Annons
Annons

Håll hjärnan skärpt med blåbär

Nu är det högt tid att ge sig ut i skogen för att inte missa säsongens sista blåbär. Bären är rika på antioxidanter och har flera hälsobringande egenskaper. Bland annat är de bra för synen men de håller också din hjärna skärpt.

Redaktionen

8 augusti, 2015
Håll hjärnan skärpt med blåbär
Dela inlägget

Nu är det högt tid att ge sig ut i skogen för att inte missa säsongens sista blåbär. Bären är rika på antioxidanter och har flera hälsobringande egenskaper. Bland annat är de bra för synen men de håller också din hjärna skärpt.

Blåbär har alltid varit populärt inom folkmedicinen och i dag innehåller flera kosttillskott blåbär. Det var inte så länge sedan torkade blåbär såldes på apoteken runt om i landet.

Läs också: Blåbär: Bäret som kan rädda din syn

Innehåller få kalorier
Blåbär innehåller magnesium, kalcium, kalium och järn samt B- och C-vitamin. Bäret är kalorisnålt, 100 gram innehåller 53 kalorier.

1. Bra för upprörda magar
Blåbär är effektivt mot diarré och andra matsmältningsproblem. Torkade bär och blad kan används som te för att motverka magproblem. Det är garvsyran och tanninerna i blåbären som hjälper vid magproblem.

2. Kan förebygga diabetes
Blåbär innehåller fibrer som gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå. Pektinerna i blåbär bildar en geleliknande konsistens i tarmen och det påverkar hastigheten näringsämnena tas upp. Blåbär är också blodrenande.

Läs också: Blåbär skyddar ögonen

3. Skjuter upp Alzheimers
Amerikanska studier visar att åldersrelaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Man har också sett att blåbär kan stimulera tankeförmågan. Det är ämnet antocyanin i blåbär som stimulerar bildandet av nya hjärnceller. I USA säljs blåbärstillskott som ”hjärnbären”.

4. Effekt på cancer
Blåbär kan skydda cellerna mot de farliga syreradikalerna och det har i djurförsök visat sig att blåbär kan motverka prostata, tjocktarm- och livmoderhalscancer. Ämnena ellagsyra och quercitin har visat sig motverka tjocktarmscancer.

5. Hämmar hjärt- och kärlsjukdomar
Blåbär har en antiinflammatorisk effekt och motverkar därför uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Bäret innehåller kalium och magnesium, ämnen som är viktiga för ett friskt hjärta men också för nervsystemet. Blåbär kan också sänka det dåliga kolesterolet, LDL.

Läs också: För pigga och friska ögon

6. Bättre balans
Av blåbär kan man få bättre koordination och balans. Men då ska man äta lite drygt 1 dl blåbär varje dag.

7. Bra för synen
Blåbär användes redan under andra världskriget för att förbättra mörkerseendet för stridspiloter. I dag finns flera kosttillskott med blåbär som främjar ögonhälsan.

Läs också: Blåbär istället för glasögon

Av Inger Palm

Annons
Annons