Annons
Annons

Fettepidemi i USA och svartkål med fetaost

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
3 oktober, 2013
Ugnsbakad fetaost på en bädd av stekt svartkål på ett vitt fat

Läser i Aftonbladet på nätet i dag om att fetma i Missisippi orsakar för tidigt födda barn, diabetes, högt blodtryck och sömnapnè. Hela Universitetesjukhuset i Jackson är fullt av patienter med metabola symtom. Hela 35% av invånarna i Jackson är feta. Alltså inte överviktiga utan feta.
I USA skapas den nya människan och resten av världen följer efter skriver man i Aftonbladet. Den nya människan är en fet vaggande glufsande varelse som har svårt att röra sig. I Missisippi kommer fetmaepidemin ge stora konsekvenser i framtiden. År 2030 kommer 30% av befolkningen att ha diabetes. Redan nu finns diabetes 2 hos 20-åringar, som förr endast uppstod hos människor i 60-års åldern. Förutom mänskligt lidande innebär detta också stora ekonomiska påfrestningar. På grund av övervikten är dagens generation den första som kommer att leva kortare än sina föräldrar. De äter sig till döds.
Vad beror då fetman på? I Jackson Missisippi orsakar fattigdom fetman. Det är billigare att äta hamburgare och pizza än att laga maten själv. Oftast har invånarna 2-3 dåligt betalda arbeten och hinner heller inte att tillaga maten hemma. Fetmaepidemin innehåller flera paradoxer. Överflöd av mat mitt i eländet. Övervik är en signal på fattigdom. Och små, små smala för tidigt födda barn. Och de enorma resurser som spenderas på att lindra fattigdomens följder.
Kuslig läsning tycker jag! Men så är det ju faktiskt. Det ÄR billigare att köpa färdigmat. Det är enklare när man kommer hem efter en lång arbetsdag att slänga in något snabbt i micron. Jag tycker detta är viktig läsning för alla, så besök sidan på aftonbladet. Vi har faktiskt även detta problem i Sverige.

Jag tycker att det är kul att testa nytt. Igår när jag var på affären hittade jag svartkål. Har aldrig sett det förut och visste inte hur det smakade. Så det var jag nyfiken på att prova. Det stod ett recept med svartkål och fetaost på påsen, så jag gjorde efter recpetet. Smarrigt blev det. Gott som ett tillbehör.

Annons
Ugnsbakad fetaost på en bädd av stekt svartkål på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

 

Svartkål med ugnsbakad fetaost
4 portioner
400g fetaost
200 g svartkål
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt och svartpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Lägg fetost i en ugnsfast form och ringla över olivolja och peppar. Säät in i mitten av ugnen på ca 250 grader ca 5 minuter eller tills osten fått färg. Skölj och skär bort den grövsta nedersta delen av bladen på svartkålen och dela den i mindre bitar. Skiva vitlök i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kålen hastigt tillsammans med vitlök och chilipeppar. Servera osten på en bädd av kålen. Salta och peppra efter behag, men var försiktig med saltet. Fetaosten är väldigt salt i sig.

Annons
Annons