Groddat är godast

En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Hej igen.

Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men ändå.

Maten som serveras i hallen är så kallad "god mat", mycket smör, grädde och framför allt mycket kött. Jag blir naturligtvis inspirerad och vill göra något eget av den svenska klassikerna som finns där.
Kåldolmar, kroppkakor köttbullar med potatis, gräddsås och lingonsylt, pressgurka och så mycket vidare. Jag tänker med detta skapa en ny kategori: En svensk klassiker men mycket nyttigare och vegetariskt.
Det är så himla mycket kött i hallen:D

KÅLDOLMAR med Vilt ris och grönsaker

1 vitkåls huvud
Lossa försiktigt bladen så att de blir så hela som möjligt. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i bladen så att de blir mjuka. Koka 2-3 minuter , låt rinna av.  Lägg åt sidan Räkna med att det blir ett blad per dolme, och räkna med cirka 2-4 per person. 

Fyllning

1 lök, fint hackad
2 morotter, fint hackad
1 brk krossade tomater
grönsaksfond
Vitlök
ev vatten
Kokt vilt ris, t ex från Saltå Kvarn - 2-3 matskedar per dolme

Gör så här

Fräs löken och morot mjuka i olja tillsammans med vitlök. Tillsätt sedan tomaterna och fonden, mer vitlök och smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills allt är mjukt.

Lägg upp vitkålsbladen och lägg i 2-3 matskedar kokt ris i botten, lägg över såsen. Vik igen vitkålsbladet och "lås" eventuellt med en tandpetare, eller lägg skarven nedåt.
Grädda i ugnen cirka 10 minuter, allt är egentligen redan klart.

Servera med kokt potatis, gräddfil och lingonsylt.

Lycka till. Snart kommer ett nytt recept i samma kategori. Vill ni ha kroppkakor eller "kött"bullar med potatis, lingon och gräddsås först? Det är de recept som jag redan nu kommer på, men bara en kort promenad runt i hallen gör mig mycket inspirerad av att göra på "mitt sätt"

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Tips och tricks i Coronatider – Hemester

Tips och tricks i Coronatider – Hemester

Blogginlägg

Nu är det ju hög tid att planera sin semester och enligt rekommendation får vi bara förflytta oss två timmar från vår bostadsort. Så hur ska vi tänka. Jag tänker så här att de bästa stunderna och de bästa minnena och det bästa “allt” finns precis där vi bor och där vi är. Det fina […]

Tips och trix i coronatider – Skriv brev

Tips och trix i coronatider – Skriv brev

Blogginlägg

“Åh vad glad jag blev för ditt brev”, började hon sitt brev till Elsa Det värmde mitt hjärta och jag hade gjort livet lite, lite, lite lättare för en farmor. Att vara instängd på ett ålderdomshem är jobbigt, att inte få träffa någon är jobbigare. Ett brev, ni vet papper i kuvert och frimärke gör […]

Tips och trix i Corona tider – Gå till jobbet

Tips och trix i Corona tider – Gå till jobbet

Blogginlägg

Hej Ingen bör nog ha missat att det har hänt något här i landet och världen den senaste tiden. Coronatider verkligen, många upplever detta som en stor kris och katastrof och andra tänker utanför boxen och hittar lösningar på allting. Många är vi som jobbar hemma, visst det är väl asnajs ett tag, men inne […]

Hej igen

Hej igen

Blogginlägg

Det var länge sedan jag skrev något här, hej hej alla ny och gamla läsare. Jag har fått så många kommentarer och frågor på den här bloggen att jag drar igång den igen. Det är så roligt att många läser och följer mina recept och tankar kring livet. Tack, tack. Det värmer mig. Det är […]

Vad är nyttigt?

Vad är nyttigt?

Blogginlägg

Idag reflekterar jag lite över vad som är nyttigt. Jag såg att jag hade skrivit om det tidigare, tydligen en hjärtefråga för mig. Man får börja med att se personen i fråga VEM är det som frågar, tycker jag. Är Broccoli nyttigt? Säkert svarar du ja på den frågan. Men blir Broccolin nyttig om personen […]

Kan man tvinga någon att äta mat?

Blogginlägg

Nej, svarar du säkert. Men jag skulle ändå vilja uppmana till diskussion, för när alla vänliga uppmaningar eller andra lokrop har tagit slut och ändå ingen kommer och äter hur gör du då?  Jag tänker i hemmet i första hand. Jag vill lyfta dessa punkter Mat finns tillgänglig nära på 24/ 7 – så varför […]

En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Blogginlägg

Hej igen. Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men […]

Stockholm, 2017

Blogginlägg

Östermalm, Stockholm, 1917 Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen,  Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson.  Springpojken tar sin cykel eller sina ben och […]

Sommarlov? vad är bäst?

Sommarlov? vad är bäst?

Blogginlägg

Vad är bäst?  Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov? De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra? De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att […]

Lev helhjärtat

Blogginlägg

Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen? För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad.  Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta  är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är […]