Groddat är godast

Rödbetspaj med chevre och pinjenötter

Hej bloggen!

Jag skulle vilja tipsa om ett bra och gott recept på en rödbetspaj. Rödbetor är i säsong, billigt och supernyttigt. Rödbetor brukar jag annars göra i ugnen, och det är ju gott det med, men jag ville göra något annat med samma typ av råvaror; rödbetor, chevre och pinjenötter så jag gjorde en paj.

Och det blev ju supergott. Som vanligt har jag inget exakt recept för jag vet att du grejar det här:

Pajdeg:
Mjöl
Vetegroddar
Vatten
Olivolja
Jag har ofta i något annat "bättre mjöl" i också, kikärtsmjöl, teff, bovetemjöl. Våga prova!
Använd händerna och rör ihop degen till en fast deg.

Fyllning
Färska rödbetor, rivna på den grövsta sidan på rivjärnet.
Chevreost
Pinjenötter, helst rostade i en torr stekpanna.

Äggstanning
Rör i hop ägg och vatten, buljong eller andra kryddor

Gör så här

Tryck ut pajdegen i en form, lägg i de rivna rödbetorna, osten och nötterna. Häll över äggstanningen och grädda i ugnen 200grader - cirka 30 minuter.

IMG_8347

Gott att servera tillsammans med en grönkålssallad.

Ha en bra dag och lycka till!


Fettfri paj med mycket fibrer

IMG_7714

Efter 48h med mycket snask och oregelbundenhet ville jag ha något nyttigt och  mer fibrer så jag slängde ihop en paj med broccoli, belungalinser, och tomat.  Pajdegen är helt utan fett. Nej, inte alls torrt! Tyvärr kommer jag inte ihåg det exakta receptet för jag hjälpte Elin göra en överraskningspaj till pappa Herman samtidigt.  Hon gjorde en paj med falukorv och äpple, men tyvärr med för mycket salt.

Pajdegen
1 kokt potatis
havremjöl - mixa eget eller köp, havremjöl innehåller mer mineraler, vitaminer och är rikt på fibern betaklukan som kan sänka kolestrolvärdet.
ljust teff
vetegroddar
vatten

Mosa potatisen så den blir helt slät, lägg i mjölerna och vattnet. Justera med mer mjöl eller vatten. Det blev en kladdig degklump. Tryck ut i en välsmord pajform (ok, här används lite fett) Doppa fingarna i mjöl om degen är för kladdig när du trycker ut den i formen.

Äggstanning
Ägg
Vatten
lantbuljong
Vispa ihop allt

Fyllningen
Kokta belungalinser
Broccoli
Tomater

Gör så här:
Sätt ugnen på 200grader
Lägg linserna i botten på pajskalet, sedan broccolin och skivad tomat. Häll över äggstanningen. Grädda i ugnen i cirka 20-30 minuter. Beroende på hur stor din paj blir.  Jag hade alltså ingen ost på toppen.

Serveringsförslag
Råkost och lök. Löken hade jag lagt i vatten en stund, för att bli av med lite av den starka smaken.

IMG_7717


Fräsch påskmeny att bjuda på. Marinerad svamp, belungalinssallad och ostpaj på teff!

I påsk bjuder jag hem mina vänner och serverar ostpaj gjord på teff och havremjöl, en sallad på belungalinser, rädisor och oliver samt marinerar champinjoner.

Jag älskar mat som är lätt att förbereda, är smidigt att bjuda många på och som många gillar. I det här receptet vinner både ostpajen och champinjonerna på att förberedas någon dag innan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostpaj med teff och havremjöl
2 dl ljust teff ( ett glutenfritt, ekologisk mjöl som ofta används i Etiopien, finns i vanliga affärer och på internet
1 dl havremjöl ( ett mjöl som gjorts av havre)
1,5 dl kolsyratvatten
1 msk olivolja

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop allt till en kladdig deg. Tryck ut i en välsmord pajform. Om degen kladdar doppa händerna i mjöl innan du trycker ut degen i formen. Förgrädda skalet i cirka 5 minuter.

Ostfyllningen
2 dl riven ost, helst av smakrik sort
2 ägg
1 dl vatten

Lägg osten i pajskalet, Rör i hop ägg och vatten. Häll över.Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sallad på belungalinser, rädisor och oliver

2 dl kokta belunga linser
1 påse ekologisk blandade salladsblad
3-4 rädisor
10-20 oliver

Lägg salladen på ett fint fat, toppa med tunt skurna rädisor, linserna, och oliverna. Vid servering ringla över en god olja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marinerade champinjoner, gott istället för t ex sillen

7-10 champinjoner, i mindre bitar
0,5dl tamari, soja, eller shoyo

0,5 dl olivolja

1 msk tomatpuré
vitlök
färsk chili

Gör så här
Lägg champinjonerna i en fin burk.
I en skål, blanda i hop sakerna till marinaden. Blanda ordentligt. Häll marinaden över svampen och sätt på locket. Klart.
Tips! Gör gärna dubbelsats, eller tredubbel för den här försvinnande god. Servera då en vacker skål istället.

Lycka till.


Middagstipset! Svartkål, lins & spenatpaj

Igår arbetade jag lite som Cajsa Warg och hittade på middag med saker vi hade hemma. Och det blev inte så tokigt vill jag lova. Tyvärr har jag vare sig bild eller exakt recept men ni är ju så kloka att ni kan skapa något liknande genom att läsa om vad jag hade i.

Sätt ugnen på 2oo grader.

Pajdegen
Smör
Vetemjöl
Vetekli (för fiber och folsyra)
Vatten
Rör ihop till en smidig pajdeg. Lägg i form, nagga och ställ i kylen eller frysen. (Om du lägger i frysen, se till att din form klarar kyla och värme)

Innehåll:
Gul lök
Svartkål ( hittar du ingen använd grönkål)
Färskspenat
Gröna linser

Mjukstek allt utom linserna, de kokar du mjuka enligt anvisning på paketet. När de är mjuka, blanda samman allting.

Äggstanning:
Ägg
Vatten
Salt
Peppar

Extra topping:
Skivad tomat och smulad brieost

Gör så här:
Lägg innehållet i pajdegen, lägg över toppingen (tomat och brieost) och häll över äggstaningen. Grädda i ugnen, 30-45 minuter, eller tills äggen stannat.

Fridens alla människor!

Till julbordet gör jag något liknande fast tar bort brieosten och har hackade valnötter i stället.