Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

överläkare david stenholtz

“Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Fakta

Namn: David Stenholtz
Yrke: Överläkare i onkologi
Övrigt:
Ordförande i organisationen Läkare för framtiden

David Stenholtz överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden skriver om nyttan med en grön omväxling för både hälsa och miljö. Att subventionera animalisk livsmedelsproduktion genom bidrag till kött- och mjölkbönder är förlegat och gynnar vare sig människa eller klimat menar han. Att vi skulle behöva kött för dess näringsinnehåll är också en föreställning som motbevisas allt mer.

Coop har nyligen dragit igång en kampanj för att få oss att äta mer bönor och låta dessa ersätta kött, fisk och mjölkprodukter. Vi får se och höra en elitidrottsman prata om att vi inte behöver animaliskt protein när vi tränar. En forskare som talar om miljövinster, en framtidsanalytiker som säger att ett grönt matskifte är ett måste för framtiden och en stjärnkock som talar om hur fantastiskt gott det kan vara med vegetariskt.

Idag finns det otvetydiga data kring vinster av att byta från animaliska till vegetabiliska livsmedel. De flesta av oss vet innerst inne att ett sådant kostskifte ger  vinster för såväl djur och miljön som vår hälsa. Trots att antalet vegetarianer och veganer flerdubblats i många länder de senaste tio åren äter mer än 90 procent av oss i Sverige fortfarande animaliska produkter i någon form till stort sett varje måltid. Varför?

 

LÄS OCKSÅ: ”Rensa upp i den dolda psykmarknaden”

De fyra främsta orsakerna tror jag är; grupptryck, bekvämlighet, förnekelse och okunskap. Handen på hjärtat: Hur många skulle fortsätta äta animaliska produkter om ingen i vår omgivning gjorde det? Hur många skulle fortsätta äta animalier om de var svårtillgängliga och inte som idag dominerande i alla butiker och restauranger? Grupptryck och bekvämlighet gör att vi fortsätter äta animalier även om vi vet att det är skadlig och vi blir mer benägna att hålla information om skadliga effekter ifrån oss.

Många uppger att de äter animalier för att det är så gott. Detta är idag ett uppenbart svepskäl då det för varje animalisk produkt finns ersättningsprodukter som är stort sett är omöjliga att skilja från originalet. Många människor tar fel när de i blindtest får testa en köttfärssås som är gjort på nötkött och en som är gjort på sojakött.

Den vanligaste felaktiga föreställningen om animaliska produkter är att vi behöver dessa, att de innehåller viktig näring vi inte kan få i oss om vi blir vegetarianer eller veganer. Detta stämmer inte. Världens största yrkesorganisation av dietister och nutritionister (Academy of Nutrition and Dietetics) har länge slagit fast följande som organisationens officiella ståndpunkt: en välplanerad vegansk och vegetarisk kost är näringsmässigt tillräcklig i alla livets skeden och för idrottare. Veganer måste bara se till att de får i sig B-12 genom tillskott eller berikade produkter. Och inte nog med det, man understryker att vegetariska kostmönster har fördelar för hälsa och miljö.

LÄS OCKSÅ: ”Dags att slänga ut det korrupta sjukvårdssystemet”

Detta är en viktig saklig grund för en givande diskussion om vi ska äta animaliska produkter och hur mycket av dem vi ska äta. Om vi inte har något positivt i ena vågskålen mer än att det är bekvämt och vi slipper avvika från normen, då bör vi inte heller acceptera några eller mycket små negativa effekter. De negativa effekterna är som sagt idag kända och långt ifrån små.

Djuren lider i vår livsmedelsindustri och hundratals miljoner kännande individer dödas varje år i bara i Sverige. Köttätande orsakar mer utsläpp av växthusgaser än alla transportfordon sammanlagt. Kött orsakar cancer och har satts i samband med flera kroniska sjukdomar. Mer än 90% av de mjölkprodukter vi äter idag är feta och vår största källa till mättat fett. Detta ökar kolesterolvärdet i blodet vilket orsakar åderförkalkning med många följdsjukdomar. Den ohälsa och de miljöskador som orsakas av animaliska produkter ger dessutom kostnader som hela samhället får bära. Detta är ett argument för politiska styrmedel som köttskatt för att både minska konsumtionen och kompensera för kostnader som alstras. Bisarrt nog verkar styrmedel idag åt motsatt håll. Över 200 miljoner kronor av EU:s budget används idag till att producera animaliska produkter. Företaget Oatly har nyligen uppmärksammat det ålderdomliga skolmjölkstödjet som innebär att skolor får höga EU-bidrag om de serverar komjölk, något som snedvrider konkurrensen gentemot vegetabiliska alternativ på bekostnad av miljön.

 

LÄS OCKSÅ: ”Skippa sköljmedlet – det förstör dina kläder”

Det är således av stor vikt för oss som individer och för vårt samhälle att på allvar verka för ett grönare ätande. Därför är det synnerligen glädjande att se kampanjer som den från Coop. Grönare ätande är vår tids största möjlighet till förbättrad hälsa, miljö, ekonomi och djuretik. Vi kan också vända på det och säga att animalier är ett av vår tids största samhällsproblem, faktiskt lite som rökning. Att vi får i oss lite näring via animalier är inget giltigt argument då samma näringsämnen finns i växtriket. Skulle någon på allvar förespråka rökande om det var så att vi fick i oss lite protein, järn eller kalcium varje gång vi rökte en cigarett? Låt oss omfamna det gröna kostskiftet som pågår och njuta av växtbaserade måltider!

Av David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i organisationen Läkare för framtiden

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: David Stenholtz
Yrke: Överläkare i onkologi
Övrigt:
Ordförande i organisationen Läkare för framtiden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

 

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.