Miljödietens tallriksmodell.

Guide: Miljödietens fem steg

Boken "Miljödieten" är skriven av kocken Maximillian Lundin och journalisten Daniel Öhman och beskriver ett sätt att äta som går ut på att rädda miljö och hälsa i en smäll.
Här är en guide till dietens fem steg.

Miljödieten är indelad i fem steg för att det ska bli enkelt att komma igång. Miljödietens tallriksmodell består av en i huvudsak plantbaserad kost. Den som vill kan fortsätta att äta lite kött och mejeriprodukter, men betydligt mindre än tidigare. Enligt författarna kan du mer än halvera ditt ekologiska avtryck om du följer stegen.
Äter du idag som en genomsnittssvensk kommer du också att må bättre, minska risken för flera sjukdomar och tappa överflödeskilon (se bild på genomsnittssvenskens tallrik nedan).

Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

 

Genomsnittssvenskens tallrik
Mycket mjölkprodukter, kött, fisk och ägg, men väldigt lite grönsaker.
12 % kött, fisk och ägg
24 % mjölkprodukter
12 % frukt, bär och juice
11 % grönsaker
6 % sötsaker
34 % spannmål
1 % nötter och baljväxter

 Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

 tallriksmodell för genomsnittssvensk

Så här ser genomsnittssvenskens tallrik ut.

Miljödieten i 5 steg

Steg 1: Mindre kött och mera grönt
Minska drastiskt på kött och animaliska produkter. Ät mer grönsaker, gärna 600 gram om dagen.
Hälsofördelar: Trolig viktnedgång, minskad risk för cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Troligtvis kommer du att känna dig piggare.
Miljöfördelar: Ditt bidrag till växthuseffekten, förgiftning och utarmning av jordarna minskar, liksom utfiskning och skövling av regnskogar.

Steg 2: Dra ned på sockret
Minska till att högst äta 25 gram raffinerat socker om dagen. Det motsvarar en fjärdedel av vad genomsnittssvensken äter idag:
Hälsofördelar: Stor chans att du går ned i vikt och därmed minskad risk för sjukdomar.
Miljöfördelar: Odlingen av socker kräver stor energiåtgång och bidrar därför till växthuseffekten. Bra åkermark nyttjas idag till sockerodling, när man istället skulle kunna odla grödor som vi nu måste importera. Rårörsocker odlas ofta i tropiska områden där odlingarna bidrar till skövling av regnskog.

Steg 3: Välj ekologiskt
Välj ekologiskt så långt det är möjligt.
Hälsofördelar: Utbudet av onyttig processad ekologisk mat är litet så du kommer automatiskt att äta bättre råvaror. Ekologisk mat minskar förgiftningen av jordbruksmark, vilket gynnar hälsan i längden.
Miljöfördelar: Minskad användning av kemikalier och konstgödsel.

 

Bokomslag till "Miljödieten"Steg 4: Följ årstiderna
Ät närproducerad mat.
Hälsofördelar: För att äta efter årstiderna måste man äta mat tillagad från grunden. Generellt äter du mindre av den dåliga, processade maten och får i dig mer vitaminer och näring.
Miljöfördelar: Att välja bort importerade färskvaror minskar utsläppen från flygtransporter. Att undvika grönsaker som odlats i uppvärmda växthus minskar energiåtgången.

Steg 5: Rör på kroppen
De flesta bilresor sker i onödan. Lämna bilen hemma och försök att cykla eller gå mer.
Hälsofördelar: Om du rör på dig får du mer muskler och mindre fett. Det ökar möjligheten att gå ned i vikt och minskar risken för sjukdomar.
Miljöfördelar: Att cykla istället för att ta bilen minskar din klimatpåverkan drastiskt.

► Läs också: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

 

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.