Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pappa leker med sin son ligger på soffan slänger upp sonen i luften

Håll energin uppe – med Q10

Fakta

Visste du att…
Om du vill fylla på Q10-depåerna via maten bör du fylla tallriken med sardiner, makrill, sojaolja eller gris- och kohjärta.

TIPS!
Behandlas du eller någon du känner med statiner mot högt blodtryck? Då finns ytterligare skäl till att ta Q10-tillskott. Vetenskapliga studier har nämligen visat att statiner inte bara minskar kolesterolnivåerna utan även upptaget av Q10. Att de vanligaste biverkningarna av statinbehandling är just trötthet och muskelsvaghet tros vara direkt kopplar till de sänkta Q10-nivårena.

Q10 behövs för att du ska orka – både fysiskt och psykiskt. Det skyddar mot en rad sjukdomar och minskar troligen risken för hjärtsvikt.

Co-enzym Q10 finns i nästan alla kroppens celler. Ämnet behövs för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi. Hjärtat och levern är energikrävande organ som förbrukar stora mängder Q10 för jämnan. Vid intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning. Forskare har också sett samband mellan låga nivåer av Q10 och neurologiska sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers.

 

Starkare hjärta
Det har gjorts många vetenskapliga studier kring Co-enzym Q10. Resultaten är inte entydiga, men vissa studier har påvisat att Q10 skyddar mot hjärtsvikt och att det signifikant ökar personers upplevelse av sin fysiska och psykiska ork. Både hos hjärtpatienter och elitidrottare har man sett förbättringar i hjärtkapacitet och syreupptagningsförmåga.

Skyddar cellerna
Q10, eller ubikinon som ämnet heter, är också en kraftfull antioxidant. I likhet med många vitaminer och mineraler skyddar det cellerna mot fria radikalier – skadliga ämnen som bildas i kroppen av syret vi andas in. Om de fria radikalerna inte tas om hand kan de skada cellmembranen och därigenom förstöra DNA och enzymer inne i cellen, eller i vissa fall till och med orsaka celldöd. Q10 tros därför med sina skyddande egenskaper kunna motverka en rad sjukdomar, som infektioner, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

"Började äta Q10 1989"
Ritva Fransson, 82 år, från Stockholm är en av dem som är övertygad om Q10s hälsofrämjande effekter. Under 14 år var hon butikschef för en hälsokostbutik. Hon berättar att hon minns mycket väl när Q10 var en stor nyhet i butikshyllorna, i slutet av 80-talet.
– Både jag och min kollega Marianne började äta Q10 då, år 1989. Och vi har fortsatt. Inte en morgon har passerat sedan dess utan att jag har fått i mig min Q10-kapsel, säger Ritva.

Förebyggande tillskott
Jag frågar varför Ritva började äta Q10-tillskott. Hade hon besvär med hjärtat eller led hon av muskelvärk eller orkeslöshet? Nej nej, säger Ritva. Hon var helt frisk när hon började tillskottet Bioqinon Q10.
– Vitsen med kosttillskott är ju att man tar dem i förebyggande syfte, för att slippa bli sjuk, säger Ritva engagerat. Eftersom kosttillskott är naturliga ämnen kan det ta längre tid innan man får effekt, men man slipper i gengäld biverkningar i de allra flesta fall. Jag har ätit Q10 i 23 år för att få fortsätta att vara frisk. Och än idag lyser hjärtproblemen med sin frånvaro.

 

Ökande behov med åldern
Vi kan få i oss Q10 genom att äta framförallt kött och fisk. Dessutom produceras ämnet i levern. Den kroppsegna produktionen börjar dock avta redan i 20-30-årsåldern. Med stigande ålder kan det därför finnas ett extra behov av tillskott.
– Mina båda barn är idag 58 och 60 år, berättar Ritva. De levar hälsosamt båda två, men när de passerade 50 rekommenderade jag dem båda att börja med Q10-tillskott.

”Ett vinnande koncept”
Ritva är fast besluten om att forsätta äta Q10 även i framtiden.
– Till den dagen jag dör! säger hon övertygat.
Möjligen planerar hon att öka dosen, i en mycket långsam takt, berättar hon. Idag tar hon en extra tablett var tredje dag. Om ett år eller två är hon kanske uppe i en ännu lite högre dos, för att parera den långsamt dalande kroppsproduktionen av Q10. För den goda effekten vill hon inte vara utan.
– Min husläkare undrar hur i allsindar jag kan vara en sådan pigg 82-åring, skrattar Ritva.

Av Maja Sönnerbo


Fakta

Visste du att…
Om du vill fylla på Q10-depåerna via maten bör du fylla tallriken med sardiner, makrill, sojaolja eller gris- och kohjärta.

TIPS!
Behandlas du eller någon du känner med statiner mot högt blodtryck? Då finns ytterligare skäl till att ta Q10-tillskott. Vetenskapliga studier har nämligen visat att statiner inte bara minskar kolesterolnivåerna utan även upptaget av Q10. Att de vanligaste biverkningarna av statinbehandling är just trötthet och muskelsvaghet tros vara direkt kopplar till de sänkta Q10-nivårena.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?