Groddat är godast

Patience please

Hur är det med tålamodet? Har du tålamod eller vill du att allt ska hända på en gång?

Består dina dagar av tålamodsprövande väntan? Många är så beroende av resultat att man inte eller knappt har tid att vänta?

Nästa gång du väntar eller har dåligt med tålamodet – njut av nuet. Njut av din väntan.
Av ditt nu.  Det är av nu:et som du skapar din framtid.  I nuet finns inga grubblerier från framtiden eller dåtidens ältande.

Vad finns i ditt nu? Har du tålamod att njuta av ditt nu?

 



Skicka vidare

Nu är semestern slut och vardagen har tagit fäste om oss igen.

Barnen är tillbaka på förskolan och vi jobbar.
Jag tänker mycket, filosoferar och gillar särskilt mycket konceptet ”skicka vidare” – jag har rensat i våra garderober och helt utan vidare gett bort stora kassar med fina ekologiska kläder. Ibland får jag något tillbaka ibland inte, det är inte det som är grejen. Jag bry  mig mest om att det ska komma till användning hos någon annan. Varför ska jag ha ett överflöd med saker som jag inte behöver.

Jag ska ge bort minst tre saker om dagen, en sak kan vara ett leende, en kram och behöver inte vara en fysisk ”sak” – fast helst vill jag bli av med våra prylar.

Anledningen till att jag har sparat alla barnkläder är att jag trodde att jag kunde tjäna pengar på dem, men jag vill ha avslut och ger alltså bort mycket. I början av året var jag inne på att bli ren och göra mig av med alla överflödiga saker, prylar som bara tar energi och ork från mig och detta ligger inom samma koncept.
Vad är viktigt för mig att äga och ha omkring mig?

Vad är viktigt för dig att äga och ha runtomkring dig?
Hur kan du skicka vidare? 



4 nyttiga tips över sommaren

Är varje dag lördag bara för att det är semester?   Läs min text nedan och ta till dig vad som passar dig.

Är det dags att unna sig det ena eller det andra? Glass, godis, fika? Vin? Öl?

1 ) Vilken är dina tankar om semester?  Vad lägger du för värdering i ordet? Vad betyder det för dig?  Är semester = äta glass varje dag, ligga på hängmattan eller lata sig rent generellt.  Man gör / rör sig om det man kan.  Fyll i resten av meningen ” På semestern ska man….”

….. vila, chilia och ta det lugnt? Vad betyder det för dig ? Sitta på en stol och glo in i en skärm hela dagen?  Röra sig så lite som möjligt?

….. Äta glass varje dag? Vad för glass? GB:s ? Går det bra med hemgjord?  Glass från en viss kiosk?

En glass dör man inte av – nej självklart, men vilka vanor har du och vad sprider du vidare.

2) På stranden – matsäck som snack, eller mellanmål ( inte fika) Ta med:  t ex pannkakor, piroger, morot, gurkstavar, ris,majs – kakor, rawfood bollar med mera.

3) Lördagsgodis!  Ett smart sätt att inte få det så jobbigt sedan när hösten kommer. När man ska börja vara nyttig. För mig ingår läsk, festis,  kex och kakor (även ekologiska varianter) som Lördagsgodis.

4) Gör något som du mår bra av / du behöver  varje dag. ( Mår bra av utan dåligt samvete i någon aspekt )

Vi ses

 



Linsbollar, potatissallad och kikärtsskott

20160630_192726

Linsbollar

20160630_192822

Färskpotatis sallad med kikärtsskott

20160630_192743

Kikärtsskott och yoghurt med spiskummin

 

Linsbollar :

Koka rödalinser, mixar samman med gullök,  tomatpure  och kryddor. Forma till bollar och stek i varm panna någon minut på varje sida.

Potatissallad:

Koka potatis. Blanda samman dressing med olja, chili, vitlök och salt. Blanda dressingen med potatisen.

Kikärtsskott:

Lägg kikärtor i blöt, grodda några dagar och stoppa sedan i jorden. Låt växa.


 

Yoghurt med spiskummin :

Lägg upp yoghurt och toppa med spiskummin.

Snabba, goda och smakrika vegetariska rätter .

Ha en fin dag! (mer…)



Midsommar i Björkan, färskpotatis paj medmera.

Hej!

Hur mår ni så här i midsommar?  Vi mår bra, var i Björklunds hage i Bromma och firade midsommar. Det är min barndomslekplats och har firat där i alla år, det var tydligen en av de enda för många hade åkte långväga till just det firandet. Träffade flera från stan, Sthlm.

20160624_140459

Stång påväg upp

Herman fick ont i tanden och gick hem från parken, veckan innan hade han varit på akuten med samma tand, inte bra. När jag och flickorna kom hem var han i ett ”midsommar”skick.  Tanden, och vara uttråkad hade kräft sitt.

??

Vi hade mycket midsommar mat kvar så gjorde en färskpotatis, brie och persiljepaj

20160625_192847

Paj deg:

Vetemjöl +havregryn + olja + vatten

Fyllning

Kokt färskpotatis + brieost + persilja (gräslök istället? )

Äggstanningen

3 ägg + mjölk + salt +peppar ( Gräddfil och mjölk nästa gång ?)

Ugn 200 grader cirka 30 minuter

Nu börjar semestern för oss! Jag kommer skriva ett inlägg om semester lite senare – hur som helst jag ser inte fram emot den.

Nu ska jag göra kaffe. Vi hörs.

Kram.



Vill du skapa ett liv som du älskar att leva?

Hej alla fina vänner

Jag håller på med ett projekt och söker folk som kan hjälpa mig – jag skriver en handbok i konsten att skapa ett liv som du älskar att leva. Hur man gör verklighet av sina mål. Vilka mål man än kan tänkas ha.

det som driver  mig är att hjälpa andra människor må bättre kroppsligt och mentalt och för mig är bland annat  den här ”jobbsituationen” i samhället ohållbart. I handboken lär du dig sätta dig själv i förarsätet i livet och inte bara åka med.

Att vara med är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. Det går ut på att jag skickar ut mail som tillexempel innehåller en text du får ta ställning till, eller en undersökning.

Låter det som något du vill vara med i ?  Alla som är med kommer att premieras på något sätt.

Vi hörs



Granskottssirap

I grevens tid. Jag har tänkt att göra detta, granskottsspirap, alltså.  länge nu men tänkt göra det sen, det finns inget sen snart.
Detta är ett mattips som cirkulerat hejvillt på mina flöden, facebook och instagram och nu tänkte jag att nu 17 ska jag också testa.

Tänk på att granskott inte ingår i allemansrätten, så fråga markägaren om lov.  Ta inte alla skott från samma träd, det är inte snällt mot trädet.

Granskottsirap!

2 dl granskott
2 dl socker, rårörssocker, kokossocker eller houng.

Lägg allt i en burk och ställ i ett soligt fönster i cirka 2-3 veckor. Sockret ska ha smält, om det inte gör det kan man värma sockret i en kastrull. Sila bort skotten. Klart.

Nu har jag ju precis börjat detta projekt, eftersom det är i slutskedet av granskottssäsongen.

Granskottssirap har man till pannkakor, på rostad bröd, i teet som sötningsmedel överlag.

IMG_9141



Bovetevälling

Min lilla Elsa är en storkunsumet av välling så varje dag en ny. Oftast gör jag den på havregryn men har på senare tid bytt sädeslag. Bovete är en av hennes favoriter just nu. Har jag inget att göra hemma experimenterar jag med nya vällingsmaker.  I eftermiddag ska jag göra på helt vete. Har aldrig gjort det förut så det blir spännande.

I går gjorde jag bovetevälling med kokosmjölk – en favorit

Bovetevälling

Mixa dadlar, blötlagt bovete, kokosmjölk och vatten. Klart. Smaka av.
Lycka till.

IMG_9138



Maskrossalt

Jag provade att göra maskrossalt häromdagen och det blev faktiskt jättebra. Annars är jag ganska dålig på att veta vad man kan äta i naturen. I morgon ska jag lära mig mer om ätbart i vår herres hage. Jag tillsammans med en kunnig ska träffas och jag ska få kurs och lära mig och mening är att vi ska göra en liten film eller dyligt så att alla får lära sig om vad som är vad.  Maskroser vad vad det är ialla fall så vi börjar där 😀

 

Maskrossalt
Plocka maskroser och torka blomman i ugnen. Ha sönder den och blanda med fling eller havssalt. Till den här burken gick det åt en blomma.

Lycka till!

 

IMG_9122 IMG_9125



Rispappersnudlar med zuccini, rostade hasselnötter och groddat bovete

Jag har fått dille på rispappersrullar! Gör olika flera gånger i veckan, och de är faktiskt bra ”rensmat” . När man behöver rensa kylen och har små pryttlar med grönsaker och så snart måste kastas.

Här gjorde jag några på zuccini, rostade hasselnötter och groddat bovete.

Rispappersrullar
Fyllningen
Tunnt skivad zuccini, t ex med potatisskalare
Rostade hasselnötter, grovt hackade
Groddat bovete

Gör så här

Koka rispapper några sekunder spola kalla under kranen. Väckla ut och lägg på en skärbräda och lägg på fyllningen, vik i hop. Klar. Fortsätt tills alla rullarna är klara.

Dippsås

Blanda ihop sojasås, chiliflakes, citrongräs, koriander och späd ev med vatten.

IMG_9109