Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

händer håller fram vitlök

Håll dig frisk med lagrad vitlök

Många går omkring med en låggradig inflammation utan att veta om det. För att undvika oxidation och plack i kärlen kan lagrad vitlök vara en del av en daglig kur för ett välfungerande immunförsvar och därmed bättre hälsa.

Vitlök är något vi tar fram för att slippa förkylningar. Vi vet att vitlök har antibakteriella, antivirala och antimykotiska (svamp) egenskaper. Vitlöken stärker immunförsvaret och i djurstudier har forskare även kunnat visa att vitlök har anticancerogena effekter. Vitlök är med andra ord en särskilt intressant hälsobringande medicinalväxt.

Att dras med långvariga förkylningar och drabbas av influensa kan bero på att immunförsvaret är försämrat. Något som bland annat kan ha ett samband med ett dåligt näringsintag.

 

– Det är också vanligt att gå omkring med en låggradig inflammation i kroppen som på lång sikt är starkt kopplad till ohälsa. När forskare tittat på friska 100-åringar har det mest utmärkande varit att de inte hade någon överdriven eller förhöjd inflammation i kroppen. Det finns ett värde som heter micro-CRP, som är den mesta använda markören för inflammation i kroppen och kan mäta låggradig inflammation. Forskare har sett att just dessa pigga åldringar har ett väldigt lågt micro-CRP, säger näringsforskaren Magnus Nylander.

Stress, brist på motion, övervikt, sömnbrist och dålig kost ger oxidativ stress i kroppen som man också kan kalla ett ökat biokemiskt slitage. Egentligen handlar det om en obalans mellan angrepp och försvar. Angreppen är skadliga former av syre och försvaret är antioxidanter som kan förklaras som ett ”rostskydd”. Forskning visar att det finns ett starkt samband mellan oxidativ stress och micro-CRP.

Genom ett enkelt blodprov kan man kontrollera sin oxidativa stress. Magnus Nylander har själv gjort tusentals analyser av dessa test av oxidativ stress de senaste 20 åren.

– Jag vet därför att många har en förhöjd oxidativ stress och en överdriven inflammation i sina vävnader, säger Magnus Nylander.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Bromsar upp förloppet
Cellskyddande antioxidanter kan motverka överdriven inflammation. Magnus Nylander brukar dra parallellen med en bil som har för dåligt rostskydd och ofta när vårt rostskydd inte fungerar som det ska beror det på näringsbrister. Du kan ganska ofta och väldigt snabbt förbättra dina värden genom ett fullvärdigt näringsintag.

– Kosttillskottet Kyolic, som innehåller ett lagrat vitlöksextrakt kan bidra till att minska dold inflammation i kroppen. Du kan både använda tillskottet för prevention och som ett komplement vid behandling av ateroskleros, som är en vanlig inflammatorisk kärlförfettning med kalciuminlagring som följd. De flesta drabbas av processer i kärlväggarna som med tiden kan leda till diagnosticerad åderförfettning i kärlen. Men på ett enkelt sätt kan man bidra till att bromsa kärlförändringar genom den lagrade vitlöken.

Det finns över 800 studier på det lagrade vitlöksextraktet. Studier har visat att vitlöken bromsat plackutvecklingen, reducerat inflammationen, sänkt blodtrycket och minskat stelheten i kärlen vilket också innebär förbättrad elasticitet. 

 

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar studie

Oxiderat LDL-kolesterol farligt
De senaste åren har det ifrågasatts om höga kolesterolvärden behöver behandlas med läkemedel. Magnus Nylander menar att det är främst när LDL-kolesterolet oxiderar som det blir farligt i kroppen.

– Kosten är här den stora boven, men vi behöver också röra på oss för att få fart på blodcirkulationen. Vi kan enkelt åtgärda ett oxiderat LDL-kolesterol genom att äta en varierad vegetarisk kost och gärna extra tomatprodukter samt Q10 och vitlök som skyddar LDL-kolesterolet.

Magnus Nylander menar att man i första hand ska utvärdera vad en förändrad livsstil kan göra för ett måttligt förändrat blodtryck innan man tar blodtryckssänkande mediciner. 

– Man kan bli dramatiskt mycket bättre av en kostomläggning och bli av med kraftig övervikt när det gäller att behandla hjärt-kärlsjukdomar.

I en studie gjord 2017 på det lagrade vitlöksextraktet såg man att ungdomar som äter mycket skräpmat får försämrad bakterieflora i munnen vilket bland annat kan leda till ett försvagat immunförsvar. På lång sikt kan det påverka hälsan negativt. Den lagrade vitlöken skapar utrymme för de goda bakterierna i munnen. 

 

De flesta får med ökad ålder svårare plackbildningar i kärlen. Studier från USA har visat att processerna som leder till plack kan utvecklas redan under de tidiga barnåren. För att förebygga är det alltså viktigt att äta rätt och röra på sig redan som barn. Den som vuxit upp med en bra livsstil som barn har lättare att behålla den som vuxen.

– Eftersom vitlöken även ger en förbättrad mikrocirkulation, gör det tillskottet intressant för diabetiker då man får bättre blodförsörjning och därmed bättre sårläkning. 

– Vitlöksextraktet är spännande. Kombinerat med Q10, som också skyddar hjärtat, kan det ge ett mer fördelaktigt förhållande mellan fett och muskler samt mindre fysisk stress och bättre psykiskt välmående.

Av Inger Palm


Magnus Nylander tipsar:


130/80 är ett bra blodtryck, men när man är i 70-årsåldern och uppåt har man ofta ett något förhöjt blodtryck. Den traditionella vården har inte tid med egenvård och få har kunskaperna om att göra livsstilsförändringar.
Sänk förhöjt blodtryck naturligt:
Sluta röka.
Ta bort onödig övervikt.
Sluta med det vita saltet som innehåller natriumklorid. Då får man för mycket natrium i förhållande till kalium.
Undvik lunchmat där det smugit sig in både för mycket salt och socker.
Ät en övervägande varierande vegetarisk kost. Det skyddar kärlen.
Sluta stressa.
Var måttlig med alkohol.
Motionera dagligen.

Magnus Nylanders tipsar om kosttillskott för hjärt-kärlhälsan:
Lagrad vitlök.
Q10.
Magnesium.
Kalium.
Kalcium.
Omega-3 fettsyra.
Aminosyran L-arginin.
Rödbetsjuice.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.