Annons
Annons

Hallå där … Lina och Mia bakom uppropet #sjukmat

Mia Clase och Lina Nertby Aurell – duon bakom den populära sajten Food Pharmacy och böckerna med samma namn – har tagit initiativ till ett upprop för friskare sjukhusmat.

Redaktionen

29 januari, 2018
Hallå där … Lina och Mia bakom uppropet #sjukmat
Dela inlägget

Mia Clase och Lina Nertby Aurell – duon bakom den populära sajten Food Pharmacy och böckerna med samma namn – har tagit initiativ till ett upprop för friskare sjukhusmat.

Via sociala medier samlar de allmänhetens historier och erfarenheter av mat inom vård, skola och omsorg. När de fått in 10 000 berättelser ämnar de personligen överlämna dem till socialministern som är ansvarig för frågor rörande folkhälsan, skriver de på sjukmat.se.

Hur kom ni på idén att lyfta frågan?
– Varför vården inte jobbar förebyggande är för oss ett stort mysterium. Vi båda har tyvärr riktigt dåliga erfarenheter av sjukhusmaten, och när vår formgivares man fick leukemi och tillbringade ett år med sjukhusmat så väcktes tanken till ett upprop. Eftersom maten är under all kritik även på skolorna och inom äldreomsorgen så valde vi att uppropet skulle omfatta även det.
Men tanken väcktes egentligen betydligt tidigare förklarar Mia och Lina.
– När vi startade vår blogg för 3,5 år insåg vi hur stor betydelse maten vi äter har på vår hälsa. Livsstilsrelaterade sjukdomar har ökat kraftigt hos både vuxna och barn de senaste åren och prognoserna tyder tyvärr på att de bara kommer att fortsätta öka. Samtidigt kommer det mer och mer forskning som visar att maten vi äter kan förebygga några av våra största folksjukdomar – sjukdomar som i dag inte bara leder till enormt mycket lidande utan också stora kostnader, både för den enskilda individen och för samhället.

 

Varför är det viktigt? Vad är det för fel på sjukhusmaten idag?
– Den är näringsfattig och full av socker. Varje dag serveras det cirka tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kostnaden för råvarorna till dessa måltider uppgår till över åtta miljarder kronor om året. Åtta miljarder kronor som i många fall går till näringsfattig mat som snarare bidrar till att göra oss sjuka än friska.

LÄS OCKSÅ: Allt fler skolor skippar sockret

Det finns goda exempel
Som en del av uppropet har de startat sajten sjukmat.se där de publicerar de inlägg som görs på sociala medier med taggen #sjukmat. Vem som helst kan dela med sig av sina erfarenheter av mat inom vård, skola och offentlig sektor. Trots att många vittnar om dålig mat har det även kommit in en del solskenshistorier berättar Mia och Lina, goda exempel från både sjukhus och skolor. Något som visar att det går att laga näringsrik mat för samma peng, det är bara frågan om en stor kunskapslucka, menar de.

LÄS OCKSÅ: Food Pharmacy: ”Bli en näringsjägare”

Finns det några risker med dagens sjukhusmat som ni ser det?
– Så sent som i veckan berättade vetenskapsjournalisten Ann Fernholm för oss om en kvinna med typ 2 diabetes som blivit helt kvitt sina mediciner hemma genom att lägga om kosten, men som var tvungen att börja ta sitt insulin när hon låg inne på sjukhuset och levde på sjukhusmat och dropp.

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

På vilket sätt kan en annan kost vara bättre och i så fall hur skulle den se ut?
– Mer färska grönsaker och mindre socker. Ett färskt päron i stället för ett inlagt päron i sockerlag, vanlig kokt potatis i stället för pulvermos och naturell yoghurt i stället för sötade saftsoppor. För att bara nämna tre exempel.

Vad hoppas ni på att åstadkomma?
– Vårt ambition är att uppropet ska leda till en förändring, att de som beslutar om maten på förskolor, skolor, sjukhus, vårdinrättningar och annan omsorg ska få upp ögonen för frågan och välja att servera näringsrik och god mat. På ett politiskt plan hoppas vi att det ska ske en systemförändring där man helt enkelt skriver om kraven för maten som upphandlas.

Vad tror ni om chanserna att få till en förändring?
– Vi är två positiva göteborgare med ständigt halvfulla glas, så givetvis tror vi på att det går att få till en förändring.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Initiativet #sjukmat syftar till att skapa en förändring av den kost som idag serveras på de flesta håll inom vård, skola och omsorg. Upproret samlar in berättelser från allmänheten om deras erfarenheter av mat inom dessa sektorer. Förhoppningen är att bidra till en förändring mot att en mer näringsrik och hälsosam kost serveras inom offentlig sektor.
Den som vill dela med sig av sina erfarenheter kan gå in antingen på Facebook, Instagram eller Twitter.
Den som vill stödja uppropet gör det genom att gå in och gilla #sjukmat på Facebook.

Annons
Annons