Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Groddat är godast

En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Hej igen.

Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men ändå.

Maten som serveras i hallen är så kallad "god mat", mycket smör, grädde och framför allt mycket kött. Jag blir naturligtvis inspirerad och vill göra något eget av den svenska klassikerna som finns där.
Kåldolmar, kroppkakor köttbullar med potatis, gräddsås och lingonsylt, pressgurka och så mycket vidare. Jag tänker med detta skapa en ny kategori: En svensk klassiker men mycket nyttigare och vegetariskt.
Det är så himla mycket kött i hallen:D

KÅLDOLMAR med Vilt ris och grönsaker

1 vitkåls huvud
Lossa försiktigt bladen så att de blir så hela som möjligt. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i bladen så att de blir mjuka. Koka 2-3 minuter , låt rinna av.  Lägg åt sidan Räkna med att det blir ett blad per dolme, och räkna med cirka 2-4 per person. 

Fyllning

1 lök, fint hackad
2 morotter, fint hackad
1 brk krossade tomater
grönsaksfond
Vitlök
ev vatten
Kokt vilt ris, t ex från Saltå Kvarn - 2-3 matskedar per dolme

Gör så här

Fräs löken och morot mjuka i olja tillsammans med vitlök. Tillsätt sedan tomaterna och fonden, mer vitlök och smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills allt är mjukt.

Lägg upp vitkålsbladen och lägg i 2-3 matskedar kokt ris i botten, lägg över såsen. Vik igen vitkålsbladet och "lås" eventuellt med en tandpetare, eller lägg skarven nedåt.
Grädda i ugnen cirka 10 minuter, allt är egentligen redan klart.

Servera med kokt potatis, gräddfil och lingonsylt.

Lycka till. Snart kommer ett nytt recept i samma kategori. Vill ni ha kroppkakor eller "kött"bullar med potatis, lingon och gräddsås först? Det är de recept som jag redan nu kommer på, men bara en kort promenad runt i hallen gör mig mycket inspirerad av att göra på "mitt sätt"

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vad är hälsosamt?

Blogginlägg

Vad är hälsosamt och vad är nyttigt? Vad tycker du? Vad jag anser vara nyttigt har ingenting med mat att göra utan bara en inställning, alltså vad tror och vilka “sanningar” lever du efter?  What´s in your mind? Jag tänker så här: Om du inte ens vill ha något, alltså det “onyttiga / det syndiga” […]

Grönkålschips i torkugn

barn

Att göra grönkålschips i torkugn är superlätt. Typ så här: 1) Repa av kålen från blasen och tvätta den 2) Lägg i en bunke och lägg på lite olja och salt. Var förskiltig med saltet då jag upplever att när kålen torkar att smakerna bli starkare. 3) Lägg kålbitarna på en torkugnsplåt och in i […]

Grönkål och mangoldtips

Blogginlägg

  Hej och hå! Vi fick lite grönkål och mangold av Maria ( som i sin tur hade fått från sin granne med kolonilott) Jag gjorde: Pesto med grönkål och casewnötter Mixa cawenötter till fint mjöl tillsätt sedan en handfull grönkål och mixa till bra konsistens. Ringla i olivolja och smaka av, ibland kan det […]

utvärdering av en brevväxling

utvärdering av en brevväxling

Blogginlägg

I går var det den 1 oktober och landets ålderdomshem kunde äntligen öppnas. Ni förstå vilket fängelse det har varit för våra gamla. Att bara sitta och glo. Tänk dig. Från i mitten av april har jag och Elsa brevväxlat med SigBritt och det har varit så oerhört givande. Fantastiskt och har gett så mycket. […]

Zucchinitips

Blogginlägg

Nu är det verkligen zucchinitider! Här kommer några ideer på vad man kan göra med den mäktiga grönsak. Vi fick en gigantisk av Maria och den räcker till mycket. Här kommer några tips. Fräs i pitabröd Skär eller mandolina zucchini, morötter och lök fräs grönsakerna mjuka. Ha i tomatås, kryddor som ingefära och vitlök, gurkmeja. […]

Lova mig att göra en sak under hösten, bara en, ok?

Blogginlägg

Nu kommer en pekpinne, ok? Men en ganska viktig sådan, en väldigt viktigt egentligen. Det handlar om vad många gör medvetet och endel gör omedvetet. Några gör på fredagskvällen, någon annan på lördagen, någon ytterligare på söndagen. And life goes on. På måndagen kanske, eller tisdagen. Under mensen, för att någon är “dum” för att […]

Dagbok över en som fastar

Dagbok över en som fastar

Blogginlägg

Det är efter du har avslutat din fasta som det börjar hända grejer, bara så att du vet. Jag avslutade min fasta i onsdags och idag, lördag tömmer jag fortfarande och är drabbad av sura uppstötningar så fort jag äter “sur” mat. Bröd, mejeri, mjölmat är surt och ger mig uppstötningar – idag ska jag […]

Fastar *Dagbok över en som fastar*

Fastar *Dagbok över en som fastar*

Blogginlägg

Idag har jag gjort något som jag aldrig tidigare gjort förr och tänker ta tillfället i akt och föra lite dagbok om hur jag tänker och känner och mår. Fakta: Det här är en fasta som går ut på att dricka fuktjuicer och buljong Vi dricker bara äppeljuice, grönsaksjuice och multifruktjuice, buljong, vatten och örtte. […]

Vad är skillnaden mellan vegan och rawfood?

Vad är skillnaden mellan vegan och rawfood?

Blogginlägg

Det finns likheter mellan vegansk mat och rawfood mat men det är också några viktiga skillnader. All rawfood mat är vegansk men all vegansk mat är inte rawfood Vad är rawfood Det är mat som inte har hettats upp mer än 45 grader ( lite olika skolor angående temperaturen, vissa hävdar bestämt att 43 grader […]

5 saker att göra på jobbet – hemma

5 saker att göra på jobbet – hemma

Blogginlägg

Ok i dessa tider är det många som är hemma och jobbar och jag har märkt att en del uppfattar det som tråkigt och outvecklande och oinspirerande. Det blir lätt att man håller på med hemma saker, som att tvätta, städa och så. Jag vill inte att vi ska göra revolt och skita i jobbet […]