överläkare david stenholtz

“Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Fakta

Namn: David Stenholtz
Yrke: Överläkare i onkologi
Övrigt:
Ordförande i organisationen Läkare för framtiden

David Stenholtz överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden skriver om nyttan med en grön omväxling för både hälsa och miljö. Att subventionera animalisk livsmedelsproduktion genom bidrag till kött- och mjölkbönder är förlegat och gynnar vare sig människa eller klimat menar han. Att vi skulle behöva kött för dess näringsinnehåll är också en föreställning som motbevisas allt mer.

Coop har nyligen dragit igång en kampanj för att få oss att äta mer bönor och låta dessa ersätta kött, fisk och mjölkprodukter. Vi får se och höra en elitidrottsman prata om att vi inte behöver animaliskt protein när vi tränar. En forskare som talar om miljövinster, en framtidsanalytiker som säger att ett grönt matskifte är ett måste för framtiden och en stjärnkock som talar om hur fantastiskt gott det kan vara med vegetariskt.

Idag finns det otvetydiga data kring vinster av att byta från animaliska till vegetabiliska livsmedel. De flesta av oss vet innerst inne att ett sådant kostskifte ger  vinster för såväl djur och miljön som vår hälsa. Trots att antalet vegetarianer och veganer flerdubblats i många länder de senaste tio åren äter mer än 90 procent av oss i Sverige fortfarande animaliska produkter i någon form till stort sett varje måltid. Varför?

 

LÄS OCKSÅ: ”Rensa upp i den dolda psykmarknaden”

De fyra främsta orsakerna tror jag är; grupptryck, bekvämlighet, förnekelse och okunskap. Handen på hjärtat: Hur många skulle fortsätta äta animaliska produkter om ingen i vår omgivning gjorde det? Hur många skulle fortsätta äta animalier om de var svårtillgängliga och inte som idag dominerande i alla butiker och restauranger? Grupptryck och bekvämlighet gör att vi fortsätter äta animalier även om vi vet att det är skadlig och vi blir mer benägna att hålla information om skadliga effekter ifrån oss.

Många uppger att de äter animalier för att det är så gott. Detta är idag ett uppenbart svepskäl då det för varje animalisk produkt finns ersättningsprodukter som är stort sett är omöjliga att skilja från originalet. Många människor tar fel när de i blindtest får testa en köttfärssås som är gjort på nötkött och en som är gjort på sojakött.

Den vanligaste felaktiga föreställningen om animaliska produkter är att vi behöver dessa, att de innehåller viktig näring vi inte kan få i oss om vi blir vegetarianer eller veganer. Detta stämmer inte. Världens största yrkesorganisation av dietister och nutritionister (Academy of Nutrition and Dietetics) har länge slagit fast följande som organisationens officiella ståndpunkt: en välplanerad vegansk och vegetarisk kost är näringsmässigt tillräcklig i alla livets skeden och för idrottare. Veganer måste bara se till att de får i sig B-12 genom tillskott eller berikade produkter. Och inte nog med det, man understryker att vegetariska kostmönster har fördelar för hälsa och miljö.

LÄS OCKSÅ: ”Dags att slänga ut det korrupta sjukvårdssystemet”

Detta är en viktig saklig grund för en givande diskussion om vi ska äta animaliska produkter och hur mycket av dem vi ska äta. Om vi inte har något positivt i ena vågskålen mer än att det är bekvämt och vi slipper avvika från normen, då bör vi inte heller acceptera några eller mycket små negativa effekter. De negativa effekterna är som sagt idag kända och långt ifrån små.

Djuren lider i vår livsmedelsindustri och hundratals miljoner kännande individer dödas varje år i bara i Sverige. Köttätande orsakar mer utsläpp av växthusgaser än alla transportfordon sammanlagt. Kött orsakar cancer och har satts i samband med flera kroniska sjukdomar. Mer än 90% av de mjölkprodukter vi äter idag är feta och vår största källa till mättat fett. Detta ökar kolesterolvärdet i blodet vilket orsakar åderförkalkning med många följdsjukdomar. Den ohälsa och de miljöskador som orsakas av animaliska produkter ger dessutom kostnader som hela samhället får bära. Detta är ett argument för politiska styrmedel som köttskatt för att både minska konsumtionen och kompensera för kostnader som alstras. Bisarrt nog verkar styrmedel idag åt motsatt håll. Över 200 miljoner kronor av EU:s budget används idag till att producera animaliska produkter. Företaget Oatly har nyligen uppmärksammat det ålderdomliga skolmjölkstödjet som innebär att skolor får höga EU-bidrag om de serverar komjölk, något som snedvrider konkurrensen gentemot vegetabiliska alternativ på bekostnad av miljön.

LÄS OCKSÅ: ”Skippa sköljmedlet – det förstör dina kläder”

Det är således av stor vikt för oss som individer och för vårt samhälle att på allvar verka för ett grönare ätande. Därför är det synnerligen glädjande att se kampanjer som den från Coop. Grönare ätande är vår tids största möjlighet till förbättrad hälsa, miljö, ekonomi och djuretik. Vi kan också vända på det och säga att animalier är ett av vår tids största samhällsproblem, faktiskt lite som rökning. Att vi får i oss lite näring via animalier är inget giltigt argument då samma näringsämnen finns i växtriket. Skulle någon på allvar förespråka rökande om det var så att vi fick i oss lite protein, järn eller kalcium varje gång vi rökte en cigarett? Låt oss omfamna det gröna kostskiftet som pågår och njuta av växtbaserade måltider!

Av David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i organisationen Läkare för framtiden

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Fakta

Namn: David Stenholtz
Yrke: Överläkare i onkologi
Övrigt:
Ordförande i organisationen Läkare för framtiden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Med en doft av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek

Skönhet

Livet ska vara stort, vackert och dofta gott, det tycks tidigt ha varit viktiga aspekter av tillvaron för operasångaren Rickard Söderberg. Det och att värna allt levande, han bestämde sig redan som barn för att han inte ville äta något som hade föräldrar. Nu är han aktuell med den egna doften ”Marsha” – givetvis vegansk och i mesta möjliga mån ekologisk.

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.



yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?