Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Manukahonung är en exklusiv honung som utvinns ur nektar från myrtenväxten Leptospermum Scoparium, även kallad Manuka, som växer på Nya Zeeland. Manukahonungen har i tusentals år använts för att läka svårbehandlade sår, lindra besvär och slå ut bakterier.

LÄS OCKSÅ: Så nyttiga är bi-produkterna

Kan förebygga i förkylningstider
Manukahonung anses ha många goda hälsoegenskaper. Det sägs vara effektivt för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner men denna dunderhonung kan vara användbar på flera områden, till exempel läkning av sår.

 

LÄS OCKSÅ: Känner du till vår svenska dunderhonung?

Sätter stopp för bakterier
Manukahonung innehåller ett ämne som heter methylglyoxal (MGO) som enligt forskning kan hindra bakterier från att fastna på celler, och kan därför lindra vid symptom som halsont, hosta och förkylningsblåsor. Ju högre halt av MGO en manukahonung har, desto större antibakteriell effekt. De antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna som manukahonungen har gör den unik och finns inte i någon annan honungssort.

Njut som den är
Manukahonungen ska ätas som den är men den kan också användas i mat och dryck.

LÄS OCKSÅ: Ansiktsmask med gurkmeja och manukahonung – för problemhud

Användningsområden
• Kan bidra till att förebygga och motverka förkylningar 
Ämnet methylglyoxal (MGO) i manukahonung motverkar att bakterier fastnar på celler i förkylningstider.
• Läkning av sår och brännskador kan gynnas av manukahonung, som sägs ha sårbehandlande egenskaper som bidrar till att rena. Prova näsa gång du får munsår.
• Att äta honung som mellanmål innan träning kan ge extra energi.
• Honungen sägs hjälpa till att lindra tarmproblem som IBS, men även magsår, magknip, förstoppning och inflammation i mage och tarm, bland annat genom att verka hämmande på magsårsbakterier.
• 
Manukahonung innehåller mycket B-vitamin, vilket är bra för huden. Honungen har också visat sig vara effektivt vid hudbesvär såsom akne och eksem. För att rena och återfukta huden kan du göra din egen ansiktsmask med ren manukahonung. Den kan dessutom användas för att slippa torra och fnasiga nagelband.

Av redaktionen

Källor: Manukahonung mer effektiv än antibiotika och Honungen som fungerar bäst för läkning


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.