Groddat är godast

Lova mig att göra en sak under hösten, bara en, ok?

Nu kommer en pekpinne, ok? Men en ganska viktig sådan, en väldigt viktigt egentligen. Det handlar om vad många gör medvetet och endel gör omedvetet. Några gör på fredagskvällen, någon annan på lördagen, någon ytterligare på söndagen.

And life goes on. På måndagen kanske, eller tisdagen. Under mensen, för att någon är "dum" för att man själv är duktig, för att man känner sig ensam, för att chefen är från helvetet. För att man är tjock, för att man är smal.

Ok.... det jag vill säga är SLUTA UNNA DIG!

Du ska bara äta för att det är gott. Ät ingen kaka för att du ska unna dig, utan för att det är gott. Bara därför. Livet blir så mycket lättare. Ok?

 

Tänk vad mycket stress och tjafs du kan undvika om du släpper den tanken. Nu snackar vi inre stress så klart. En tanke som säger att "du inte borde, men.... nu ska jag unna mig"

Ät och njut människa! Njut av pannkakor med lönnsirap, njut av chokladkakan, njut av äpplet, njut av allt i livet.

Ps... När man "unnar sig" är det ofta att kroppen kompenserar med något annat istället och det blir en obalans.
Bara prova nästa gång.


Fastar *Dagbok över en som fastar*

Idag har jag gjort något som jag aldrig tidigare gjort förr och tänker ta tillfället i akt och föra lite dagbok om hur jag tänker och känner och mår.

Fakta:

Det här är en fasta som går ut på att dricka fuktjuicer och buljong
Vi dricker bara äppeljuice, grönsaksjuice och multifruktjuice, buljong, vatten och örtte.
Tiderna varierar men ungefär 2 timmar blir det mellan varje måltid då vi dricker  1,5 dl juice, förutom tilll lunch då vi får 3,5 dl  Vi fick ett schema med våra drycker vi förberedde genom att i god tid bestämma tider när vi ska intaga våra drycker.  Vi ska göra det i tre dagar.
Dryckerna ska intagas med sked och varje måltid bör ta 20 minuter.

Dag 1
Börjar dagen 07 med vatten och salt.  Jag brukar annars starta up med kaffe och en stor frukost. Jag äter gärna på morgonen.

Då vi är två som kör är det bra om man är samspelta och kör samma tider. Herman var lite morgontrött och kom efter men det rättade snart till sig.

Vid 11 tiden var jag matt och kände mig svag. Drack ungefär 11 koppar örtte, kände svårt att fatta och ta in information.
Vi stannade inne fram till 16 tiden på em - kände mig ofattligt hungrig och yrslig. Kände som domningar i mun och tunga dessutom.
Vi kör våra juicer och det så här sammanfattning efter första dagen "jag trodde det skulle vara värre"
Självklart fantiserar vi om vilken mat vi ska äta och skriver inköpslistor. Tänker grillspett med grönsaker.
Jag har ett sug efter mat, självklart - men inte så att jag kan stå emot frestelser.
Tror och hoppas att jag kommer få bättre smak och lukt sinne när detta är över. Varnade barnen att jag kunde bli arg, men inte blivit mer än vanligt.
Vid 21 tiden tog vi en kaffe, vet inte om det påverkar eller inte.

Jag inte lockats av alla frestelser som finns hemma. Bra va! Vi har bröd, godis, och var till och med köpte glass åt barnen. ( Inte sugen, alls)

Ok, privat men ni kanske undrar, avföringen, jag hade väl förväntat mig att det skulle vara mer, nu särskilt första dagen.

Första dagen spenderade jag mest typ framför en skärm, jag var nog lite rädd, men i morgon har jag planer på att föra dagbok, läsa bok, reflektera, sugen på att basta ( och vi har i huset, men det är varmt ute... så känns märkligt på något sätt) och andra bra saker.
Nu är klockan 21:44 och jag har en "märkligt hinna" i huvudet. Har dessutom lite ont i nacken då jag legat och såsat framför tv lite för skönt.

Jag har "en last" jag ÄLSKAR mjölmat. Bröd, pasta, och annat sånt gott. Det ska bli spännande att se om detta kommer att påverkas eller inte.  Vem säger nej till en surdegsbaguette? En pizza? En stor skål med perfekt kokt pasta..... Inte jag ialla fall.

Mina förväntningar / Varför gör jag detta?

Av samma anledning som att jag badar isvak - för att känna mig oövervinnerlig, odödlig, att allt är möjligt och att jag vill känna mig mer levande. Man klarar mer än vad man tror. Jag vill bli mer fokuserad och klartänkt.

Dag 2

Så kom morgonen och klockan 7 serverade jag mig själv en dryck. Gott? Nja, "man får väl stå ut" - Inget ont om dryckerna, de ÄR goda, men att bara äta/dricka samma sak om och om igen....
Jag lever i en ständigt malande hunger som man lär sig leva med mer eller mindre och det man ser framemot är 1,5 dl dryck . Man längtar.
Vi träffar Peter och Harry och går och badar, de skrattar åt vår termos med buljong och skämtar om att äta indiskt till kvällen ( de har öppnat en ny utanför vår port och det doftar underbart alla dagar i veckan)

Jag känner mig "likgiltig" och radiostyrd. Går efter schemat, vi pratar om mat; rågbröd, keso, groddar potatis, tomatsås. Mat som mättar och ger något, nu när jag tänker efter.

Mitt huvud är "rörigt", men radiostyrt. Jag vet vad jag ska göra, jag önskar att jag blir mer klartänkt.
Med rörigt menar jag inte att den massa tankar och sånt som kommer och stör utan mer innan "upplösningen"
Jag är snäll mot mig själv och alla känner jag. ( även om det är jobbigt, för det är det. Brutalt jobbigt)
Det är under dag 2 och dag 3 som jag har hört blir det jobbigaste och att det är lätta att ge upp.

Det är under dag två vid 21 tiden som vi också gemensamt väljer att avbryta fastan iförväg.

Varför?

Jag vet inte om mina känslor, tankar, hunger och så är del av processen och om det ska vara så, men så fort vi hade tagit beslutet att avbryta och börjat äta kände jag mig lurad och "så nära slutet". Det var nu som arga rösten kom fram ( eftersom jag bröt och inte kunde hålla ut, känner jag mig besviken på mig själv)
Jag tror inte att jag hade lyckats så bra att springa maraton, att ge upp så nära slutet

Jag kände att jag gav upp för lätt, och är kanske lite besviken på mig själv. Det gäller att stå ut. Kämpa på, kämpa vidare. Om båda två är lätt övertalade och ger upp så lätt kan det behövas en till i gänget som säger stopp.

Det  är det som man står ut med som man kommer stärkt igenom på andra sidan som man blir läkt och lärd av.  Det är då du lär dig. Bara då. Visa för dig själv att du är villig att göra detta för din kropp, din själ.

Dock, är alla möjligheter öppna för att göra om detta igen - nu är ju jag och kroppen förberedd.

Men

Jag tror inte att juicefasta passar mig, däremot är jag mer inne på detox, eller mer koncentrerat rawfood i vardagen. Jag vill äta varierat och faktiskt äta något.
Dock var det bra för mig, med tiderna. Rutinerna som gjorde att man såg framemot något.
Jag tror också att det viktigaste är vad man äter innan och efter fastan, om man äter bra och nyttigt förjämnan.  ( Eller iallafall största delen)

Man bör inte heller gå raka vägen till en grillad korv med pommesfrittes efter fastan - utan göra bra val som man kan hålla i vardagen.

Ärligt talat så tror jag att det är den här "livsstilsbiten" som jag saknar  "men i morgon har jag planer på att föra dagbok, läsa bok, reflektera, sugen på att basta..."  som jag skrev längre upp i texten under "dag 1"

Dag 3 
Vi åkte till Farsta havsbad och badade - utan att fasta. Vi hade brytit. Vad finns det för mat i en strandkiosk / grillkiosk? Inte direkt passande kan jag tycka.

 

Vad jag har lärt mig:

Planera, planera, planera. det är lätt att falla offer "och inte ha något val, jag måste äta det som serveras i grillkiosken"
Ta med dig mat även efter fastan. Att ta hand om sig tar inte slut bara för att fastan är det.

Det är ju inte vad du gör under 3 dag som spelar roll utan vad du gör för jämnan, eller har jag fel ?

Har du fastat? Hur gick det? Vilket blev resultatet?

 

 


Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!


Fördelar med rawfood

20141118_131751

Herman har känt sig lite sjuk i dagarna så jag köpte hem mat. Den bästa sorts mat, rawfood från matapoteket på Bondegatan.

Mat som man blir frisk av och jag känner även flera andra fördelar när jag äter rawfood: (hur sjukt det än låter, så är jag 100% övertygad över att det är maten som gör allt detta med mig - maten ger kraft och energi)

Fördelarna med rawfood:

-Får saker gjorda! Jag passar på och äta rått när jag har en massa småsaker som måste bli gjorda.

- Blir nöjd. Går inte och länsar kylen efter maten.

- Dricker inte en massa kaffe av slentrian.

- Blir inte stressad över småsaker.

- Dammsuger om jag har fem minuter över.

Och jättemycket annat som bara händer.

Mycket nöjd!

Om du äter rawfood händer det något med dig då?


Tema: hjärtat del 2. Te och paranötter.

Idag jobbar jag med antioxidanter - alltså ett ämne som skyddar kroppen. Man behöver inte veta hur - bara att de gör det!

Dagens hjärtstärakare blir antioxodanterna grönt te och selen. (Som finns i paranötter)

Så nu lägger jag på grönt te ( minst 1kopp /dag) och paranötter till listan. ( 3-4st räcker, men svårt att sluta, de e så goda!)

Nu ser mitt hjärtstärkande program ut så här:

Havregröt till frukost, trappor, grönt te och paranötter.

(Ät nötterna i en "säker"miljö,  som hemma! Folk kan vara superallergiska, så ät inte på buss/ t-bana /kontoret /på gymmet....)

Ha en fin dag!

 

 


Cancerföreläsning på matapoteket

I torsdags var jag på ett spännande event/ föreläsning om hur mat skyddar mot cancer. Främst växtbaserade livsmedel ska man äta mycket av. Som Rawfood,  frukt,  grönsaker och nötter.
Det var på Matapoteket ( Gå dit och ät! Lunch eller köp takeaway. T-Skanstull. Jag gör gärna reklam för bra saker!)   på Bondegatan och träbänkarna var fullsatta till sista raden. Mest kvinnor i medelålder men ända ett par män ( dock i sällskap med kvinnan)
Under kvällen fick vi lyssna på David Stenholtz, cancerläkare och Kajsa som överlevt bröstcancer med hjälp av sin mat.

David Stenholtz från Läkare för framtiden var huvudattraktion och talade om hur mat kan bota oss från cancer. Mycket, mycket intressant och mycket forskning. ( Läs vetenskapligt bevisat!)  Hjälp till och sprid deras budskap och bli gärna medlem! ( 300kr/kalenderår)  Eller bli bara kompis på facebook. 😀

David har forskat mycket kring mat och cancer och hur cancer växer och mycket  och vad jag fick med mig var några bra slutsatser

Jag bara punktar upp mina anteckningar:

  • Cancer är en obalans i kroppen och vad utsätter vi våra gener för för att mata eller mota bort cancern? Cigg, alkohol, vilken mat vi väljer att äta, godis, glass.  Med mera.
  • Forks over knife - en dokumentärfilm
  • Film Trailer
  • Veganer minskar sin diabetes med 80%
  • Pills or plants? Gå till mataffären och köp din medicin istället för ett piller på apoteket. Bästa hälsokosten finns i grönsaksdisken på ICA. Ju mer fytokemikalier desto friskare kropp ( en antioxidant som finns i vegetabilier och ger färgen)
  • "Tänk att man kan komma undan med att säga att man blir friskare av att äta kött, ost och majonäs" - David går direkt anfall på LCHFarna och säger att många associerar hälsosamt med viktminskning. ( Vilket inte alltid går hand i hand!)

Så, mycket bra och informativ information. Detta är ju en revlotionerande upptäckt. Vegan/ rawfood mat kan minska cancer.

Varför är det inte fler som vet om detta? Varför är det inte fler som tar till sig informationen? Och äter mer vegetablier?
1) Det finns ingen finansiär
2 ) Folk vill äta sitt kött, sina ostar och sitt fett
3) Okunskap och rädsla för den okända maten
4) "Kaninmat"
5) "Man blir stark av kött"

När David hade talat klar var det en liten paus och vi som hade beställt fick en eventtallrik. Grönsaksstavar, linfröbröd och olika röror:

wpid-20140206_201234

Rörorna var mycket smakrika och jag frågade om receptet:
Gröna- paranötter,  cashewnötter,  purjolök,  biofoodsbuljong och vatten. Mixa i matberedaren. Om du inte blötlägger nötterna, ta mer vatten. Låt stå - smakerna kommer fram.
Gul – morötter,  tahini,  spiskummin och salt. Mixa. Klart!
Röd – paprikapasta, den var köpt från Delin runt hörnet,  erkände kocken:D

Efter rasten talade Kajsa om hur hon överlevt sin bröstcancer med hjälp av maten och kaffelavemang!
Hon talade mycket om att cancern var / är en obalans i kroppen och att organen behöver hjälp. Särskilt levern. Om kroppen är i obalans är levern svag och den behöver hjälp.  Det görs bland annat med kaffelavemang, tycker Kajsa.

Hon vill också att vi ska välsigna maten innan vi äter den. Det räcker med att säga något positivt till maten, som du stärker mig och gör mig frisk

 Äh.. det är väl inte så tramsigt och religöst utan bra. Man kan prova. Det finns någon film om hur vattenkristaller  formar sig på olika sätt. Man har sagt olika saker till vattnet och sedan låtit det frysa till is. Iskristallerna formas olika på vilken information de fått innan de frös.  Någon som känner igen det? Det skulle finnas någon film.

Så tack för idag. Idag känner jag mig bättre till mods. Jag var så arg i går, för olika saker och för regnet. Jag blir alltid irriterad när det är lågtryck!

 

 


Reklam för Kureratidningen och Hej!

Nu har jag haft lite semester i Värmland och tyvärr så låg jag inte i hängmattan hela tiden utan spenderad min tid inomhus framför brasan eller i sängen, eller i badhuset. För så kallt har det varit. Bläää!!

Jag läste nya Kureratidningen med stor lust och fastnade speciellt för en artikel angående AHDH och omega3.  Min mammas kusin hade just berättat av hennes barnbarn har ADHD och måste äta amfetamin som medicin i resten av sitt liv.  Min mammas kusin bor i värmland och så vi passade på att besöka henne med familj.

För mig är det ett självklart val att andra sin kost, mera fettsyror som omega3, ingen gluten och ingen mejeri och ingen socker och se upp med E ämnen istället för medicin. Jag vill inte vara någon kostpolis, men nu när det finns forskning och så mycket framsteg inom just den biten, finner jag ingen anledning att fortsätta att äta som man alltid gjort och ta amfetamin för att bli lugn.

Man kan ju alltid testa! Eller hur?  Känner du någon som är i riskzonen gå genast och hämta en tidning, den är gratis, och läs.

Hejdå och ha en bra dag nu!