Annons
Annons

Njut av december utan ångesten i januari

Anna Ledberg

Groddat är godast
28 november, 2016
Njut av december utan ångesten i januari
Dela inlägget

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam.

Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt.

Kroppsligt

Annons
  • Man äter det som syns och finns. Måste alla godsaker alltid stå framme?
  •  Mellanmål istället för fika. Föregå med gott exempel och bjud på mellanmål istället för fika.   Men alltså, man tänk att få bjuda på mor Annas nygriljerade kålrot på en skiva gott surdegsbröd
  • Eller på nyttigare rawfood bollar som dessa med saffran, dessa snöbollar eller som serverades i påskas under namnet Påskägg av choklad  eller dessa vegankolor  Här är ett annat recept på ungefär samma sak.  Vegankola  
  • Tänk på vilken rörelse du ger din kropp i vardagen.
  • Du är ingen dålig värdinna om du inte alltid bjuder på allting. Gå inte från matbordet till fikabordet. Ta en promenad emellan. Åk pulka, spela spel. Gör någonting annat. Maten smakar faktiskt godare när man inte bara äter sig igenom hela december.  Bestäm att ni går ut!
  • Haka inte upp dig på att vara ”nyttig”  – väx med tanken att det som är nyttigt för dig är att äta det som du är sugen på.
  • Om det där är svårt och du bara känner sug på onyttigheter kolla om du kan få  hjälp av den här tabellen  Genom att kolla på tabellen kan du äta ”rätt källa” Som att om du är sugen på choklad kan du ha magnesiumbrist och genom att äta nötter, frön får du i dig näring, som magnesium utan ett massa ”tomma kalorier”
  • Frossa i grönkål
    Grönkål är toppen att äta av i december, en grönsak som är i säsong som som går att göra massor med.
    Grönkålssallad på fem minuter

    Grönkålschips Elin och Elsa älskar dessa och vi kallas de för superchips.

    Eller börja dagen med en grönkålssmoothie som hela familjen gillar

    Jag vill inte att december eller januari ska bli en bantningskur eller månader av må-dåligt och dåligt samvete. Genom att göra medvetna val redan nu behöver inte 2017 börja med ”bantningskurer” dåligt samvete och at tycka illa om sig själv, lägg sedan på Den Stora Förändringen och det är lönt att misslyckas.

    Lilla stegets kraft
    Jag jobbar hellre genom Lilla Stegets kraft – om du tänker att du kanske ska göra något i januari, Varför inte börja redan nu, i smyg. OM du verkligen vill göra en förändring, tänk vilket försprång du har. En hel månad, det har ju nästan hunnit bli en vana. 😀

    Ekonomi

    När det gäller ekonomi finns det bara en enda lösning på fattig-januari.

    HANDLA INTE FÖR PENGAR DU INTE HAR.

    Så, att handla på kreditkort eller få faktura i januari, februari, eller mars brukar faktiskt bara flytta på den dåliga magkänslan. Köp bara saker du har pengar till JUST NU. Om du inte är 100000% säker på att du kommer få dubbelt så mycket pengar nästa månad, så låt bli att handla på kredit eller faktura.   Tänk på vilken ”present” du kommer att få i januari.

    Tråkigt, tja. Men ganska logiskt eller hur. Kan man inga pengar kan man inte handla. Och det låter dig tänka efter om du verkligen, verkligen, verkligen, behöver den där saken.

    • Låt bli ändå!  Har ni bestämt att ha knytis gör inget ändå, har ni bestämt att ni inte ska köpa klappar till vuxna, köp inga ändå.  Gör som ni har bestämt.
    • Var hyggligt planerad. Det brukar vara panik-köpen som drar iväg kostnaden.  Den där ”Jag springer in på macken och köper något till Morbror Knut”  brukar sällan ge något av värde.

      – Har du någon chokladask du kan damma av? I samma stund som Herman sa det ångrade han sitt beslut. Butiksägaren hittade en gammal ask, dammade av den och, vi var i princip tvungna att köpa den.  Så här års tror jag väl inte direkt att askarna hunnit bli så dammiga, men ändå.

    Ha en en super mysig början av december!

    Annons
    Annons