Annons
Annons

Min åsikt om hur viktig egentiden är

Anna Ledberg

Groddat är godast
6 mars, 2017
Min åsikt om hur viktig egentiden är

Det är ett sånt himla tjatande om egentid nu förtiden i mina sociala medier och jag ska faktiskt inte vara sämre för jag vill också skriva ett inlägg om egentiden. Den för mig viktiga egentiden.

Vad är egentiden då?

Jag väljer att inte kalla den egentid utan MEJTID. En tid jag har åt mig själv och det har inget att göra med om jag är en bra eller dålig förälder för del delen. Jag tycker att alla bör ägna minst en tid, kanske 5-10 minuter per dag åt dig själv. Det kommer att göra dig till en bättre förälder. Du tankar energi, bli återhämtad, växer som människa.  Du är viktigast i ditt liv. Slösa inte bort din egentid på dåligt tv.

Se egentiden som ett tillfälle där du tankar energi.

Varför ska du ägna dig åt egentid / mejtid då?

Annons

När du ägnar din tid åt att göra saker som du blir glad, lycklig av att göra, för lyssna nu –  får du en annan känsla i din kropp. När dina barn känner att du mår bra mår de också bra. Känslor smittas, eller hur.

 

Det som du kan göra på din egentid ska du kunna göra inför din barn

Det som du vill göra på din egentid ska inte vara farligt, skadligt och något som du ska kunna göra inför dina barn. Du ska bli bli laddad med energi, inte uttröttad.

Du skall, aldrig, någonsin använda dina barn som ursäkt för att du inte kan måla, spela gitarr, eller skriva en bok, eller träna / vara hälsosam. (Eller vad du vill göra, vad det nu är som gör dig glad. )
Tänk vilken vilken undermedveten skuld du lägger på dina barn. Tillexempel, Maria känner att hon vill vara med hälsosam med anser att hon inte kan träna för att hon ha barn, vilket tillslits kan leda till en skuld hos Marias barn – det är barnets fel att Maria är fet.
Det kan aldrig vara ett oskyldigt barns fel att en vuxen inte gör det hon vill.

Det du känner, visar och gör inför dina barn lär de sig att göra.

 

”Jag kan inte spela gitarr för jag har barn” hör jag ofta, men är det verkligen sant? – För övrigt är det coolt med en gitarrspelande förälder.
”Jag kan inte äta hälsosamt för jag har barn” är en annan fras som jag ofta får höra – men är det sant?

Jag trodde läge att jag inte kunna läsa böcker eftersom jag har barn, men så endag  testade jag och det gick ju hur bra som helst. Det som hände var att min barn tog en bok och satte sig bredvid mig och läste själv.

Använd inte barnen som ursäkt!
Det är viktigt för mig att röra på mig i vardagen och det är något sunt och friskt beteende som jag inte vill lägga bort bara för att jag fick barn. Jag gillar att läsa böcker och det gör jag gärna inför mina barn.  (Tips när barnen var små läste jag högt ut mina vuxenböcker, inte barnböcker, oftast är det rytmen i språket som barnet vill höra och det spelar ingen roll vad som läses.)

 

Stäng in dig på ditt rum om du behöver

Jag vill gärna meditera med några speciella program, visst kan min barn vara med då – men jag skulle hellre välja en annan typ av meditation när de är med. Så jag kan göra det inför mina barn, (att sitta helt still på en stol är faktiskt att vara ett gott föredöme…:)  Men jag väljer att stänga in mig i mitt rum i 45 minuter och inte bli störd av någon. Alls. Att kunna göra det är ett tecken på att vara en bra mamma.

Jag kan skriva en bok inför mina barn, men om jag vill få mer gjort så stänger jag in mig på mitt rum. Jag kan måla talvor inför mina barn, jag kan laga mat inför mina barn.

Glöm dock aldrig ditt ansvar som förälder

Använd dock sunt förnuft när du uttar din egentid. Glöm inte ditt ansvar som förälder. Stäng inte in dig på ditt rum om du är ensam hemma med barnen.
Vissa föräldrar har svårt att få till tid till sig själva medan andra kan lättare få till en tid. Kan ju bero på barnens ålder eller olika så kallade faser.

 

Annons
Annons