Annons
Annons

Laga billig och nyttig mat med kål

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

Redaktionen

4 januari, 2022
Laga billig och nyttig mat med kål
Dela inlägget

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

Ett sätt att rangordna olika livsmedel för deras antioxidantkapacitet är en grönsaks orac-värde. Orac står för Oxygen Radical Absorbance Capacity. Orac-värdet visar av hur mycket antioxidantkapacitet som ett visst livsmedel har när man testar det i ett provrör. Kål i olika varianter har högt orac-värde.

Och förutom att kål är billigt är det enkelt att tillaga. Du blir snabbt mätt eftersom kål är fullproppat av nyttiga ämnen och de innehåller dessutom väldigt lite kalorier. Kål kan du få tag på året om och de håller länge i kylskåpet.

Kål är gott att äta rått men lika god att steka, ugnsbaka eller koka. Den som har en lite känslig mage kan koka eller förvälla kålen, då landar den mjukare i magen. Kål kan bland annat skydda mot hjärt- kärlsjukdomar. Antioxidanterna i kål motverkar oxidativ stress och det gör att vi blir mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Kål innehåller också pektin som bland annat stabiliserar blodsockret. Kål sägs också kunna rena kroppen på toxiner och slaggprodukter.Kål innehåller ett ämne som heter glukosinolat som har en påvisad effekt i förebyggande cancervård. Det är framförallt cancer i tjocktarmen, brösten, prostatan och i urinblåsan glukosinatet har effekt på.

Blomkål minskar risken för reumatism. Det höga fiberinnehållet är också bra för magen. Blomkål innehåller: A, B6 och C-vitamin, folsyra, kalium och har ett orac värde på 620. Orac är ett sätt att värdera antioxidanter i ett livsmedel.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Broccoli – kungen bland grönsaker

Forskarna har kommit fram till att det är antioxidanten sulforafan i broccoli som kan stärka kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Sulforafan verkar kunna förhindra att cancerceller delar sig och på så vis hämmas tillväxten av tumörer. Man tror också att ämnet skyddar luftvägarna mot de skadliga ämnena som finns i tobaksrök, förorenad luft och bilavgaser. Sulforafan skyddar också mot högt blodtryck, diabetes och vissa ögonsjukdomar.
Broccoli innehåller: A, B6 och C-vitamin, folsyra, kalium och har ett orac värde på 890.

Det som är speciellt med brysselkål är att de innehåller svavelämnen som, när de hamnat i kroppen, omvandlas till antioxidanter. De små bladen är fiberrika och stärker immunförsvarets vita blodkroppar samt skyddar ditt DNA.
Brysselkål innehåller:
B6, C-vitamin, folsyra, järn och har ett: orac värde på 980.

Den röda färgen i rödkål är ett nyttigt ämne som heter antocyaniner och är samma antioxidant som finns i blåbär. Rödkål innehåller hela 36 olika antocyaniner och just detta ämne har kopplats till förebyggande canceråtgärder.
Rödkål innehåller: C- och K-vitamin samt kalium och har ett orac värde på 2 250.

LÄS OCKSÅ: Grönsakswok med bovetenudlar och ägg

Grönkål gör gott för ögonen

Innehåller lutein som kan motverka ögonsjukdomar och betakaroten som är ett förstadium till A-vitamin. Betakaroten hjälper kroppens hudceller att producera melanin som skyddar mot solen.
Grönkål innehåller: A, C, B9, och E-vitamin, folsyra samt kalium och magnesium. Har ett orac värde på 1 770.

Magen hurrar (oftast) när du äter vitkål eftersom du får fullt av nyttiga bakterier som tarmen gillar när du äter din vitkål. Den är också gynnsam i förebyggandet av cancer och lindra smärta i lederna om du gör ett omslag. Kan du inte äta den rå, så koka den lätt.
Vitkål innehåller: C och K-vitamin, folsyra, kalium och har ett orac värde på 510.

Av Inger Palm

Annons
Annons