Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Grönska hjälper till att minska suget efter onyttigheter

Att befinna sig i eller ha utsikt mot grönska kopplas till minskat begär efter alkohol, cigaretter och andra onyttigheter enligt en ny studie. Något som enligt forskarna kan få betydelse för hur grönområden i städer och bostadsområden värderas i fortsättningen.

Studien, ledd av University of Plymouth, är den första som visar att passiv exponering för närliggande grönområden är kopplad till både minskad förekomst och styrka av sug. Det bygger på tidigare forskning som tyder på att träning i naturen kan minska suget, nu visar det sig att det fungerar även utan fysisk aktivitet. Det räcker med andra ord att uppleva grönska för att minska begäret efter diverse onyttigheter.

"Viktigt att bevara grönområden"
Resultaten styrker enligt forskarena behovet av att skydda och investera i gröna områden i städerna för att maximera de hälsofördelar de medför. De föreslår också att orsaken till sambandet måste undersökas ytterligare.

Studien som publicerades i tidskriften "Health & Place", är den första som undersöker förhållandet mellan exponering för naturliga miljöer, längtan efter olika smaker och substanser och upplevelsen av negativa känslor.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring ska ge naturen rättigheter

En ny dimension åt tidigare forskning
Studien utfördes av forskare från psykologiska fakulteten, med stöd från European Center for Environment and Human Health vid University of Exeter. Enligt Leanne Martin, som ledde forskningen är sambandet mellan att vistas i naturen och vårt välbefinnande känd sedan tidigare, men kopplingen till begär efter ohälsosamma substanser ger en ny dimension till tidigare forskning menar hon.
– Det här är den första studien som utforskar denna idé och det kan få en rad konsekvenser för både folkhälso- och miljöskyddsprogrammen i framtiden, säger hon

 

LÄS OCKSÅ: Läkaren: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Uppmätte mängden grönska i omgivningen
I studien fick deltagarna göra en online-undersökning som undersökte relationen mellan olika aspekter av naturexponering, begär och negativa känslor. Bland annat mättes andelen grönområden i bostadsområdet, förekomsetr av gröna vyer vid deras hem, tillgång till trädgård och hur ofta de vistades i gröna miljöer.
Resultaten visade att tillgång till en trädgård eller kolonilott var förknippad med både mindre begärstyrka och frekvens, medan en utsikt som innehöll mer än 25 procent grönska gav liknande resultat.

I studien mättes också mängden fysisk aktivitet som utfördes inom samma tidsintervall och studie visade alltså att det minskade begäret uppstod oavsett fysisk aktivitet.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Ett lovan de första steg
"Cravings bidrar till en rad hälsovådliga beteenden som rökning, överdriven alkoholkonaumtion och ohälsosamma matvanor. Detta bidrar i sin tur till några av de största globala hälsoutmaningarna i vår tid, däribland cancer, fetma och diabetes. Att visa att minskat begär är kopplat till ökad exponering för grönska är ett lovande första steg.” Säger Dr Sabine Pahl, docent i psykologi som menar att framtida forskning bör undersöka om och hur gröna utrymmen kan användas för att hjälpa människor att handskas med problematiska begär.

Av redaktionen

Källa: Science Daily


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.