Foto: Birgitta Höglund

Gröna sköna påskrecept

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

I mars kom Birgitta Höglunds bok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv ut, Det är en kokbok som passar alla, oavsett kostinriktning. Här har hon samlat 70 läckra smårätter som all är vegetariska, fyllda med härliga smaker, näring och fria från gluten och socker. De flesta recepten är anpassade för de som vill ha mejerifritt.

Här kommer tre recept lättlagade recept och tillbehör till påskbuffén från tre olika böcker.

Rödbetstzatziki ca 4 port
2 stora, kokta rödbetor
1 dl yoghurt 10-17%, crème fraiche eller smetana
2 msk kallpressad olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm peppar
Ca 1-2 krm salt

 

Gör så här:
Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips:
Tzatzikin smakar gott till kokta ägg och grillad halloumi/eldost och bidrar med vacker färg till påskbuffén.

För en vegansk rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs gjord på aquafaba istället för yoghurt.

Från Gröna, sköna tillbehör

Foto: Mikael Eriksson

Påsksallad med brie och jordgubbar 4 port
1 salladshuvud, jag använde ekbladssallad
100 g brieost
8 jordgubbar
1 dl valnötter
½ dl bladpersilja
2 msk pumpakärnor
2 msk kallpressad olivolja
1 msk pressad citron

Gör så här:
Lägg vackra blad av salladen runt kanten på en skål. Riv resten av salladen och lägg i mitten. Skär osten i små skivor och jordgubbarna i fyra delar.
Lägg ost och jordgubbar jämnt fördelat över salladen, strö över nötter och pumpakärnor. Plocka de fina bladen från persiljan och lägg på. Ringla en god olivolja och citronsaft över salladen strax innan serveringen.

Tips:
Bor du söderut i landet så kan du göra en läckert vårgrön harsyredressing till salladen.

Du som bor där snön fortfarande ligger får spara receptet till senare i vår eller använda persilja istället för harsyreblad.

Harsyredressing
3 dl späda harsyreblad
2 dl mild, kallpressad olivolja
½ pressad citron
2 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt

 

Gör så här:
Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna. Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt. Mixa tills bladen finfördelats.

Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.

Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen. Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.

Från Birgitta Höglunds bästa grilltips

Foto: Veronica Kindblad

Kardemummakaka med cannelinibönor
4 ägg
2 dl kokta cannelinibönor
2 dl cashewnötter
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl smält smör/kokosolja
½ dl sesamfrön
2 msk mald kardemumma
1 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
ca ½ tsk salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Mixa bönor och nötter med ägg, grädde och smör.

 

Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, blanda om väl.

Fördela smeten i en välsmord bakform på ca 1 liter, grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, kakan ska kännas fast när du trycker lite försiktigt på den med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en stund innan den stjälps upp på ett fat. Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan svalna en stund. Den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.

Tips:
Gör läckra bakelser till påskdessert genom att trava små skivor av kardemummakakan med smetana/kokosgrädde och bär emellan.

Får du inte tag på cannelinibönor så kan du använda kikärter istället.

Från Låt bönor förändra ditt liv - Kokboken


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.