Grönska hjälper till att minska suget efter onyttigheter | Kurera.se

Grönska hjälper till att minska suget efter onyttigheter

Att befinna sig i eller ha utsikt mot grönska kopplas till minskat begär efter alkohol, cigaretter och andra onyttigheter enligt en ny studie. Något som enligt forskarna kan få betydelse för hur grönområden i städer och bostadsområden värderas i fortsättningen.

Studien, ledd av University of Plymouth, är den första som visar att passiv exponering för närliggande grönområden är kopplad till både minskad förekomst och styrka av sug. Det bygger på tidigare forskning som tyder på att träning i naturen kan minska suget, nu visar det sig att det fungerar även utan fysisk aktivitet. Det räcker med andra ord att uppleva grönska för att minska begäret efter diverse onyttigheter.

"Viktigt att bevara grönområden"
Resultaten styrker enligt forskarena behovet av att skydda och investera i gröna områden i städerna för att maximera de hälsofördelar de medför. De föreslår också att orsaken till sambandet måste undersökas ytterligare.

Studien som publicerades i tidskriften "Health & Place", är den första som undersöker förhållandet mellan exponering för naturliga miljöer, längtan efter olika smaker och substanser och upplevelsen av negativa känslor.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring ska ge naturen rättigheter

En ny dimension åt tidigare forskning
Studien utfördes av forskare från psykologiska fakulteten, med stöd från European Center for Environment and Human Health vid University of Exeter. Enligt Leanne Martin, som ledde forskningen är sambandet mellan att vistas i naturen och vårt välbefinnande känd sedan tidigare, men kopplingen till begär efter ohälsosamma substanser ger en ny dimension till tidigare forskning menar hon.
– Det här är den första studien som utforskar denna idé och det kan få en rad konsekvenser för både folkhälso- och miljöskyddsprogrammen i framtiden, säger hon

 

LÄS OCKSÅ: Läkaren: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Uppmätte mängden grönska i omgivningen
I studien fick deltagarna göra en online-undersökning som undersökte relationen mellan olika aspekter av naturexponering, begär och negativa känslor. Bland annat mättes andelen grönområden i bostadsområdet, förekomsetr av gröna vyer vid deras hem, tillgång till trädgård och hur ofta de vistades i gröna miljöer.
Resultaten visade att tillgång till en trädgård eller kolonilott var förknippad med både mindre begärstyrka och frekvens, medan en utsikt som innehöll mer än 25 procent grönska gav liknande resultat.

I studien mättes också mängden fysisk aktivitet som utfördes inom samma tidsintervall och studie visade alltså att det minskade begäret uppstod oavsett fysisk aktivitet.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Ett lovan de första steg
"Cravings bidrar till en rad hälsovådliga beteenden som rökning, överdriven alkoholkonaumtion och ohälsosamma matvanor. Detta bidrar i sin tur till några av de största globala hälsoutmaningarna i vår tid, däribland cancer, fetma och diabetes. Att visa att minskat begär är kopplat till ökad exponering för grönska är ett lovande första steg.” Säger Dr Sabine Pahl, docent i psykologi som menar att framtida forskning bör undersöka om och hur gröna utrymmen kan användas för att hjälpa människor att handskas med problematiska begär.

Av redaktionen

Källa: Science Daily


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.