Groddat är godast

Vad är skillnaden mellan vegan och rawfood?

Det finns likheter mellan vegansk mat och rawfood mat men det är också några viktiga skillnader.
All rawfood mat är vegansk men all vegansk mat är inte rawfood

Vad är rawfood
Det är mat som inte har hettats upp mer än 45 grader ( lite olika skolor angående temperaturen, vissa hävdar bestämt att 43 grader är rätt andra säger 45 och ytterligare någon 48)  - just nu är det inte viktigt exakt temperaturen utan att maten inte har hettats upp.
Tänk att rawfood maten är vegansk, glutenfri och inte upphettad.

Några viktiga skillnader
Veganer äter pasta på mjöl
Rawfoodare äter "zoodles" ( svarvad zucchini)
Vegan äter bröd
Rawfoodare äter bröd om det inte innehåller gluten, inte varit upphettat mer än 45 grader
Vegan äter kokt, stekt och ugnsbakad mat
Det gör inte en rawfoodare.
Bönor, linser, ärtor med mera är en viktig näringskälla för en vegansk person då de innehåller mycket protein.
Den som äter veganskt kan gå och köpa en tetra med kikärter för att göra en hummus  (Bönor och annan mat i tetra eller konservburk är ju kokta och klara) För att göra en hummus rawfood så köper du torra kikärtor och blötlägger, groddar dem för att sedan mixa.

Veganen äter socker och godis ( gelatinfritt)
En som äter rawfood äter inte socker alls. För att söta maten används morötter, soltorkade tomater och i efterrätter banan, dadel, raw honung eller blötläggningsvatten från tex dadel

Kan jag använda all mat? 

Inom rawfood måste man lära sig varje livsmedel för sig ( eller fuska, det går ju också) om du tar fram en soyaflaska och tänker använda måste du lära dig om alla råvaror i den produkern inte är upphettat, vegansk och glutenfri. ( Soya var väl ett dåligt exempel, men tänk på allt du har hemma i skafferiet, vet faktiskt inte om just soya är rawfood. Jag tror att sojabönorna är fermenterade och inte kokta)

Vad behöver man för att laga rawfood?
Kom i håg att maten inte hettats upp så därför behövs ingen spis eller ugn.  - Det behövs ju när man lagar vegansk mat.
Man "lagar maten" genom att mixa, blötlägga eller torka.
Ofta står det att man behöver en höghastighetsmixer men det kan man ofta komma undan genom att blötlägga lite längre.  Dessutom är dessa maskiner inte så fasligt dyra längre och i mycket bättre kvalité än de var för 5-6 år sedan.  Men, lugn, man kommer långt på en stavmixer.

"hur gör jag såsen tjock"
Inom rawfood gör man såsen tjock genom att tillsätta en avokado eller nötter, (särskilt casewnötter)
Inom  vegan kan man köpa en produkt t ex en havregrädde.

Var hittar jag maten?

För en vegan finns det fullt med hel och halvfabrikat att ta hjälp av när maten ska på bordet. Den som äter rawfood får leta efter råvaror, för att skapa en rätt av. Det kan i början vara mycket att lära sig, för man behöva hitta andra sätt att laga maten och om livsmedel av hemliga egenskaper - som att caswenötter gör t ex soppor tjocka.
Kom i håg att eftersom den som äter rawfood inte får hetta upp maten, är de många livsmedel som "försvinner" men som en vegan äter.  T ex potatis, kålrot.
Palsternacka är gott att mixa och använda istället för couscous i en sallad.
Ta gärna ett varv i din butik för att se vilka råvaror som går att äta utan att värmas upp. Man måste lära sig att se sin butik med "nya ögon"

Vilken är snabbast?
När man kommit in i att laga rawfood är det absolut snabbast eftersom man lagar ofta för flera dagar framåt. Det blötläggs, torkas och mixas. Man kan behöva komma in i ett annat tänk, förståelse och då blir det en livsstil.

Tänk hela maten som en komposition med mycket färg, former och texturer.

Vilket är nyttigast?

Den som är DU mår bäst av anser jag vara nyttigast. Visst finns det inom rawfood forskning på enzymer och hur hela matsmältningsapparaten mår bättre när de får äta naturliga råvaror. Allt börjar i magen och hur hela du mår påverkas av vad du äter. Jag känner mig mer "nöjd" och hel. Jag har inget behov av att småäta på kvällen, jag har inget behov av socker eller andra sötsaker.  Vilket i sin tur gör mig mindre "däst"

Nyttigt är en ganska konstig fråga, tycker jag. Men jag tar upp det för folk undrar.

Rawfood är mejerifri men innehåller ofta och gärna nötter i recepten.

Maten ska inte vara ett straff eller en skuld - man ska inte äta något dåligt och sedan känna dåligt samvete och må dåligt över det. Jag kan ibland känna så med vegansk mat, man aldrig när jag äter rawfood. Jag är helt hel och helt komplett.

Glass, efterrätter och godis är enklast att göra och börja med. Sallader är ofta rawfood när man tänker på det.

Relaterade länkar

Fördelar med rawfood

Gör din egen nicecream på banan

Frukt och bär remmar / läder

Krämig och god grönkålssoppa rawoodstyle

Cashewnöts och olivtapenade

Chiapudding i vaniljsås 
( Den här minns jag, herregud vad god)

Blåbärsglass till lunch

Nötpesto med zucchinipasta


Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Idag tänkte jag ha lite kockskola!
Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör.

  1. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D
  2. Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst 1 timme.
  3. Bild nedan: Lägg banerna i en matberedare och mixa. De blir smuliga. 
  4. Fortsätt mixa. Mixa länge, banerna blir smuliga först - det är helt rätt.
  5. När du mixat och eventuellt tillsätt vatten ser bananglassen ut så här. Bild ovan. Fortfarande lite smulig.
  6.  Fortsätt att mixa tills smeten blir len. Nu är bananglass smeten klar. Tillsätt bär, frukter, eller chokladpulver, vaniljpulver eller vad du gillar.
    Själva mixningen tar säkert en 5-7 minuter beroende på din matberedare, så ger inte upp.

Lycka till!

Ps... min favorit är med smaken jordnötssmör och chokladpulver.


Hälsosam mat som är billig

Tyvärr, måste jag måste säga, känns det nästan som en klassfråga att äta hälsosamt och nyttigt. Kändisar  skapar /  sätter sitt namn på ett jättenyttigt pulver och vill få oss att tro att vi måste äta just det för att vara hälsosamma - HELT FEL.

När du står och väljer i butiken, för det är där det slutgiltiga beslutet tas, tänk på att köpa mat som är ren. Nyttig och hälsosam mat har ingen / behöver ingen innehållsförteckning.

Ofta gör vi det svårare för oss än vad vi behöver.

Här nedan listar jag lite exempel på råvaror och vad man kan göra med den:

  • Gula ärtor +vatten + buljong + timjan = världens godaste soppa (Även utmärkta att så och odla till skott)
  • Mungbönor + kokosflingor + ägg = biffar
  • Riven zucchini + +riven morot +ägg =biffar
  • Ungsbakade rödbetor +houng + pinjenötter ( + ev smulad fetaost) = jättegott
  • Broccoli +olja + citronsaft +salt = sallad
  • Grönkål + groddar + tomat + kikärtor = sallad

20160828_074636

Mungbönor en favorit att grodda

Lycka till!


Raw kolasås

Mmmmm! Den här var god!

En kolasås som är god och nyttig ( are) än köpt!

Raw kolasås

10 dadlar
2 msk kokosolja
1,5 -2 dl havremjölk  eller annan nöt/ frömjölk
1 krm vanlijsocker

Mixa allt i din höghastighetsmixer till en slät sås.
Det är inte mitt recept utan kommer från vegorätt på svt

 

 


Adventsmys – Saffranspopcorn & rawfoodbollar

IMG_8459

Saffranspopcorn

IMG_8461

Rawfoodbollar med smak av kanel

Redan andra advent! Idag har vi bakat och fixat och Elin har haft uppvisning / avslutning på balettskolan.

Saffranspopcorn

Kakaosmör, cirka 1 dl
Saffran, 0,5 pkt
Agavesirap / houng, efter smak

Smält allt i en kastrull. Häll över poppade popcorn. Rör ordentligt. Klart

Rawfoodbollar med smak av kanel

Kokosfett
Kakao
Färska dadlar utan kärna
Kanel
( agave eller honung)
Mixa allt i din matberedare. Rulla till bollar som du sedan rullar i kakao eller *gud förbjude* strössel

Ha en mysig advent!

 


Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!


Odlar vetegräs

Jag tror att jag kommer få den mest orkeslösa "nejsägaren" lite piggare med två vetegrässhot om dagen, så jag har startat en odling och ska så vetegräs. En supershot av det näringstäta klorofyllet kan få vem som helst att må bättre, tror jag.

Inte nog med det, jag hittade den här faktan om vetegräs (på rawfoodbyericas blogg)  jag tror knappt det finns något nyttigare än vetegräset.

Fakta om vetegräs
Följande 36 punkter om vetegräs är sammanställda av läkaren G P Earp-Thomas som vid Bloomfield Laboratories har utforskat vetegrässaftens verkningar i samarbete med dr Ann Wigmore.

1. Vetegräsjuice renar blodet.
2. Vetegräsjuice fungerar som en detergent (ett renande medel) i kroppen.
3. Använd vetegräsjuice för att bli av med mjäll. Gnugga in juicen i huvudsvålen. Skölj bort den. Schamponera.
4. Använd vetegräsjuice vid infektioner i slidan.
5. Duscha med vetegräsjuice
6. Vetegräs, också i små mängder i dieten, förebygger tandskador. Tandskador är tecken på degenerativa förändringar i kroppen.
7. Gurgla med vetegräsjuice mot tandvärk.
8. Gurgla med vetegräsjuice mot halsont
9. Varblåsor i munnen? Använd vetegräs som genomdränkts med juice och lägg på det skadade området eller tugga på vetegräs för att läka det onda.
10. Drick vetegräsjuice vid hudbesvär.
11. Vetegräsjuice kan användas för att sterilisera.
12. Vetegräsjuice hindrar håret från att bli grått.
13. Använd vetegräsjuice som vitamindryck.
14. Använd vetegräs som skydd och läkande kraft vid brännskador.
15. Vetegräsjuice ger en känsla av styrka, både till kropp och själ, hälsa, tålamod och välbefinnande.
16. Vetegräsjuice ger renare blod och en bra matsmältning.
17. Vetegräsjuice är ett utmärkt munvatten som drar ut gifter från tandköttet.
18. Vetegräsjuice är bra för alla slags blodsjukdomar, däribland blodbrist.
19. Vetegräsjuice innehåller enzymer i mängd (Enzymer är för kroppen livsviktiga ämnen).
20. Vetegräsjuice är ett utmärkt hudrengöringsmedel, som kan absorberas genom huden och tillföra kroppen näring. Häll vetegräsjuice i en balja med varmt vatten, tvätta dig med vetegräsvatten under 15–20 min och skölj till slut i kall dusch.
21. Vetegräsimplantat eller lavemang läker och avgiftar tjocktarmen, men det läker och renar också inre organ. Först ett vanligt lavemang och sedan inplantat, dvs. minst 1 dl vetegräsjuice förs in i tarmen och hålls kvar om 20 minuter.
22. Vetegräsjuice är utmärkt mot förstoppning genom att öppna tarmen.
23. Vetegräsjuice desinficerar dvs. tar bort och dödar bakterier.
24. Dr Birscher, vetenskaplig forskare, kallade klorofyll ”koncentrerad solkraft”. Han sade att klorofyll ökar hjärtats funktion och påverkar kärlsystemet, livmodern, inälvorna och lungorna.
25. Enligt dr Birscher använder naturen klorofyll som ett medel att rengöra, återuppbygga och neutralisera gifter i kroppen.
26. Vetegräs kan lösa upp ärr som bildats i lungorna genom inandning av sura gaser. Den skadliga effekten av kolmonoxid minskar, eftersom klorofyll ökar hemoglobinproduktionen.
27. Vetegräsjuice minskar högt blodtryck, eftersom juicen minskar mängden gifter i kroppen och tillför blodet järn som förbättrar blodcirkulationen.
28. Vetegräsjuice vidgar kapillärerna (kroppens minsta blodkärl).
29. Vetegräsjuice neutraliserar guanidin (kolsyreamidin) som är en giftig produkt som bildas vid nervchocker och brännskador och som orsakar muskelsvaghet, förruttnelse, huvudvärk och magsmärtor.
30. Vetegräs är en utmärkt källa för laetril (kallas också vitamin B-17) som selektivt kan förstöra cancerceller men har liten effekt på normala celler.
31. Vetegräs övervinner strålning, förruttnelse och dålig lukt i hemmet.
32. Vetegräs omvandlar farliga oorganiska kemikalier till ofarliga. Besprutade frukter och grönsaker kan rengöras med vetegräs i sköljvattnet.
33. Tungmetaller som bly, kadmium, kvicksilver, aluminium och överdriven mängd koppar, kan med framgång minskas med små mängder vetegräsjuice som ökas gradvis.
34. Vetegräs är en av de rikaste källorna av naturligt A- och C-vitamin. Det är också ovanligt rikt på B-vitamin. Det är en utmärkt källa för kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, natrium, svavel, kobolt, zink och proteiner.
35. Jordbruksforskaren Pfeiffer anger att torkat vetegräs innehåller 47,4 % protein, dvs. tre gånger så högt proteininnehåll som i kött.
36. Vetegräs bygger upp de vita blodkropparna genom ämnet allantoin bättre än något annat medel. Detta ger en säker minskning av sjukdomsfrekvensen, förutsatt att dieten med levande föda är organiskt riktigt odlad.

vetegr_s-460x460

Det är skillnad på färskt pressad vetegräs och vetegräspulver så kan du, odla själv. Köp en vetegräspress, de är inte så dyra, man kan även pressa olika andra skott, som ärt eller solros i pressen.


Tips till midsommarmaten! Potatissallad, “Vegansill” och fylld tomat

<

Potatissallad och "vegansill"

Jag älskar den här typen av potatissallad, så enkel och god!

Blanda ihop kokt (ekologisk) färskpotatis med tunnt skuren rädisa, purjolök, fetaost och kapris. En god olivolja är gott att ringla över tillsammans med salt och peppar.  En del skulle nog gilla att ha senap i också, men inte jag. Vissa, min mamma, blandar ihop dressingen när potatisen är varm, det gillar hon. Och det där med senapen, gillar hon visst också.

IMG_8105

IMG_8130

Vegansill

Att göra egen "sill" är superlätt och tar bara en minut. Ett hälsosammare alternativ till de man köper. ( alltså riktig sill)

Vegansill

5-6 färska champinjoner, eller så många som ryms i burken du hade tänkt servera i.
En god olivolja, jag hade Saltå Kvarn Lemon
Soja eller tamari
Vitlök

Gör så här
Dela svampen i bitar, häll över soja och fyll upp med oljan så att burken täcks. Pressa över en vitlöksklyfta. Se till att allt blandas. Låt stå framme. Olja stelnar i kylen.  Förut gjorde jag vegansill på aubergine och det kan man också göra såklart. Men jag gillar svampen bättre. för den håller sin konsistens bättre.

IMG_8135

Fylld tomat!

Tomater
Belungalinser, kokta
Ajvar
Fetaost

Gör så här:

Skär bort kvisten på tomaterna och gröp ur de. Blanda de kokta belungalinserna med ajvar och ev. hacket från de urgröpta tomaterna. Smaksätt med ajvar och egna kryddor. Lägg i blandningen i tomaterna. Toppa med fetaost. Grädda i ugnen cirka 10 minuter 200 grader. Går även bra att lägga på grillen. Färska champinjoner passar även utmärkt att fylla.  IMG_8139

IMG_8142

Belungalinser i tomat!

Lycka  till!


Päronglass på 1årskalaset

I går bjöd vi på spontat 1 årskalas och jag gjorde en päronglass som blev mycket uppskattad av barn och vuxna.

IMG_7804

päronglass med mandelströssel

Päronglass med mandelströssel

Mixa mandel till strössel i din matberedare.Ställ åt sidan.
Skala och dela päron i mindre bitar, styckefrys.. Detta moment bör med fördel förberedas minst 1 timme innan glassen ska tillredas.

Lägg  päron och avokado i din matberedare och mixa, eventuellt får du tillsätta lite kallt vatten. Mixa till en sorbetlikande massa.

Servera strösslet på glassen, dock inte till barnen.

IMG_7807