Groddat är godast

Nyttiga chokladbollar!

Vi serverar chokladbollar dagen till ära! Grattis Sverige

I en matberedare lägg i

2 dl dadlar
1 dl havregryn
1 msk kakao
0,5 dl solrosfrön
1dl flytande kokosfett
Mixa allt ordentligt!

I rulla i sesamfrön eller kakao pulver. Kokos skulle jag valt om haft det hemma.

Lycka till!


Latmaskenslasse

Här om dagen gjorde vi "latmaskenslasse"  - alltså en superenkel, relativt nyttig och god lasagne.  Ger dessutom lite disk!

20140601_114819

 

Du behöver:

1 påse fryst spenat
1 paket fetaost
lasagneplattor

Bechamelsås
smör
mjölk
mjöl
ost
Kryddor, salt, peppar, muskot

Tina spenaten, i rumstemp, i micron eller på spisen. Krydda.

Gör såsen: Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och sedan mjölken. Låt koka under omrörning så det tjocknar. Krydda.
Lägg plattor i en form, lägg över spenaten och smulad fetaost. bechamelsåsen, bygg flera lager enligt den principen.

Sista lagret bör vara sås och ost annars bränns plattorna så lätt.
Grädda i ugnen enligt vad som står på lassepaktetet. Låt helst stå och vila några minuter (5-10) innan ni serverar.

Glad köttfrimåndag!

 


Grönkål & broccolisoppa och morotssallad

Som jag blev inspirerad av Malins Blogg Get in Shape och jag vill också göra gröna soppor. Jag hade faktiskt ingen som helst tanke på att man kan göra detta direkt i mixern, tack Malin. Så himla smidigt, juh.

20140131_111948

Grönkål & broccolisoppa

Soppan
Färsk grönkål, 1-2 nävar
Färsk, eller tinad fryst broccoli 6-7 buketter
Kokt, något avsvalad vatten. Ta mindre först, lättare att tillsätta än att ta bort.
Buljong, 1 msk
Naturella casewnötter, 1 näve
Kryddor efter smak, jag hade bara salt och peppar. Muskot tar jag nästa gång.
Jag lade allt i mixern och bara körde, klart!
Soppan blev mycket krämig och god.  ( Igår gjorde jag som alltid soppa & pannkaka, men då blev soppan för vattning)

Till detta gjorde jag en morotssallad

20140131_110114

Nu hade jag bara små tunna morötter kvar så det blev ingen riktig spagetti utan mest halvmånar.
Jag har bara vinäger, olja, salt, peppar och pumpakärnor på.
När jag bodde i Frankrike  gjorde jag ofta en fransk morotssallad. Hur enkelt som helst, Riv morot, gör en dressing på olja, vinäger, vitlök, (mycket!) och salt och peppar. Franskmännen har gärna senap i också, men det hoppar jag. Kanske något till helgen?

Jag utlovade en andningsövning också men den kommer i ett senare inlägg, nu måste jag diska! Tjing!


Nässelsmoothie

nässelsmotthie

 

Prova den här nästa gång du vill fylla på med energi!

2 nävar späda nässlor
5 paranötter
2 dl havremjölk
1 banan
1 msk chiafrön
1 msk proteinpulver
1tsk chroella pulver
Mixa allt till en slätdryck, tycker du den blir för tjock- späd med vatten.

Jag toppade med kokta mungbönor.
Ha en bra dag nu!


Tunnbrödssticks

 

Godmorgon blogglovers! Här kommer jag igen med ett helt fenomenalt tilltugg t ex till alla dina kristiflygarefester! Eller till studenten, pingst eller så. Eller bara kring grillen, jag vet att folk alltid vill ha något att äta på - så här kommer ett tips.

Dina vänner kommer att undra i från vilken delikatessbutik du köp dessa sticks!

 

IMG_20130408_171359

 

Du behöver:

Mjukt tunnbröd
Olivolja
Flingsalt
Torkade kryddor - de färska som visas på bilden blev inte så jättebra när det blev klart.

Sätt ugnen på 200grader

Pensla olivolja på brödet, Strö över salt och dina kryddor, oregano, timjan är jättegott. Krydda rätt så mycket. Skär i cm remsor, flytta över till en plåt och grädda i ugnen i max 5 minuter. Passa!

IMG_20130408_173618

 

Så här snyggt blir det när de är klara.

Om jag tipsat om detta förut, så får ni hålla tillgodo med en repetition. Istället för att skriva samma saker på alla mina bloggar och facebooksidor, twitter, instagram, reportage, texter i andra sammanhang så hittar jag på nytt till varje. Mycket jobb jag vet - men jag vill att det ska passa till sammanhanget och kontexten. Så det kan därför komma upp lite samma saker.

Ok ut i solen med er. Klockan är bara 06:30 och solen lyser in i till mig här i köket. Så det kommer nog bli en varm dag idag igen. Igår hade vi här i Stockholm 21 grader varmt.  Och det är mycket, för maj.

 

 


Chokladmousse rawfoodstyle

20130426_143541

 

Den här nyttiga efterrätten slänger du ihop med saker du har hemma. Prova till helgen, du kommer inte bli besviken.

Receptet kommer delvis från boken Karins gröna värld, som jag önskar mig - var jag än letar på internet hittar jag bara godsaker från den boken.

Chokladmousse 2, 5 skålar
10 färska dadlar
1 dl vatten

1msk agave sirap
1dl kakao
1 avokado
1msk kokosfett
1tsk acai

Mixa dadlarna med vattnet först.  Tillsätt sedan resten. Du kan behöva skrapa ner från kanterna i mixern.
Mixa ordentligt tills och fördela sedan i portionskålar. Ställ svalt om du har tid. Annars ät direkt. Toppa t ex med gojibär.

Trevligt helg!


Meatfree monday: Linsmoussaka

Idag vankas en linsmoussaka

Gluten och laktosfri!

Du behöver:

2 auberginer, skurna på längden

Linssåsen:

2 gula lökar, fint hackad
1 morot, fint hackad
2 dl röda linser
2-3 dl vatten, ev mer
1 burk hela tomater
1 buljongtärning
salt, peppar och vitlök
Mjukstek lök och morot i kokosfett, tillsett sedan resten och låt koka tills linserna är mjuka

Bechamelsås
0,5 dl kokosfett
1 dl bovetemjöl
3 dl vatten

Smält kokosfettet och vispa sedan ner mjölet och tillsätt sedan vattnet. Vispa kraftigt tills det tjocknar.
Varva auberineskivor med linssåsen och bechamelsåsen tills du fyllt upp en form. Toppa med ost eller olja.

Grädda 200 grader. I cirka 20 minuter

Servera med sallad. Lycka till.

linsmoussaka

 

 

 


Bovetevälling

Jag och Elin dricker välling den här morgonen. Fast hon kallar det smoothie, för hon tycker inte man gör välling i smoothie maskinen 😀

Lätt som en platt, till och med en tvååring grejar det..;D

1 dl groddat bovete
2 färska dadlar utan kärna
cirka 2 dl vatten

Mixa till en slät välling. Klart. Vi toppade vår med mortade kardemummakärnor. Kanel eller vanilj skulle också kunna smaka gott tror jag.
Senare hoppas jag kunna lägga upp en bild på hur det ser ut.

Ha en kanon fin dag.


Kikärtsspett och linssallad

Idag serveras kikärtsspett hos oss. Lite festligt på en vanlig onsdag!

Gör så här:kikärtsspett

Mixa
0,5 gullök
2-3 vitlöksklyftor
i din matberedare

Lägg sedan ner
3 dl kokta kikärtor
2 dl kokt coucscous
0,5 dl flytande kokosfett
salt, peppar, gurkmejja och curry

Mixa till en fast deg, den känns som playdoug
Forma till korvar som du trär på spett.  Rulla den i sesamfrön. Är stekpannan för liten kan du trä på spett efter att du har stekt dem.

Bryn på mellanvärme i koksfett till de är genomvarma.

 

 

Till detta en linssallad
1 dl röda linser
2 dl vatten
Koka linserna mjuka. Häll av vattnet och ställ åt sidan
Bland under tiden ihop
1 kruka fint hackad persilja
2 hackade tomater
saften av 3/4 citron eller mer

När linserna är kalla lägg de i salladen. Klart.

Om du vill kan du servera allt med en tzatiski
Riv ner gurka som du blandar med turkisk yoguthurt, vitlök och flingsalt.

Lycka till!


Linssoppans dag

Idag den 12 april är det linssoppans dag. Grattis på den. linssoppansdag12april

Utav dessa råvaror tänker jag göra dagens middag. Jag jobbar helst med misenplace (alltså duka fram allt du behöver och ev hacka i mindre bitar) och receptlöst, men jag vet att folk vill ha recept och gå efter:

Linssoppa min väg:

1 lök av valfri färg, fint hackad
2 morötter av valfri färg, fint hackad
Mjukstek i koksfett.
Tillsätt sedan :
gurkmeja
1 dl röda linser
4-5 dl vatten
1 buljongtärning av bra kvalitet.
Ajvar Relish efter smak
Koka på låg temperatur i cirka 20 minuter. Smaka av och tillsätt mer av något som du tycker.  Eller mer vatten om du vill ha den lösare. Det är du som ska äta och du vet bäst vad som smakar bra i din mun.

Vid servering toppa med repad timjan och komplettera med ett bröd.
GRATTIS PÅ LINSSOPPANS DAG!