Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pojke med hjälm

Hälften av alla barn struntar i cykelhjälm

Att använda cykelhjälm mer än halverar risken att drabbas av allvarliga hjärnskador. Trots det struntar hälften av alla barn i att skydda huvudet när de cyklar. Varje år skadas över 1000 barn så svårt i cykelolyckor att de behöver läggas in på sjukhus och långt fler skadas lindrigt. September är en av de mest olycksdrabbade månaderna.

Okunskap om att singelolyckor är den vanligaste cykelolyckan kan vara en anledning till att både barn och vuxna väljer bort hjälmen. Men en smäll mot huvudet kan leda till men för livet. September är en av de månader då flest barn skadas i cykelolyckor. Nu har skolan startat och många tar sig dit på egen hand. Men bara hälften, 53 procent, skyddar huvudet trots lagen om att alla barn under 15 år ska ha hjälm. Det visar Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjandes (NTF) senaste nationella undersökning.

Gunilla-Steinwall

Hjärnfondens generalsekreterare Gunilla Steinwall.

10 000 barn söker vård akut
Varje år skadas fler än 1000 barn så svårt vid cykelolyckor att de skrivs in på sjukhus under minst ett dygn. Över 10 000 barn tvingas söka vård på akutmottagning. 2012 dog två barn i cykelolyckor. Om fler burit hjälm hade statistiken sett annorlunda ut. När olyckan är framme löper den som använder cykelhjälm bara hälften så stor risk att drabbas av en allvarlig hjärnskada som den som cyklar utan, skriver Hjärnfonden i ett pressmeddelande.

 

Kognitiva problem
Barn som skadas i trafiken kan få både motoriska och kognitiva problem, till exempel koncentrationssvårigheter och inlärningsproblem.
– Hjärnan är som mest sårbar i barndomen. Tack vare forskning har vi lärt oss hur känslig hjärnan är, även lindrigare slag mot huvudet kan ge skador. Nu behöver vi ta fram bättre möjligheter till rehabilitering för de barn som skadas, så behovet av pengar till forskningen är stort. Det är oerhört tragiskt när ett barn är med om en olycka som inskränker dess möjligheter genom livet, särskilt när skadan hade kunnat undvikas med hjälp av något så enkelt som en hjälm, säger Hjärnfondens generalsekreterare Gunilla Steinwall.

hans_forssberg-foto-camilla-svensk

Hans Forssberg, barnläkare och professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Foto: Camilla Svensk

Påverkar hjärnans utveckling
Hos barn ger en hjärnskada inte enbart omedelbara förluster av hjärnans funktioner – den påverkar också den fortsatta utvecklingen av nya funktioner
– Det behövs mer forskning för att förstå vilka delar av hjärnan som blivit skadade och för att utveckla riktad behandling som kan minska själva skadan och stimulera den fortsatta utvecklingen hos barn som drabbats av traumatiska hjärnskador, säger Hans Forssberg som är barnläkare och professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

 

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.