Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Birgitta Höglund

Gröna sköna påskrecept

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

I mars kom Birgitta Höglunds bok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv ut, Det är en kokbok som passar alla, oavsett kostinriktning. Här har hon samlat 70 läckra smårätter som all är vegetariska, fyllda med härliga smaker, näring och fria från gluten och socker. De flesta recepten är anpassade för de som vill ha mejerifritt.

Här kommer tre recept lättlagade recept och tillbehör till påskbuffén från tre olika böcker.

Rödbetstzatziki ca 4 port
2 stora, kokta rödbetor
1 dl yoghurt 10-17%, crème fraiche eller smetana
2 msk kallpressad olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm peppar
Ca 1-2 krm salt

 

Gör så här:
Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips:
Tzatzikin smakar gott till kokta ägg och grillad halloumi/eldost och bidrar med vacker färg till påskbuffén.

För en vegansk rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs gjord på aquafaba istället för yoghurt.

Från Gröna, sköna tillbehör

Foto: Mikael Eriksson

Påsksallad med brie och jordgubbar 4 port
1 salladshuvud, jag använde ekbladssallad
100 g brieost
8 jordgubbar
1 dl valnötter
½ dl bladpersilja
2 msk pumpakärnor
2 msk kallpressad olivolja
1 msk pressad citron

Gör så här:
Lägg vackra blad av salladen runt kanten på en skål. Riv resten av salladen och lägg i mitten. Skär osten i små skivor och jordgubbarna i fyra delar.
Lägg ost och jordgubbar jämnt fördelat över salladen, strö över nötter och pumpakärnor. Plocka de fina bladen från persiljan och lägg på. Ringla en god olivolja och citronsaft över salladen strax innan serveringen.

Tips:
Bor du söderut i landet så kan du göra en läckert vårgrön harsyredressing till salladen.

Du som bor där snön fortfarande ligger får spara receptet till senare i vår eller använda persilja istället för harsyreblad.

Harsyredressing
3 dl späda harsyreblad
2 dl mild, kallpressad olivolja
½ pressad citron
2 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt

 

Gör så här:
Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna. Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt. Mixa tills bladen finfördelats.

Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.

Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen. Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.

Från Birgitta Höglunds bästa grilltips

Foto: Veronica Kindblad

Kardemummakaka med cannelinibönor
4 ägg
2 dl kokta cannelinibönor
2 dl cashewnötter
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl smält smör/kokosolja
½ dl sesamfrön
2 msk mald kardemumma
1 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
ca ½ tsk salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Mixa bönor och nötter med ägg, grädde och smör.

 

Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, blanda om väl.

Fördela smeten i en välsmord bakform på ca 1 liter, grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, kakan ska kännas fast när du trycker lite försiktigt på den med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en stund innan den stjälps upp på ett fat. Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan svalna en stund. Den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.

Tips:
Gör läckra bakelser till påskdessert genom att trava små skivor av kardemummakakan med smetana/kokosgrädde och bär emellan.

Får du inte tag på cannelinibönor så kan du använda kikärter istället.

Från Låt bönor förändra ditt liv - Kokboken


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

 

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.

Ulrika Ennen, vd WW Viktväktarna

”Låt covid-19 bli en väckarklocka för Sveriges övervikt”

Kurera debatt

Ny forskning visar att övervikt utgör en särskilt allvarlig riskfaktor vid covid-19. Samtidigt har majoriteten av svenskarna fetma eller övervikt – en situation som dessutom riskerar att eskalera i takt med ökat hemarbete. Nu är det hög tid för regeringen och Folkhälsomyndigheten att öka hälsoinsatserna, skriver Ulrika Ennen, vd för WW Viktväktarna, i ett debattinlägg.

Skål med smoothie och bär och utspridda bär och frukter mot turkos bakgrund

8 största gröna mattrenderna 2021

Eko/miljö

Under 2021 kommer vi äta kaffe istället för att dricka det, mumsa på kikärter i oväntade former, lägga mer tid på frukosten – och spetsa vår kombucha. Häng med på den årliga trendspaningen från en av världens mest inflytelserika hälsomatkedjor – Whole Foods Market i USA.