Annons
Annons

Gröt på frö med banan&hallonröra

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 februari, 2014
Bovetegröt i skål med hallon&bananmos
Jag kommer just från sjukgymnasten som har gett mig en härlig massage på min onda rygg.
Bara för två veckor sedan hade jag jätteont och kunde knappt röra mig. Så bara släppte det successivt och nu har jag nästan glömt hur ont jag hade. Visst har jag besvär nu med, men inte alls på samma sätt. Det är tur att det finns hjälp att få, och att det hjälper. Ryggar, iallafall min rygg är det lite si och så med. Rätt var det är, så slår det till och blir ryggskott. Det gäller att hela tiden träna och hålla igång den.

Jag tycker att det är jätteviktigt med en bra frukost! Den ska vara god, mättande och innehålla både näring och bra fettsyror. Dels håller man sig mättare, man blir på bra humör och slipper blodsockersvängningar, vilket annars kan orsaka sötsug och hunger, och man orkar mer!

Min gröt, som jag kokade i morse, förberedde jag redan i går kväll. Denna gång blandade jag både bovete, quinoa, linfrön och chia. En frögröt helt enkelt. Både bovete och quinoa är väldigt protetinrika, så det mättar gott i magen. Bra fettsyror får du från chia och linfrön.

Annons
mias_bovetegrot

Frögröt med banan&hallonröra
1 dl bovete, helt
1 dl quinoa
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
6-8 dl vatten
2 krm salt

Till servering:
1 mosad banan
1 dl hallon
ev kanel och pumpakärnor, blötlagda i vatten minst en halv timme.

Gör så här:
Bovete och quinoan måste man skölja ordentligt. Bovete häller du kokande vatten på, eller sköljer i kokhett vatten för att få bort ett rött färgämne(fagoperyn) som annars kan skada ögats slemhinna. Quinoa sköljer du grundligt i varmt vatten för att få bort ett saponiämne som finns ytterst i frönas skal. Annars smakar det väldigt bittert om quinoa. Blanda sedan alla frön och häll på dubbelt så mycket vatten som frön. Låt stå över natten. På morgonen har fröna sugit åt sig vatten, så slå av det som
finns kvar och mät upp nytt. Låt koka cirka 8 minuter.
Mosa bananen och mosa i hallon som tillbehör till gröten. Servera med mandelmjölk eller mjölk, kanel och pumpafrön.

Jag bakade igår. Jättegoda tekakor utan mjöl. Fantastiskt att det ändå kan smaka så bra. Återkommer med recept i vecka.

Ha det fint!/ Mia

Annons
Annons