Hallå där … Lina och Mia bakom uppropet #sjukmat

Fakta

Initiativet #sjukmat syftar till att skapa en förändring av den kost som idag serveras på de flesta håll inom vård, skola och omsorg. Upproret samlar in berättelser från allmänheten om deras erfarenheter av mat inom dessa sektorer. Förhoppningen är att bidra till en förändring mot att en mer näringsrik och hälsosam kost serveras inom offentlig sektor.
Den som vill dela med sig av sina erfarenheter kan gå in antingen på Facebook, Instagram eller Twitter.
Den som vill stödja uppropet gör det genom att gå in och gilla #sjukmat på Facebook.

Mia Clase och Lina Nertby Aurell – duon bakom den populära sajten Food Pharmacy och böckerna med samma namn – har tagit initiativ till ett upprop för friskare sjukhusmat.

Via sociala medier samlar de allmänhetens historier och erfarenheter av mat inom vård, skola och omsorg. När de fått in 10 000 berättelser ämnar de personligen överlämna dem till socialministern som är ansvarig för frågor rörande folkhälsan, skriver de på sjukmat.se.

Hur kom ni på idén att lyfta frågan?
– Varför vården inte jobbar förebyggande är för oss ett stort mysterium. Vi båda har tyvärr riktigt dåliga erfarenheter av sjukhusmaten, och när vår formgivares man fick leukemi och tillbringade ett år med sjukhusmat så väcktes tanken till ett upprop. Eftersom maten är under all kritik även på skolorna och inom äldreomsorgen så valde vi att uppropet skulle omfatta även det.
Men tanken väcktes egentligen betydligt tidigare förklarar Mia och Lina.
– När vi startade vår blogg för 3,5 år insåg vi hur stor betydelse maten vi äter har på vår hälsa. Livsstilsrelaterade sjukdomar har ökat kraftigt hos både vuxna och barn de senaste åren och prognoserna tyder tyvärr på att de bara kommer att fortsätta öka. Samtidigt kommer det mer och mer forskning som visar att maten vi äter kan förebygga några av våra största folksjukdomar – sjukdomar som i dag inte bara leder till enormt mycket lidande utan också stora kostnader, både för den enskilda individen och för samhället.

 

 

Varför är det viktigt? Vad är det för fel på sjukhusmaten idag? 
– Den är näringsfattig och full av socker. Varje dag serveras det cirka tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kostnaden för råvarorna till dessa måltider uppgår till över åtta miljarder kronor om året. Åtta miljarder kronor som i många fall går till näringsfattig mat som snarare bidrar till att göra oss sjuka än friska.

LÄS OCKSÅ: Allt fler skolor skippar sockret

Det finns goda exempel
Som en del av uppropet har de startat sajten sjukmat.se där de publicerar de inlägg som görs på sociala medier med taggen #sjukmat. Vem som helst kan dela med sig av sina erfarenheter av mat inom vård, skola och offentlig sektor. Trots att många vittnar om dålig mat har det även kommit in en del solskenshistorier berättar Mia och Lina, goda exempel från både sjukhus och skolor. Något som visar att det går att laga näringsrik mat för samma peng, det är bara frågan om en stor kunskapslucka, menar de.

LÄS OCKSÅ: Food Pharmacy: “Bli en näringsjägare”

Finns det några risker med dagens sjukhusmat som ni ser det?
– Så sent som i veckan berättade vetenskapsjournalisten Ann Fernholm för oss om en kvinna med typ 2 diabetes som blivit helt kvitt sina mediciner hemma genom att lägga om kosten, men som var tvungen att börja ta sitt insulin när hon låg inne på sjukhuset och levde på sjukhusmat och dropp.

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

På vilket sätt kan en annan kost vara bättre och i så fall hur skulle den se ut?
– Mer färska grönsaker och mindre socker. Ett färskt päron i stället för ett inlagt päron i sockerlag, vanlig kokt potatis i stället för pulvermos och naturell yoghurt i stället för sötade saftsoppor. För att bara nämna tre exempel.

Vad hoppas ni på att åstadkomma?
– Vårt ambition är att uppropet ska leda till en förändring, att de som beslutar om maten på förskolor, skolor, sjukhus, vårdinrättningar och annan omsorg ska få upp ögonen för frågan och välja att servera näringsrik och god mat. På ett politiskt plan hoppas vi att det ska ske en systemförändring där man helt enkelt skriver om kraven för maten som upphandlas.

Vad tror ni om chanserna att få till en förändring?
– Vi är två positiva göteborgare med ständigt halvfulla glas, så givetvis tror vi på att det går att få till en förändring.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Initiativet #sjukmat syftar till att skapa en förändring av den kost som idag serveras på de flesta håll inom vård, skola och omsorg. Upproret samlar in berättelser från allmänheten om deras erfarenheter av mat inom dessa sektorer. Förhoppningen är att bidra till en förändring mot att en mer näringsrik och hälsosam kost serveras inom offentlig sektor.
Den som vill dela med sig av sina erfarenheter kan gå in antingen på Facebook, Instagram eller Twitter.
Den som vill stödja uppropet gör det genom att gå in och gilla #sjukmat på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.

vitkål och vegobiff

Asiatisk vegobiff i kålwrap med het sås

Recept

Vegetariska världsdagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken "Regnbågsmat" av Annika Panotzki som innehåller en palett av färgglad och näringsrik växtbaserad mat.  I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis.