Groddat är godast

Grönkål och mangoldtips

 

Hej och hå! Vi fick lite grönkål och mangold av Maria ( som i sin tur hade fått från sin granne med kolonilott)

Jag gjorde:

Pesto med grönkål och casewnötter

Mixa cawenötter till fint mjöl tillsätt sedan en handfull grönkål och mixa till bra konsistens. Ringla i olivolja och smaka av, ibland kan det behövas något sött som houng, agave eller dadelsirap då grönkplen kan vara besk i sig.  Ingen ost? Jodå, men den tänker jag ha ovanpå.

Grönkål och casewnötspesto

Mangolddolmar med ris och tomatsås

Lägg okokt ris i blöt. Cirka 10 minuter. Förväll fina och stora mangoldblad. Spola kallt och låt stå. Blanda ris med tomatsås och lägg i bladen. Forma till knyten. Stäng med tandpetare och det behövs.
Ångkoka i 30 minuter.

Mangolddolmar med ris och tomatsås

Hulkenpasta

Gjorde en färskpasta deg med Tip 00, ägg och olivolja och hackad mangold. Fick inte den effekten jag tänkte mig, men tanken var god, om jag vill ha den grön - bör jag ha i mer mangold.
Degen har vilat ett dygn och nu gör jag färsk ravioli med peston jag skrev om ovan.

Serverades med tomatsås. När jag kokar färsk pasta har jag som riktmärke att pastan flyter upp när det är klara. Det blev verkligen lite "pokoloco" över raviolin, eller blev det tortitlini?

 

Potatisomelett med mangold
Vispa ihop några ägg med vatten, mjölk, grädde eller motsvarande. Krydda. Häll i en form. Skiva över en några kokta potatisar och manglold i bitar. Toppa med ost, feta eller vanligt. Grädda i ugnen 20 - 30 minuter tills äggen stelnat.  Toppen som "restmat" Lägg gärna i det du har lite av varje av. Kanske en bit lök, paprika med mera.

 

Gjorde även mangold soppa och grönkålschips. Mamma serverar prinskorv till hennes mangoldsoppa, är det vanligt? Kokt ägg, ja, men hur många har prinskorv i soppan?