:

  1. Det blir som du vill ha det. Vill du ha det som du vill ha det? Är du nöjd dig eller har du vant dig? (med din belöning som kommer den 25:de)
  2. Livet är där du spenderar dina dagar.
  3. Fler och fler värdesätter jobbet mer än livet. De har ingen aning om vad de ska göra utan jobbet. Du är inte ditt jobb, du är du. Vad är en meningsfullhet för dig? Vad tycker du är roligt att göra, när du inte jobbar?  Det är vanligare att utbilda sig för att bli någon än att ta vara på den man är. Flera och flera låter jobbet ta mer och mer tid  –  den egna kroppen och själen får vika undan.  ( Det är så? )
  4. Ska du låta hela livet gå, under premissen ”Det är så”?  ”Det är så livet är?” Ska du gå miste om allt bara för att ”det är så”?  Vem har bestämt ”Att det är så” ?  Har du någon skyldighet mot någon, egentligen?
  5. Sätt ner foten, bli medveten, sluta acceptera, ta reda på vad som finns, våga stanna upp och tänk efter.
  6. ”Jag jobbar ju, jag kan inte hålla på och göra som jag vill! Det är så –  jag måste jobba” Du som tänker så, vad skulle vara en meningsfullhet för dig? Vad är meningsfullt att göra för dig? Vad är viktigt och riktigt?   – Vi måste se helheten i livet. Vi kan inte bara ta ”bort jobbet” – Livet är en mycket komplex maskinen där många små delar skapar en helhet.
  7. ”Vänj dig  – för det är så. ”

    Sammanfattningsvis:

    – Säg inte Det är så om du inte menar det du säger med glädje, kärlek och något som du ser framemot

    – Se till att du Jobbar lagom så att du har tid för dig, din återhämtning i vardagen.  ( Observera att det står i vardagen, inte till helgen. Kan du inte få tid till återhämtning i din vardag? – Byt jobb. Inget jobbrelaterat kan under några som helst omständigheter vara viktigare än en människas hälsa)

    Skaffa dig en egen meningsfullhet i livet – gör något som du tycker är kul, som inspirerar dig och som ger dig glädje. Helst något som inte har med jobbet att göra. Här kan du läsa mer om vad som menas med Egen meningsfullhet.

    Jag håller på att skriva en bok om detta, är upp på 380 sidor så det är ganska komplicerat och komplext. 

    Kika gärna in på min instagram @annavegologiskt om ni är nyfikna på mer.

Annons
Annons