Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Miljödietens tallriksmodell.

Guide: Miljödietens fem steg

Boken "Miljödieten" är skriven av kocken Maximillian Lundin och journalisten Daniel Öhman och beskriver ett sätt att äta som går ut på att rädda miljö och hälsa i en smäll.
Här är en guide till dietens fem steg.

Miljödieten är indelad i fem steg för att det ska bli enkelt att komma igång. Miljödietens tallriksmodell består av en i huvudsak plantbaserad kost. Den som vill kan fortsätta att äta lite kött och mejeriprodukter, men betydligt mindre än tidigare. Enligt författarna kan du mer än halvera ditt ekologiska avtryck om du följer stegen.
Äter du idag som en genomsnittssvensk kommer du också att må bättre, minska risken för flera sjukdomar och tappa överflödeskilon (se bild på genomsnittssvenskens tallrik nedan).

Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

 

Genomsnittssvenskens tallrik
Mycket mjölkprodukter, kött, fisk och ägg, men väldigt lite grönsaker.
12 % kött, fisk och ägg
24 % mjölkprodukter
12 % frukt, bär och juice
11 % grönsaker
6 % sötsaker
34 % spannmål
1 % nötter och baljväxter

 Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

 tallriksmodell för genomsnittssvensk

Så här ser genomsnittssvenskens tallrik ut.

Miljödieten i 5 steg

Steg 1: Mindre kött och mera grönt
Minska drastiskt på kött och animaliska produkter. Ät mer grönsaker, gärna 600 gram om dagen.
Hälsofördelar: Trolig viktnedgång, minskad risk för cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Troligtvis kommer du att känna dig piggare.
Miljöfördelar: Ditt bidrag till växthuseffekten, förgiftning och utarmning av jordarna minskar, liksom utfiskning och skövling av regnskogar.

Steg 2: Dra ned på sockret
Minska till att högst äta 25 gram raffinerat socker om dagen. Det motsvarar en fjärdedel av vad genomsnittssvensken äter idag:
Hälsofördelar: Stor chans att du går ned i vikt och därmed minskad risk för sjukdomar.
Miljöfördelar: Odlingen av socker kräver stor energiåtgång och bidrar därför till växthuseffekten. Bra åkermark nyttjas idag till sockerodling, när man istället skulle kunna odla grödor som vi nu måste importera. Rårörsocker odlas ofta i tropiska områden där odlingarna bidrar till skövling av regnskog.

Steg 3: Välj ekologiskt
Välj ekologiskt så långt det är möjligt.
Hälsofördelar: Utbudet av onyttig processad ekologisk mat är litet så du kommer automatiskt att äta bättre råvaror. Ekologisk mat minskar förgiftningen av jordbruksmark, vilket gynnar hälsan i längden.
Miljöfördelar: Minskad användning av kemikalier och konstgödsel.

 

Bokomslag till "Miljödieten"Steg 4: Följ årstiderna
Ät närproducerad mat.
Hälsofördelar: För att äta efter årstiderna måste man äta mat tillagad från grunden. Generellt äter du mindre av den dåliga, processade maten och får i dig mer vitaminer och näring.
Miljöfördelar: Att välja bort importerade färskvaror minskar utsläppen från flygtransporter. Att undvika grönsaker som odlats i uppvärmda växthus minskar energiåtgången.

Steg 5: Rör på kroppen
De flesta bilresor sker i onödan. Lämna bilen hemma och försök att cykla eller gå mer.
Hälsofördelar: Om du rör på dig får du mer muskler och mindre fett. Det ökar möjligheten att gå ned i vikt och minskar risken för sjukdomar.
Miljöfördelar: Att cykla istället för att ta bilen minskar din klimatpåverkan drastiskt.

► Läs också: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.