Groddat är godast

Världens godaste pålägg: Linsspread

Hej alla goa vänner.

Nu vill jag bara tipsa om världens godaste pålägg. Gott till frukost, mellis och kvällis… Precis när du är lite sugen alltså…:D

Personligen är jag inte super förtjust i smör och ost på smörgåsen varje dag. Och en ost som har åkt ut och in ur kylskåpet i flera dagar  är inte precis jättegott i min mun.

Jag brukar använda ordet SPREAD när jag menar bredbart smörgåspålägg. Ett mycket bra ord som jag lärde mig när jag bodde i USA.

Så nu till receptet:

LINSSPREAD

1 dl röda linser
2 dl vatten
1 msk fint hackad persilja
1 msk olivolja
citronsaft, efter tycke och smak
salt efter tycke och smak

Låt linserna koka i minst 10 minuter, gärna längre. Linserna ska gå sönder och ”gotta till sig”. Du kan behöva späda med mer vatten mot slutet. Lägg i persiljan, oljan, citron och salt. Blanda och smaka av. Om du vill kan du även mixa allt i matberedaren, om du vill ha en helt slät spread.  Annars är det  klart nu.

Linsspread

Mmmmm….



Groddskolan del 2

Hej

Nu börjar det bli dags för nästa steg.

Så här går du vidare:

När du blötlagt ska du hälla av vattnet av och låta ligga i sin burk. Låt ”groddet”ligga i sin burk utan vatten. Det är lätt att det möglar om det ligger i vatten hela tiden. Skölj / duscha ”groddet” några gånger om dagen. Jag har mitt framme på diskbänken.

IMG_4098

 

Munbönorna har börjat grodda lite grann, men är inte klara. Fortsätt duscha dem!  Och låt den vara. De mår bäst av lugn och ro.

IMG_4099

Här hjälper min dotter till med provsmakning och groddningen.  Detta är jättekul för barn – för det växer ju. Gå ner på deras nivå.

De andra groddarna, alfaalfa och bovetet ska du också fortsätta duscha dagligen. Viktigt  här också att de inte ligger i vätska.

Det tar några dagar att få fram en grodd. Men det är kul och spännande.

Ha en bra dag.



Groddskolan del 1

Hej!

Nu börjar skolan på riktigt. Häng med.

IMG_4079

helt bovete, mungbönor och alfaalfa

Vad ska man grodda?

Detta är det jag brukar grodda, bovete, mungbönor och alfaalfa. De är alla lättodlade och smakar gott. (Min dotters lördagsgodispåse, består än så länge av groddat bovete och gojibärs)

Att välja utrustning

Det finns en massa utrustning för groddare. Och jag förstår om det kan avskräcka novisen. Hur ska man nu göra med alla grejer, vad är bästa och vad ska man egentligen välja.

IMG_4083

Detta är mina favoriter. Den gröna runda burken har en praktisk ställning så man ställer den upp och ner så rinner allt vatten ur. Det är nog min favorit.

Den fyrkantiga burken är ett flervåningshus om du vill grodda flera olika sorter på samma gång.

Durkslaget i mitten fungerar minst lika bra som ”dyra” groddningsapparater.  Bra för den som är nybörjare och bara vill testa lite.

Hur gör man?

Börja med att skölja det du ska grodda. Lägg det sedan i blöt.

IMG_4087

I skålen, helt bovete, i runda burken alfaalfa och i den fyrkantiga lådan mungbönorna.

Låt stå, Tips! Läs på groddplanschen hur länge det ska blötläggas. Det är lite olika tider på olika bönor och frön.

Fortsättnings följer….

 

 



Liten groddplansch

48118_10152087011575110_1526201279_nHej!

Jag börjar min groddskola med denna fina plansch. Det är inte jag som gjort den utan hittade den på facebook, men tycker den är tydlig och bra så delar gärna med mig. Synd bara att texten är så liten… jag har försökt förstora men det gick inte så bra. Hoppas ni kan läsa. Tips! Spara bilden på din dator så kommer du åt och kan läsa hela texten.

Jag blötlägger allt jag kommer åt….:D Nötter, frön, gryn och säd, i princip all mat jag använder. Det är en vana jag har för maten känns ”så smutsig ” – dessutom väcks matvaran till liv. En torrvara som det ofta är, det man blötlägger är ju torrt för att klara av att stå i skåp i flera månader så med blötläggningen väcks den till liv och börjar ge näring igen.

Min dotter hjälper mig gärna när  maten ska bada över natten. Jag lär henne allt jag kan.

Som ni kanske märker är min största hobby mat och näring, jag kan spendera timmar på olika hälsokoster  – för det är oftast där vi handlar vår mat.  Brukar alltid tala med personalen för de kan ju ge tips och kloka råd. Det jag alltid frågar när jag är på hälsokosten och håller upp en produkt är :

Kan man grodda den här?

Hälsokosten är för mig som när andra kvinnor ska köpa skor.  Jag kan verkligen gå och titta på allt, klämma, lukta, ta reda på, prova. Precis som andra kvinnor gör i skoaffären…

Ha en härlig tisdag.



Dagens lunch

IMG_4153

Misenplace: Redo för stekpannan. Först i med lök och morot sedan ekologisk paprika. Sist tomatåsen 1/4 av flaskan.

IMG_4154

 

Hej alla goa!

Jag vet inte hur det är med er, men min mage blåser upp som en ballong när jag äter mycket mjölmat som pasta eller vitt bröd.

Jag är därför verkligen jätteglad åt de här nya pasta varianterna som har kommit, det är en produkt som är gjort på sojabönor, mungbönor eller svarta bönor (100%) som de har gjort en pasta av. Den fungerar som vanlig pasta och är jättegod.

Idag serverades den med grönsakssås.

Som tur var hade jag inte mycket inbokat idag för jag har verkligen såsat ner mig.Men nu blir det andra ryck.

Ha en mysig måndag. Idag ska jag skriva och hitta på (festliga) vegan och vegetariska och glutenfria påskrecept. Jag älskar sådana utmaningar. Helst ska det vara mat som smakar gott i allas munnar. Så man slipper laga särskild mat  till de som äter kött…;D

God eftermiddag!

 



Ett tips till helgens fest

 

Hej här kommer  receptet på något riktigt gott!

IMG_4137

Allt du behöver

 

 

 

IMG_4134

Riv på grövsta sidan

IMG_4136

Blanda ihop och krydda med peppar om du vill.

IMG_4141

Pressa ur överflödig vätska innan du formar till biffar och steker i het panna.

IMG_4142

Stek gyllen bruna innan du vänder och steker andra sidan.

 

Här kommer ett tips till helgens festmåltid.

Steg för steg, så ser ni hur enkelt det är!

Detta skulle jag servera tillsammans med t ex en matvetesallad.

Supergott och jätteenkelt. Går lika snabbt som att värma en djupfryst produkt….:D

Ha en mycket trevlig dag så hörs vi.

Kram!



Köpa nytt?

I morse fick jag ett trevligt uppvaknande:

-Anna, jag åt upp hallumin i natt, å den var så god.

– Men, det fick du inte, den ska jag ha under dagen.

– Men, jag köper en ny åt dig. Det gör väl inget? Å jag var så sugen.

Det här är något som jag inte gillar, det har blivit så lätt att ”köpa ny” så folk verkar inte bry sig om om det är någon annans eller inte. Det är så lätt att säga att man ska köpa ny, folk tänker bara på sig själva. Det kommer kosta mig både tid och pengar att köpa ny, för det är ju JAG som kommer att få göra det, eftersom jag ska ha den under dagen. Mat som jag använder till mina recept och mina kokkonster äter han upp så JAG får köpa ny.

Lite lika är det när man ska hem till någon för att fika – så går man till ett kafe på vägen och köper en kaffe togo. ”Å jag var så sugen och kunder inte hålla mig” som man dricker på vägen till kompisen som bjuder på fikat.

Eller när vi är på landet, eftersom vi har 20 minuter till närmasta affär, enkel väg så handlar vi all mat på en storhandel på vägen och allt är noga utträknat, de ska vi ha på fredagkvällen, den på lördagmorgon och så vidare. Men så är det alltid någon som nallar  så att det fattas till matlagningen.  Det finns alltid minst en som nattugglar och äter upp allt så det fattas till dagen efter.

Sen kommer det:  – Jag köper nytt, jag åker till stan och köper nytt.

Det har nästan blivit för enkelt att köpa nytt, även fast det tar minst en timme.

Folk är så egoistiska och tänker bara på sig själva, tänker jag.

Jag hade inte räknat med att åka till stan igen för att köpa en ny för att han åt upp den. För att han var ”lite sugen.”

Någon som känner igen det här? Låt oss leka Christer i p3s ”Apropå det”: Vilka tankar får ni upp när läser den här texten? Kan det handla om ”köpa nytt” ”lite sugen”  eller något hela annat?

Ha en bra fredag så kanske vi ses i stan…;D

Kram

 

 



Grattis på alla hjärtans

chakrastenar

 

Hej alla vänner!

Idag är det allahjärtansdag – det har väl alla redan märkt;D Med alla nallar och hjärtans och blommor som finns i butik.

Jag är egentligen inte så mycket för all uppståndelse och kommers – jag blir gärna uppvaktad med blommor och (hemgjord) chokladkaka vilken dag som helst.

Jag uppmanar alla mina läsare på att denna dag ta extra hand som sitt hjärta! Alltså det som finns i kroppen, åtminstone en dag om året kan ni väl?

Ett förslag:

En extra (rask) promenad på lunchen

Välj en havregrädde istället för en vanlig kogrädde till middagen? Havre är extra bra för hjärtats och kärlens funktioner.

Följ din intution, alltså ditt hjärta.

Klä dig i grönt eller rosa, för det är hjärtchakratsfärg…..:D

Ha en mysig dag!

 

 

 

 

 



Dagens lunch

Hej!

IMG_4067

Jag erkänner! Jag är en sådan som tar kort på sin lunch. Och inte bara det, även gärna tillverkningsprocessen..;D

Ett enkelt sätt att laga god grönssakspagetti är att använda en s.k svarv. Har du ingen använd en potatisskalare och hyvla fram strimlor.

IMG_4068

Nu är pastan klar!

Idag gjorde jag en sås på

1 dl fint mixade pinjenötter, 1 msk citronsaft, 2 msk olja och 2 msk vatten. Allt mixas ihop i din matberedare till en sås. Jag ångrar att jag inte gjorde dubbelsats på en gång för den var försvinnande god.  (Receptet kommer från början från Erica Palmcratz Aziz)

IMG_4070

 

På med ekologiska sesamfrön.

Idag blev det lunch framför datorn!

Ha en trevlig eftermiddag.



Hej!

Här är mitt första inlägg som bloggare hos Kurera. Kurera och jag har mycket samma tänk när det gäller träning, hälsa och livet i stort. Detta ska verkligen bli kul.

Och ja… Groddat ÄR godast..;D Det är jätteenkelt att blötlägga och grodda och så. Om efterfrågan finnes så kan jag ge en liten blötläggnings och groddlektion.

Vi höres igen,

Anna