Grönkålspaj med fetaost och quinoa | Kurera.se
gronkalspaj

Grönkålspaj med fetaost och quinoa

Fakta

Receptet kommer från Saltå kvarn.

Receptet på denna matiga, goda och vintriga paj är både gott och nyttigt med grönkål och glutenfri deg.

 

Portioner: 6

Ingredienser

1 burk stora vita bönor
500 gram färsk grönkål
1 purjolök
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1 dl russin
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
200 gram fetaost
1 dl quinoamjöl
1 dl quinoaflingor
50 gram parmesanost, riven
50 gram pinjenötter
Salt
75 gram smör
Svartpeppar

Gör så här

• Sätt ugnen på 225 grader.

• Häll bort vattnet från bönorna och skölj dem i ett durkslag.

• Skölj grönkålen och riv den i mindre bitar. (Ta bort den hårda stocken i mitten.) Finstrimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Fräs purjolök och vitlök i olivolja tills löken blir mjuk. Tillsätt grönkålen och fräs i några minuter till. Blanda i russin och bönor och smaka av med salt och peppar.

• Vispa ihop ägg, crème fraiche och grädde. Riv ner fetaosten i äggblandningen och smaka av med salt och peppar.

• Mät upp quinoamjöl, quinoaflingor, parmesanost, pinjenötter och en nypa salt i en bunke. Skär smöret i kuber och lägg det i mjölblandningen. Nyp ihop allting till en smulig massa.

• Smörj en rund springform med löstagbar kant. Fördela grönkålsfräset i botten på formen och häll över äggstanningen. Blanda runt lite så det blandar sig ordentligt. Fördela smuldegen ovanpå.

• Grädda pajen mitt i ugnen i ca 35 minuter eller tills äggstanningen har stannat och smuldegen fått fin färg. Täck eventuellt över pajen med bakplåtspapper eller folie om den skulle bli för mörk.

Av redaktionen

Sugen på fler pajrecept? På Kurera finns många härliga recept att välja på.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Saltå kvarn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.