"Grönare ätande är vår tids största möjlighet" | Kurera.se
överläkare david stenholtz

“Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Fakta

Namn: David Stenholtz
Yrke: Överläkare i onkologi
Övrigt:
Ordförande i organisationen Läkare för framtiden

David Stenholtz överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden skriver om nyttan med en grön omväxling för både hälsa och miljö. Att subventionera animalisk livsmedelsproduktion genom bidrag till kött- och mjölkbönder är förlegat och gynnar vare sig människa eller klimat menar han. Att vi skulle behöva kött för dess näringsinnehåll är också en föreställning som motbevisas allt mer.

Coop har nyligen dragit igång en kampanj för att få oss att äta mer bönor och låta dessa ersätta kött, fisk och mjölkprodukter. Vi får se och höra en elitidrottsman prata om att vi inte behöver animaliskt protein när vi tränar. En forskare som talar om miljövinster, en framtidsanalytiker som säger att ett grönt matskifte är ett måste för framtiden och en stjärnkock som talar om hur fantastiskt gott det kan vara med vegetariskt.

Idag finns det otvetydiga data kring vinster av att byta från animaliska till vegetabiliska livsmedel. De flesta av oss vet innerst inne att ett sådant kostskifte ger  vinster för såväl djur och miljön som vår hälsa. Trots att antalet vegetarianer och veganer flerdubblats i många länder de senaste tio åren äter mer än 90 procent av oss i Sverige fortfarande animaliska produkter i någon form till stort sett varje måltid. Varför?

 

LÄS OCKSÅ: ”Rensa upp i den dolda psykmarknaden”

De fyra främsta orsakerna tror jag är; grupptryck, bekvämlighet, förnekelse och okunskap. Handen på hjärtat: Hur många skulle fortsätta äta animaliska produkter om ingen i vår omgivning gjorde det? Hur många skulle fortsätta äta animalier om de var svårtillgängliga och inte som idag dominerande i alla butiker och restauranger? Grupptryck och bekvämlighet gör att vi fortsätter äta animalier även om vi vet att det är skadlig och vi blir mer benägna att hålla information om skadliga effekter ifrån oss.

Många uppger att de äter animalier för att det är så gott. Detta är idag ett uppenbart svepskäl då det för varje animalisk produkt finns ersättningsprodukter som är stort sett är omöjliga att skilja från originalet. Många människor tar fel när de i blindtest får testa en köttfärssås som är gjort på nötkött och en som är gjort på sojakött.

Den vanligaste felaktiga föreställningen om animaliska produkter är att vi behöver dessa, att de innehåller viktig näring vi inte kan få i oss om vi blir vegetarianer eller veganer. Detta stämmer inte. Världens största yrkesorganisation av dietister och nutritionister (Academy of Nutrition and Dietetics) har länge slagit fast följande som organisationens officiella ståndpunkt: en välplanerad vegansk och vegetarisk kost är näringsmässigt tillräcklig i alla livets skeden och för idrottare. Veganer måste bara se till att de får i sig B-12 genom tillskott eller berikade produkter. Och inte nog med det, man understryker att vegetariska kostmönster har fördelar för hälsa och miljö.

LÄS OCKSÅ: ”Dags att slänga ut det korrupta sjukvårdssystemet”

Detta är en viktig saklig grund för en givande diskussion om vi ska äta animaliska produkter och hur mycket av dem vi ska äta. Om vi inte har något positivt i ena vågskålen mer än att det är bekvämt och vi slipper avvika från normen, då bör vi inte heller acceptera några eller mycket små negativa effekter. De negativa effekterna är som sagt idag kända och långt ifrån små.

Djuren lider i vår livsmedelsindustri och hundratals miljoner kännande individer dödas varje år i bara i Sverige. Köttätande orsakar mer utsläpp av växthusgaser än alla transportfordon sammanlagt. Kött orsakar cancer och har satts i samband med flera kroniska sjukdomar. Mer än 90% av de mjölkprodukter vi äter idag är feta och vår största källa till mättat fett. Detta ökar kolesterolvärdet i blodet vilket orsakar åderförkalkning med många följdsjukdomar. Den ohälsa och de miljöskador som orsakas av animaliska produkter ger dessutom kostnader som hela samhället får bära. Detta är ett argument för politiska styrmedel som köttskatt för att både minska konsumtionen och kompensera för kostnader som alstras. Bisarrt nog verkar styrmedel idag åt motsatt håll. Över 200 miljoner kronor av EU:s budget används idag till att producera animaliska produkter. Företaget Oatly har nyligen uppmärksammat det ålderdomliga skolmjölkstödjet som innebär att skolor får höga EU-bidrag om de serverar komjölk, något som snedvrider konkurrensen gentemot vegetabiliska alternativ på bekostnad av miljön.

 

LÄS OCKSÅ: ”Skippa sköljmedlet – det förstör dina kläder”

Det är således av stor vikt för oss som individer och för vårt samhälle att på allvar verka för ett grönare ätande. Därför är det synnerligen glädjande att se kampanjer som den från Coop. Grönare ätande är vår tids största möjlighet till förbättrad hälsa, miljö, ekonomi och djuretik. Vi kan också vända på det och säga att animalier är ett av vår tids största samhällsproblem, faktiskt lite som rökning. Att vi får i oss lite näring via animalier är inget giltigt argument då samma näringsämnen finns i växtriket. Skulle någon på allvar förespråka rökande om det var så att vi fick i oss lite protein, järn eller kalcium varje gång vi rökte en cigarett? Låt oss omfamna det gröna kostskiftet som pågår och njuta av växtbaserade måltider!

Av David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i organisationen Läkare för framtiden

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: David Stenholtz
Yrke: Överläkare i onkologi
Övrigt:
Ordförande i organisationen Läkare för framtiden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket så mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu viasr desutom ny forksning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

 

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.

Fotspecialisten: “Många glömmer bort sina fötter”

Hälsa

Kalla fötter, ömma tår, portvinstå och hälsporre – talesätten och krämporna är många. Vi behöver måna om våra tassar, de ska bära oss länge och mycket kan orsaka problem med denna vår enda beröringsyta mot jorden. Podiatern Marie Edström berättar om våra vanligaste problem och vad vi kan göra för att undvika dem.