Groddat är godast

Rödbetspaj med chevre och pinjenötter

Hej bloggen!

Jag skulle vilja tipsa om ett bra och gott recept på en rödbetspaj. Rödbetor är i säsong, billigt och supernyttigt. Rödbetor brukar jag annars göra i ugnen, och det är ju gott det med, men jag ville göra något annat med samma typ av råvaror; rödbetor, chevre och pinjenötter så jag gjorde en paj.

Och det blev ju supergott. Som vanligt har jag inget exakt recept för jag vet att du grejar det här:

Pajdeg:
Mjöl
Vetegroddar
Vatten
Olivolja
Jag har ofta i något annat "bättre mjöl" i också, kikärtsmjöl, teff, bovetemjöl. Våga prova!
Använd händerna och rör ihop degen till en fast deg.

Fyllning
Färska rödbetor, rivna på den grövsta sidan på rivjärnet.
Chevreost
Pinjenötter, helst rostade i en torr stekpanna.

Äggstanning
Rör i hop ägg och vatten, buljong eller andra kryddor

Gör så här

Tryck ut pajdegen i en form, lägg i de rivna rödbetorna, osten och nötterna. Häll över äggstanningen och grädda i ugnen 200grader - cirka 30 minuter.

IMG_8347

Gott att servera tillsammans med en grönkålssallad.

Ha en bra dag och lycka till!


Kureras smygläsningsmingel

Igår tog jag lillebror med mig till Kureras smygläsningsparty. Vi var bjudna till (skit) häftiga "Himlen" på 25 våningen i Skrapan här i Stockholm.

Vilken utsikt alltså. Både när det gäller stadsyn och de alla de snygga människorna som var där.

20141008_175406

En wefie på mig och bror och en röd måne i bakgrunden.

Det var jättekul att träffa alla på Kurera och alla gamla bloggare och nya bloggare.

 

 

 

 

 


Liten undersökning! Vad anser du om ensamdrickare?

Vad tycker du?  Är det Ok när en i familjen dricker alkohol och inte de andra. Alltså en ensamdrickare.  När du dricker själv hemma har du ju ingen att bolla de bra ideerna med, ingen som är på samma "planhalva" och som tycker det du säger är genilat. ( Face-it - det blir snarare tvärtom!)
Och är det någon skillnad på mängden? Spelar det någon roll om det är 1 glas vin/ 1 flaska/ 5-6 öl - eller är det själva principen som räknas.

Ensamdrickaren stör inte, utan sitter på sin plats, med hörlurar. Kan hända att det prasslar lite från köket när hen fixar snax. Har det någon betydelse? Annars helt tyst, så ingen störs.
Och spelar dagen efter någon roll? Även små mängder alkohol påverkar dig.

Alkohol är ett SÅ känsligt ämne tycker jag. Men jag är verkligen jätte nyfiken på hur ni resonerar. Jag är inte ute efter att ta ifrån någon det enda som är kul, utan bara se det som en kort enkel undersökning.

Svara med en kommentar! Nej! OKEY! Kommentera gärna.  Hur gör du? Skulle du välja att dricka i ett samband när ingen annan gör det?


Halloween

I morgon den 31 oktober är det Halloween och vi har pyntat och ätit pumpa mest hela vecka. Det är en av mina favoriter. Jag älskar pumpa och jag tycker den påminner om sötpotatis i smaken. Så passa på och ät upp innanmätet när du karvar ut och gör en figur.

20131026_185506

När vi skar ut tänderna på gubben, skar vi för mycket så vi fick limma fast dem med karlssons klister igen...;D

Det vanligaste att göra med "pumpaköttet" är nog pumpasoppa skulle jag tro. Och det är urgott. Verkligen. En annan variant är att bara ugnsbaka dem med andra rotsaker, eller göra mos eller pumpapaj. Man kan också lägga in. Eller göra som dipp, koka mjuk, mixa, tillsätt olja och smulad fetaost.

Jag gjorde en pumpasoppa som jag gärna delar med mig av. Den här gången har jag kikärtor i soppan, det gör fyllighet, en nötigare smak och gör soppan om ännu, ännu nyttigare.

Pumpasoppa på mitt sätt

Innanmätet från en 3 kg pumpa, i bitar
1 liter vatten
1 msk ekologisk buljong
2 msk kokta kikärtor
Färskriven ingefära efter smak
(grädde)

Låt soppan sjuda 20 minuter. Mixa slät. Smaka av.
Jag tycker att kikärtor gör samma jobb som grädde, den blir fylligare och matigare. Jag använder hellre det än ersättningprodukter för jag tycker det är naturligare, godare.
Ha i kikärtor först, mixa sedan, låt koka samman om du sedan tycker att det behövs, ha i grädde. Helfet eller halvfet.
Om du har i grädde – låt soppan koka upp innan du serverar.

20131026_181755

Jag serverade soppan med filodegssticks, dettta är något som går att variera i det oändliga. Den här gången hade jag grönkål och fetaost.
Filodegssticks
500 gram grönkål, färsk eller fryst tinad
2 paket fetaost
Muskotnöt
Filodeg 1 paketStek kålen mjuk i en panna, tillsätt osten i smulor.
Krydda.
Lägg upp degen på en större skärbräda. Tag  ut 2 eller 3 filodegsark , lägg de på varandra (täck degen du inte använder med en fuktig handduk)
De 2-3 arken delar du i 6 bitar, lättast med sax.
Lägg på fyllning i mitten och rulla ihop. Fortsätt tills dela degen slut.
Pensla med vatten, toppa med tex svarta sesamfrön.
Grädda tills de har fått fin färg. Cirka 150grader 15 minuter
Kommer absolut göra dessa sticks på mitt adventsparty.

 

Äsch, nu ska jag gå och köpa gojibär som jag ska ge till barnen, om det kommer någon, och knackar på vår dörr i morgon. Det bor dock inte så många barn i dörrknackar ålder i vårt hus / område.

Just det, de ska ha fest på förskolan på fredag och lilla Elin ska vara utklädd till Robot. Vi hämtade en tom vinkartong från systemet och klädde den med folie, skar upp för huvud och armar. Det blir en lucka och även knappar / verktyg som vi ska sätta dit.

Det fick bli så, för hon älskar robotar! Vi hade först tänkt köpa en kostym men det finns inget passande i storlek 86.
Elin är 2,5 år och har kläder för 1,5 åringar och 1,5 åringar ska ju inte klä ut sig till häxor, monster....
Hon är prematur och kommer nog att vara petite tills hon börjar skolan.  Jag är dock väldigt glad att hon fortfarande väger lite när hon vill bli buren.

SÅ HAPPY HALLOWEEN!
Photo_8779_117691

Den här bilden tog jag när jag bodde och studerade i USA. Här kan vi snacka om att gå all-in på dekorationerna!