Groddat är godast

Påskmat

Har ni börjat funderat på vad ni ska äta till påsken?

Kanske blir det det gamla vanliga ägg, sill, kaviar, lammstek och den stora godispåsen?
Men varför inte variera lite på påskbuffens förrättsbord?

Idag tipsar jag om amaranthkaviar till ägget, auberigesill och en chokladkaka!

Amaranth köper du på hälsokosten och det är naturligt proteinrikt. Den finns som hel, flingor och poppade.

amaranth-580x434

Amarath, hel

Amaranthkaviar på ägg / avokadohalva
Koka hel amaranth i dubbel mängd vatten. Lägg gärna i en tepåse, tex Earl Gray under sista tiden. Låt svalna och lägg sedan upp på ägg eller avokadohalva. Dekorera med dillkvist.

Auberginesill, stark och sur
Dela en aubergine i sillstora bitar och koka sedan i cirka 7 minuter. Personligen behåller jag skalet på, eftersom jag tycker den håller ihop bättre. Låt svalna innan du blandar i hop med citronskivor, fint hackad chilipeppar, salt och olja. Låt gärna stå och dra några timmar, så verkligen auberginen tar åt sig alla smak. Servera med kokt potatis och gräddfil.
IMG_4429

Chokladkaka, Rawfoodstyle 2 skålar

Mixa 0,25 dl kokosflingor med 0,5 tsk chlorella eller spirulina. Fördela i portionsskålar och lägg sedan i frysen
Mixa under tiden 0,5 dl solrosfrön med 0,5 dl sötmandel till fint mjöl. Tillsätt sedan 4 dadlar, 0,5 flytande kokosfett, 1 tsk mortlade kardemummakärnor, 1 msk kakao och 1 tsk acai. Fördela över kokosbotten och ställ sedan i kylen ett par timmar för att stelna.
Vid servering toppa med rawkakaonibs eller gojibärs.

IMG_4439

 

Gott och nyttigt!

Vi ses sen så ska jag berätta om alternativ till det sockerstinna påskägget!


Bovetegröt och nyponsoppa

Prova den här goda gröten! Nyttig, rå och mycket god.

Du behöver förbereda dagen innan genom blötläggning / groddning.
Dagen innan på morgonen:
Lägg 1 dl helt bovete i blöt.
Samma kväll:
Häll av vattnet och skölj bort slemmet. Låt bovetet ligga kvar i durkslaget över natten.
Lägg 1 dl valnötter i blöt

På morgonen:
Mixa ihop, i din matberedare, bovetet och nötterna med 3/4 äpple.
IMG_4425
Servera med valfri sylt - vi hade blåbärssylt kvar i frysen - och mortlade kardemummakärnor.

Till detta gjorde jag en nyponsoppa:
Mixa, i din starka blender -
3 blötlagda dadlar
1 dl av blötläggningsvattnet
0,5 nyponskalsmjöl
4 dl vatten
2- 3 tsk agavesirap

IMG_4422

Tatata!

I vecka bjuder jag dessutom på en vegansk påskförrättsmeny och tipsar om bättre godis till påskägget.

Håll ut.
Kram på er goa läsare.


Middagstipset: Korngrynssoppa

Har ni ätit korngryn? Korn är ett fiberrikt spannmål och dessutom är en viktig  byggsten i det nordiska köket.  Korn, Råg, Havre och Vete är det som odlas mest av i Sverige. Vill du inte koka soppa på kornet går det såklart bra att koka gröt istället. (Koktid 30 minuter)
Näringsvärde per 100gram: Kcal 350, Protein 9gram, KH 65gram (varav sockerart 1 gram) Fett 3 gram, Fiber 11 gram, Järn 3,6 mg.

Korngrynssoppan mixas först och sedan kommer kornet i vilket gör att soppan får ett trevligt tuggmotstånd.

Receptet:  (3 skålar)
1 gul lök
1 morot
1 dl grovt riven zucccini
1 buljongtärning, ekologisk
8 dl vatten, kan behövas spädas efterhand
0,5 dl grädde
3/4 dl korngryn

Skala och hacka lök och morot och lägg i en kastrull  med zuccini med cirka hälften av vattnet. (För att spara energi)Låt koka mjuka. Lägg i buljongen, låt koka upp för att sedan mixa slät. Tillsätt resten av vattnet / grädden och korngrynen. Koka på låg tem i cirka 30 minuter. Späd med vatten om du vill ha en lösare soppa.
Servera med ett trevligt bröd.

Tjingeling!
Nu ska jag servera korngrynsgröt till mig och lilla damen!