Pappa leker med sin son ligger på soffan slänger upp sonen i luften

Håll energin uppe – med Q10

Fakta

Visste du att…
Om du vill fylla på Q10-depåerna via maten bör du fylla tallriken med sardiner, makrill, sojaolja eller gris- och kohjärta.

TIPS!
Behandlas du eller någon du känner med statiner mot högt blodtryck? Då finns ytterligare skäl till att ta Q10-tillskott. Vetenskapliga studier har nämligen visat att statiner inte bara minskar kolesterolnivåerna utan även upptaget av Q10. Att de vanligaste biverkningarna av statinbehandling är just trötthet och muskelsvaghet tros vara direkt kopplar till de sänkta Q10-nivårena.

Q10 behövs för att du ska orka – både fysiskt och psykiskt. Det skyddar mot en rad sjukdomar och minskar troligen risken för hjärtsvikt.

Co-enzym Q10 finns i nästan alla kroppens celler. Ämnet behövs för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi. Hjärtat och levern är energikrävande organ som förbrukar stora mängder Q10 för jämnan. Vid intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning. Forskare har också sett samband mellan låga nivåer av Q10 och neurologiska sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers.

Starkare hjärta
Det har gjorts många vetenskapliga studier kring Co-enzym Q10. Resultaten är inte entydiga, men vissa studier har påvisat att Q10 skyddar mot hjärtsvikt och att det signifikant ökar personers upplevelse av sin fysiska och psykiska ork. Både hos hjärtpatienter och elitidrottare har man sett förbättringar i hjärtkapacitet och syreupptagningsförmåga.

 

Skyddar cellerna
Q10, eller ubikinon som ämnet heter, är också en kraftfull antioxidant. I likhet med många vitaminer och mineraler skyddar det cellerna mot fria radikalier – skadliga ämnen som bildas i kroppen av syret vi andas in. Om de fria radikalerna inte tas om hand kan de skada cellmembranen och därigenom förstöra DNA och enzymer inne i cellen, eller i vissa fall till och med orsaka celldöd. Q10 tros därför med sina skyddande egenskaper kunna motverka en rad sjukdomar, som infektioner, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

“Började äta Q10 1989”
Ritva Fransson, 82 år, från Stockholm är en av dem som är övertygad om Q10s hälsofrämjande effekter. Under 14 år var hon butikschef för en hälsokostbutik. Hon berättar att hon minns mycket väl när Q10 var en stor nyhet i butikshyllorna, i slutet av 80-talet.
– Både jag och min kollega Marianne började äta Q10 då, år 1989. Och vi har fortsatt. Inte en morgon har passerat sedan dess utan att jag har fått i mig min Q10-kapsel, säger Ritva.

Förebyggande tillskott
Jag frågar varför Ritva började äta Q10-tillskott. Hade hon besvär med hjärtat eller led hon av muskelvärk eller orkeslöshet? Nej nej, säger Ritva. Hon var helt frisk när hon började tillskottet Bioqinon Q10.
– Vitsen med kosttillskott är ju att man tar dem i förebyggande syfte, för att slippa bli sjuk, säger Ritva engagerat. Eftersom kosttillskott är naturliga ämnen kan det ta längre tid innan man får effekt, men man slipper i gengäld biverkningar i de allra flesta fall. Jag har ätit Q10 i 23 år för att få fortsätta att vara frisk. Och än idag lyser hjärtproblemen med sin frånvaro.

Ökande behov med åldern
Vi kan få i oss Q10 genom att äta framförallt kött och fisk. Dessutom produceras ämnet i levern. Den kroppsegna produktionen börjar dock avta redan i 20-30-årsåldern. Med stigande ålder kan det därför finnas ett extra behov av tillskott.
– Mina båda barn är idag 58 och 60 år, berättar Ritva. De levar hälsosamt båda två, men när de passerade 50 rekommenderade jag dem båda att börja med Q10-tillskott.

”Ett vinnande koncept”
Ritva är fast besluten om att forsätta äta Q10 även i framtiden.
– Till den dagen jag dör! säger hon övertygat.
Möjligen planerar hon att öka dosen, i en mycket långsam takt, berättar hon. Idag tar hon en extra tablett var tredje dag. Om ett år eller två är hon kanske uppe i en ännu lite högre dos, för att parera den långsamt dalande kroppsproduktionen av Q10. För den goda effekten vill hon inte vara utan.
– Min husläkare undrar hur i allsindar jag kan vara en sådan pigg 82-åring, skrattar Ritva.

Av Maja Sönnerbo


Fakta

Visste du att…
Om du vill fylla på Q10-depåerna via maten bör du fylla tallriken med sardiner, makrill, sojaolja eller gris- och kohjärta.

TIPS!
Behandlas du eller någon du känner med statiner mot högt blodtryck? Då finns ytterligare skäl till att ta Q10-tillskott. Vetenskapliga studier har nämligen visat att statiner inte bara minskar kolesterolnivåerna utan även upptaget av Q10. Att de vanligaste biverkningarna av statinbehandling är just trötthet och muskelsvaghet tros vara direkt kopplar till de sänkta Q10-nivårena.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.