Annons
Annons

Gröna linsbullar med örtig tomatsås

Matigt, mustigt och gott är detta recept på linsbullar i tomatsås.

Redaktionen

23 november, 2017
Gröna linsbullar med örtig tomatsås
Dela inlägget

Matigt, mustigt och gott är detta recept på linsbullar i tomatsås.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Urtekram.

Portioner: 4

Ingredienser

Linsbullar
3 dl kokta avsvalnade gröna linser (drygt 1 dl okokta)
1 dl solroskärnor
2 dl havregryn
1/2 ekologisk gul lök
2 ekologiska vitlöksklyftor
3 msk extra jungfru olivolja
1/2 tsk himalayasalt
1 krm nymalen svartpeppar
3 msk ekologisk fryst persilja, eller 2 dl grovt hackad färsk persilja
smakneutral kokosolja till stekning

Tomatsås
680 g passerade tomater
50 g soltorkade tomater
1/2 ekologisk gul lök
2 ekologiska vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
1 kruka ekologisk basilika
1 msk äppelcidervinäger
1 msk rapsolja
himalayasalt och nymalen svartpeppar

Tillbehör
Rismix och råhyvlade ekologiska grönsaker exempelvis morot, fänkål och sugar snaps. Garnera med ekologisk färsk basilika eller ekologisk smörgåskrasse.

Gör så här

Linsbullar
Koka eventuellt linserna och låt sedan svalna, eller använd redan kokta. Skala lök och vitlök. Mixa solroskärnor, lök, vitlök och havregryn till ett fint smul, Tillsätt resterande ingredienser, förutom persiljan, och mixa till en slät smet. Tillsätt persiljan och pulsa några gånger. Låt smeta stå svalt i minst 20 minuter. Forma smeten till ca 16 bollar och stek i smakneutral kokosolja tills de får fin färg runt om.

Tomatsås
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i rapsolja, utan att det tar färg, i en kastrull tills det börjar dofta. Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda ner i kastrullen tillsammans med passerade tomater och oregano. Låt puttra i minst 10 minuter. Hacka basilikan grovt. Tillsätt vinäger och basilika i tomatsåsen och smaka av med salt och peppar.

Koka rismixen enligt anvisning på förpackningen. Låt ånga av och fluffa sedan upp med en gaffel. Blanda försiktigt ihop linsbullar och tomatsås, servera med rismixen och gärna en sallad av hyvlade eller tunt skurna grönsaker. Garnera med färsk basilika och smörgåskrasse.

Av redaktionen

Sugen på att äta mer vegetariskt?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons