Annons
Annons

Det behöver inte alls vara hälsosamt att vara smal!

Anna Ledberg

Groddat är godast
25 februari, 2017
Dela inlägget

Fick rubriken dig att heja till? Det var meningen, för det är dit jag vill komma. Att vara smal är inte en garanti, eller ett ”resultat” över att man är hälsosam. I vissa fall är det som att jämföra äpplen och päron. För många är ”vara smal” den direkta lyckan, det perfekta resultatet och då är man hälsosam. Det funkar inte så, tyvärr.
En ”normalstor” människa kan faktiskt vara mer hälsosam än en smal.
En ”tjock” människa kan många gånger ha bättre kondition än en smal människa

Tyvärr är det en myt om att kroppsformen avslöjar om man är hälsosam eller inte, det är inte sant. Dra inte alla ”smala” över en kam och anse att de är hälsosamma. Och dra inte heller alla normalstora över en kam och anse att de är ohälsosamma.

Det är dina dagliga val som avgör om du är hälsosam eller inte, tycker jag. Du måste se helheten i hur en person lever för att kunna avgöra om den är hälsosam eller inte. Detta oberoende om vad vågen säger.

Är grönsaker hälsosamt?
Annons

Jag visar med ett exempel:

Mia
Mia anses vara smal av sina vänner, hon är petite och har smal och nätt kroppsform. Liten rumpa och små bröst, och så. Mia har ett stillasittande arbete och sitter mycket hemma i övrigt. Åker buss, men sitter på bussen till jobbet.  Tränar inget på lokal, kan hända att det slinker in någon promenad någongång men inget regelbundet. Äter väl normalt, mycket pasta och bröd. Äter visserligen regelbundet på särskilda tider för att hon inte gillar att vara hungrig eller jaga mat.
Tycker du att Mia är hälsosam?

Berit
Berit är väger nästan tresiffrigt och är enligt henne själv överviktig. Stora fylliga bröst, mage. Hon trivs inte med sin kropp och till varje sommar ska hon ”gå ner 10kg”

Berit är pensionär och börjar varje dag med att titta på Malou efter det tar hon en promenad på cirka 10 minuter, två gånger i veckan går hon och simmar med sina kompisar i pensionärsklubben.
Berit dricker mycket saft och älskar att fika med kakor och bullar och det slinker gärna ner ett par chokladbitar nu och då. Dock börjar hon varje måltid med en stor portion grönsaker.
Tycker du att Berit är hälsosam?

Vad händer i kroppen? 
Tyvärr baserar vi våra antaganden eller våra generaliserar på vad vi ser och inte vad som försegår inne i våra kroppar. Är Mia hälsosam inne i sin kropp? Är Berit hälsosam inne i sin kropp?

Känslan av att vara smal eller överviktig? 
Tror du att det har något att göra med en känsla? Känslan av att vara smal eller överviktig?  Vågen har inget med vikten att göra, det är känslan som spelar roll.

Berit som inte trivs med sin kropp, hjälper det henne att känna sig smal, eller tror du att Berit kanske behöver lära sig älska sig själv först ( och sin kropp, givetvis!) för att ens kunna tillåta sig själv att känna sig smal?

Vem är mest hälsosammast Mia eller Berit? Tycker du?  Och en sak till, måste vi alltid sätta ett epitet kring saker och ting. Kan vi inte bara låta saker vara?  Ok, fast nu var det ju jag som började. F’låt.

Jag hoppas att det väcktes några tankar och funderingar  hos dig i och med detta inlägg.

 

Annons
Annons