Groddat är godast

Granskottssirap

I grevens tid. Jag har tänkt att göra detta, granskottsspirap, alltså.  länge nu men tänkt göra det sen, det finns inget sen snart.
Detta är ett mattips som cirkulerat hejvillt på mina flöden, facebook och instagram och nu tänkte jag att nu 17 ska jag också testa.

Tänk på att granskott inte ingår i allemansrätten, så fråga markägaren om lov.  Ta inte alla skott från samma träd, det är inte snällt mot trädet.

Granskottsirap!

2 dl granskott
2 dl socker, rårörssocker, kokossocker eller houng.

Lägg allt i en burk och ställ i ett soligt fönster i cirka 2-3 veckor. Sockret ska ha smält, om det inte gör det kan man värma sockret i en kastrull. Sila bort skotten. Klart.

Nu har jag ju precis börjat detta projekt, eftersom det är i slutskedet av granskottssäsongen.

Granskottssirap har man till pannkakor, på rostad bröd, i teet som sötningsmedel överlag.

IMG_9141


Maskrossalt

Jag provade att göra maskrossalt häromdagen och det blev faktiskt jättebra. Annars är jag ganska dålig på att veta vad man kan äta i naturen. I morgon ska jag lära mig mer om ätbart i vår herres hage. Jag tillsammans med en kunnig ska träffas och jag ska få kurs och lära mig och mening är att vi ska göra en liten film eller dyligt så att alla får lära sig om vad som är vad.  Maskroser vad vad det är ialla fall så vi börjar där 😀

 

Maskrossalt
Plocka maskroser och torka blomman i ugnen. Ha sönder den och blanda med fling eller havssalt. Till den här burken gick det åt en blomma.

Lycka till!

 

IMG_9122 IMG_9125