Grönska hjälper till att minska suget efter onyttigheter

Att befinna sig i eller ha utsikt mot grönska kopplas till minskat begär efter alkohol, cigaretter och andra onyttigheter enligt en ny studie. Något som enligt forskarna kan få betydelse för hur grönområden i städer och bostadsområden värderas i fortsättningen.

Studien, ledd av University of Plymouth, är den första som visar att passiv exponering för närliggande grönområden är kopplad till både minskad förekomst och styrka av sug. Det bygger på tidigare forskning som tyder på att träning i naturen kan minska suget, nu visar det sig att det fungerar även utan fysisk aktivitet. Det räcker med andra ord att uppleva grönska för att minska begäret efter diverse onyttigheter.

"Viktigt att bevara grönområden"
Resultaten styrker enligt forskarena behovet av att skydda och investera i gröna områden i städerna för att maximera de hälsofördelar de medför. De föreslår också att orsaken till sambandet måste undersökas ytterligare.

Studien som publicerades i tidskriften "Health & Place", är den första som undersöker förhållandet mellan exponering för naturliga miljöer, längtan efter olika smaker och substanser och upplevelsen av negativa känslor.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring ska ge naturen rättigheter

En ny dimension åt tidigare forskning
Studien utfördes av forskare från psykologiska fakulteten, med stöd från European Center for Environment and Human Health vid University of Exeter. Enligt Leanne Martin, som ledde forskningen är sambandet mellan att vistas i naturen och vårt välbefinnande känd sedan tidigare, men kopplingen till begär efter ohälsosamma substanser ger en ny dimension till tidigare forskning menar hon.
– Det här är den första studien som utforskar denna idé och det kan få en rad konsekvenser för både folkhälso- och miljöskyddsprogrammen i framtiden, säger hon

 

LÄS OCKSÅ: Läkaren: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Uppmätte mängden grönska i omgivningen
I studien fick deltagarna göra en online-undersökning som undersökte relationen mellan olika aspekter av naturexponering, begär och negativa känslor. Bland annat mättes andelen grönområden i bostadsområdet, förekomsetr av gröna vyer vid deras hem, tillgång till trädgård och hur ofta de vistades i gröna miljöer.
Resultaten visade att tillgång till en trädgård eller kolonilott var förknippad med både mindre begärstyrka och frekvens, medan en utsikt som innehöll mer än 25 procent grönska gav liknande resultat.

I studien mättes också mängden fysisk aktivitet som utfördes inom samma tidsintervall och studie visade alltså att det minskade begäret uppstod oavsett fysisk aktivitet.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Ett lovan de första steg
"Cravings bidrar till en rad hälsovådliga beteenden som rökning, överdriven alkoholkonaumtion och ohälsosamma matvanor. Detta bidrar i sin tur till några av de största globala hälsoutmaningarna i vår tid, däribland cancer, fetma och diabetes. Att visa att minskat begär är kopplat till ökad exponering för grönska är ett lovande första steg.” Säger Dr Sabine Pahl, docent i psykologi som menar att framtida forskning bör undersöka om och hur gröna utrymmen kan användas för att hjälpa människor att handskas med problematiska begär.

Av redaktionen

Källa: Science Daily


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

 

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.