Annons
Annons

Guide: Miljödietens fem steg

Boken "Miljödieten" är skriven av kocken Maximillian Lundin och journalisten Daniel Öhman och beskriver ett sätt att äta som går ut på att rädda miljö och hälsa i en smäll. Här är en guide till dietens fem steg.

Redaktionen

19 augusti, 2016
Guide: Miljödietens fem steg
Dela inlägget

Boken ”Miljödieten” är skriven av kocken Maximillian Lundin och journalisten Daniel Öhman och beskriver ett sätt att äta som går ut på att rädda miljö och hälsa i en smäll.
Här är en guide till dietens fem steg.

Miljödieten är indelad i fem steg för att det ska bli enkelt att komma igång. Miljödietens tallriksmodell består av en i huvudsak plantbaserad kost. Den som vill kan fortsätta att äta lite kött och mejeriprodukter, men betydligt mindre än tidigare. Enligt författarna kan du mer än halvera ditt ekologiska avtryck om du följer stegen.
Äter du idag som en genomsnittssvensk kommer du också att må bättre, minska risken för flera sjukdomar och tappa överflödeskilon (se bild på genomsnittssvenskens tallrik nedan).

Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Genomsnittssvenskens tallrik
Mycket mjölkprodukter, kött, fisk och ägg, men väldigt lite grönsaker.
12 % kött, fisk och ägg
24 % mjölkprodukter
12 % frukt, bär och juice
11 % grönsaker
6 % sötsaker
34 % spannmål
1 % nötter och baljväxter

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

 tallriksmodell för genomsnittssvensk
Så här ser genomsnittssvenskens tallrik ut.

Miljödieten i 5 steg

Steg 1: Mindre kött och mera grönt
Minska drastiskt på kött och animaliska produkter. Ät mer grönsaker, gärna 600 gram om dagen.
Hälsofördelar: Trolig viktnedgång, minskad risk för cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Troligtvis kommer du att känna dig piggare.
Miljöfördelar: Ditt bidrag till växthuseffekten, förgiftning och utarmning av jordarna minskar, liksom utfiskning och skövling av regnskogar.

Steg 2: Dra ned på sockret
Minska till att högst äta 25 gram raffinerat socker om dagen. Det motsvarar en fjärdedel av vad genomsnittssvensken äter idag:
Hälsofördelar: Stor chans att du går ned i vikt och därmed minskad risk för sjukdomar.
Miljöfördelar: Odlingen av socker kräver stor energiåtgång och bidrar därför till växthuseffekten. Bra åkermark nyttjas idag till sockerodling, när man istället skulle kunna odla grödor som vi nu måste importera. Rårörsocker odlas ofta i tropiska områden där odlingarna bidrar till skövling av regnskog.

Steg 3: Välj ekologiskt
Välj ekologiskt så långt det är möjligt.
Hälsofördelar: Utbudet av onyttig processad ekologisk mat är litet så du kommer automatiskt att äta bättre råvaror. Ekologisk mat minskar förgiftningen av jordbruksmark, vilket gynnar hälsan i längden.
Miljöfördelar: Minskad användning av kemikalier och konstgödsel.

Bokomslag till "Miljödieten"Steg 4: Följ årstiderna
Ät närproducerad mat.
Hälsofördelar: För att äta efter årstiderna måste man äta mat tillagad från grunden. Generellt äter du mindre av den dåliga, processade maten och får i dig mer vitaminer och näring.
Miljöfördelar: Att välja bort importerade färskvaror minskar utsläppen från flygtransporter. Att undvika grönsaker som odlats i uppvärmda växthus minskar energiåtgången.

Steg 5: Rör på kroppen
De flesta bilresor sker i onödan. Lämna bilen hemma och försök att cykla eller gå mer.
Hälsofördelar: Om du rör på dig får du mer muskler och mindre fett. Det ökar möjligheten att gå ned i vikt och minskar risken för sjukdomar.
Miljöfördelar: Att cykla istället för att ta bilen minskar din klimatpåverkan drastiskt.

Läs också: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons