Annons
Annons

Grötätare lever längre

Att äta gröt kan vara nyckeln till ett långt och friskt liv. Och det räcker med en liten skål per dag. Det visar en ny stor studie från Harvard University.

Redaktionen

9 januari, 2015
Grötätare lever längre
Dela inlägget

Att äta gröt kan vara nyckeln till ett långt och friskt liv. Och det räcker med en liten skål per dag.
Det visar en ny stor studie från Harvard University.

Havre är sedan länge ett vanligt förekommande frukostval för såväl idrottare som bantare på grund av sitt höga fiberinnehåll, vilket ger energi under en längre tid och därmed alltså gör att man håller sig mätt längre.
Och nu får alla grötätare stöd av en ny stor forskningsstudie från Harvard University som visar att man genom att äta gröt kan skydda hjärtat mot sjukdomar.

Första studien på livslängd
Och även om det sedan länge varit känt att fullkorn har flera hälsofördelar är det första gången man tittat på huruvida det även har en mer långsiktig effekt, som till exempel på livslängden.
Kranskärlssjukdom är Storbritanniens största dödsorsak, ansvarig för cirka 73 000 dödsfall i landet varje år. Omkring 2,3 miljoner människor lever med sjukdomen och en av sex män och en i 10 kvinnor kommer att dö av sjukdomen, rapporterar The Telegraph.

Fullkorn – bäst effekt
Harvard-forskarna följde under drygt 14 år drygt 100 000 människor och övervakade deras kostvanor och hälsoresultat. Alla testpersonerna var friska när de påbörjade studien men när de 2010 följdes upp hade fler än 26 000 av dem dött. De som levde och hade bäst hälsa – gällande flera sjukdomar men särskilt hjärtsjukdomar – var de som ätit mycket fullkornsprodukter som gröt, brunt ris, quinoa och bulgur och majs.
Hälsoeffekterna var oberoende av testpersonernas ålder, tobakskonsumtion, vikt och fysisk aktivitet.

9 procent lägre dödsrisk
Enligt forskarna vid Harvards universitet skulle tusentals liv kunna räddas om fler bytte ut raffinerade spannmål, som till exempel vitt mjöl, pasta och vitt ris, mot fullkorn.
Personer som åt 28 gram fullkorn per dag – vilket motsvarar en liten skål med gröt – minskar dödsrisken med fem procent. Risken för att dö på grund av hjärtsjukdom minskade med hela nio procent för grötätarna.
– De här upptäckterna stödjer nuvarande kostråd om att vi bör öka vår intag av fullkorn, sa Doktor Hongyu Wu vid Harvard School of Public Health, en av forskarna bakom studien till tidningen.

”Intressant studie”
Från flera håll finner man studien spännande.
– Det här är en intressant studie och den stärker befintliga kostrekommendationer att vi ska äta mer mat med högt fiberinnehåll, säger Victoria Taylor, kostrådgivare vid British Heart Foundation till tidningen.
Hon fortsätter:
– Människor som har ett högre intag av fullkorn tenderar också att ha en sundare övergripande livsstil och kost så det kanske inte enbart är fullkorns förtjänst när det gäller att undslippa hjärt-kärlsjukdom. Men vid denna tid på året då vi alla lovar oss själva att äta bättre är ett byte till fullkornsversioner av bröd, frukostflingor, pasta och ris en enkel förändring att göra.

Forskningen publiceras i tidskriften JAMA: Internal Medicine.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Tidigare studier har visat att fullkorn kan öka bentätheten, sänka blodtryck, främja hälsosamma tarmbakterier och minska risken för diabetes.
En särskild fiber som bara finns i havre och kallas betaglukan – har även visat sig sänka kolesterolet, vilket kan hjälpa till att skydda mot hjärtsjukdomar.
En bioaktiv förening i havre kallad avenanthramide tros även kunna motverka att fett bildas i artärerna samt kunna förebygga hjärtinfarkt och stroke.
Fullkorn är en vanligt förekommande rekommendation på grund av sitt höga innehåll av näringsämnen som zink, koppar, mangan, järn och tiamin. Det ökar även nivåerna av antioxidanter vilket motverkar fria radikaler.
Källa: The Telegraph.

Annons
Annons