Annons
Annons

Guide till mindfulness – så kommer du igång!

Vi lever i en värld full av stress och distraktioner. Fler och fler hittar mindfulness som ett verktyg för att hantera stressen. Kan mindfulness vara något för dig? Vi förklarar i korthet och hjälper dig att komma igång.

Redaktionen

9 oktober, 2016
Guide till mindfulness – så kommer du igång!
Dela inlägget

Vi lever i en värld full av stress och distraktioner. Fler och fler hittar mindfulness som ett verktyg för att hantera stressen. Kan mindfulness vara något för dig? Vi förklarar i korthet och hjälper dig att komma igång.

Mindfulness, medveten närvaro, har utövats inom buddhismen under tusentals år för att öka närvaron i känsla, tanke och kropp. Man har sett så pass goda effekter hos personer som utövar mindfulness att man idag använder det inom vården för behandling av personer som är stressade, har sömnproblem, lider av smärttillstånd, utmattningsdepression, ångest eller depression.

Läs också: Mindfulness lika bra som KBT

Medveten närvaro
När man pratar om medveten närvaro brukar man syfta på förmågan att vara ”här och nu”, vilket kan vara svårare än man först tror. Våra tankar glider lätt iväg och befinner sig ofta i framtiden och det som ska ske härnäst. Ibland förlorar vi oss i tankar om dåtid eller i dagdrömmar. Den moderna tekniken omkring oss bidrar också till att vi ofta gör många saker samtidigt och tar med oss jobbet hem. Den ständiga uppkopplingen pockar på vår uppmärksamhet och använder mycket av vår tankekraft. Allt för ofta sitter vi med mobil eller surfplatta samtidigt som vi gör andra saker, även när vi umgås med andra människor.

Läs också: 10 vägar till medveten närvaro

Genom att öva upp vår förmåga att vara ”här och nu” så ökar vi kontakten mellan den egna kroppen, tankarna och känslorna vilket minskar den fysiska och psykiska stressen. Vi lär oss känna och tyda våra egna signaler från kropp och själ. Medvetenhet om signalerna skapas utan att de värderas eller döms. Tankarna får komma och gå under mindfulness, både de positiva och de negativa.

Hur går det till?
Mindfulness går att väva in i de flesta göromål i vardagen men ofta kan det vara bra att starta med några konkreta övningar för att lära sig tekniken. När du väl hittat tekniken kan du utöva mindfulness under dina måltider, när du lyssnar på musik eller umgås med vänner och på så sätt öka ditt välmående. Genom att vara närvarande i de saker vi gör öppnar vi för en ärligare inre dialog och en vakenhet inför saker vi gör och beslut vi tar.

Ladda ner en mindfulness-app
Vill man lära sig medveten närvaro finns det massor av bra böcker på ämnet och nu också mobilappar. Man kan även gå en kurs eller fråga på sin vårdcentral om de erbjuder mindfulnessgrupper för sina patienter.

Enkla övningar
En enkel sak att starta med om man vill pröva mindfulness i vardagen kan vara andningsövningar. Medveten andning kan du göra så här: Ta ett djupt andetag och andas sedan långsamt ut. Upprepa fyra gånger och fokusera bara på andetagen och hur de känns i kroppen. Fortsätt sedan andas normalt några minuter men fortsätt fokusera endast på andetagen.

Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

Enkel övning
Vill man fortsätta använda sig av mindfulness i andra vardagssituationer kan man till exempel äta eller dricka under medveten närvaro.
Var helt fokuserad på det du ska äta eller dricka och ät helst under tystnad. Lägg bort störningsmoment som mobilen, tidningen eller läsplattan. Lägg märke till formen, färgen och konsistensen på det du har framför dig. Hur känns det du ska äta i handen, i glaset eller på gaffeln, stanna upp och reflektera över tyngden eller strukturen. Ta en tugga/klunk, reflektera över om temperaturen, är det varmt, kallt eller kanske ljummet, känn texturen. Känn de olika smakerna, sött/surt/salt/beskt. Vilka känslor, minnen eller förnimmelser väcker det du äter?
Låt tankarna komma och gå. Värdera inte dina känslor, positiva eller negativa utan låt dem bara komma och gå. Behåll fokus på det du äter eller dricker tills måltiden är över, lägg alla andra tankar åt sidan. Börjar tankarna flyta iväg så fokusera medvetet på maten igen, övning ger färdighet!

Läs också: Fem knep för att lyckas med mindfulness – och bli lycklig i nuet

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons