Satsa på hållbara klappar för både miljö och plånbok

Nu när julen nalkas är vi på väg att slå rekord i överkonsumtion. För nästan varje år shoppar vi allt mer och i Sverige är vi idag uppe i en konsumtion som kräver motsvarande resurserna på 4,2 jordklot. Vi måste därför ändra våra vanor något föreningen Medveten konsumtion vill hjälpa oss med. Här bjuder de på tips på hållbara julklappar.

Förra året julhandlade svenskarna för 80 miljarder kronor under december, det innebar rekord – igen. Som jämförelse är det drygt sex gånger mer än regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020. Årets Julhandelsprognos som presenteras av Handelns Forskningsinstitut HUI Research visar att årets julhandel kommer öka med 3 procent och därmed slå nytt rekord. Redan på Black Friday i slutet av november drog julhandeln igång, och det här året förväntades försäljningen på Black Friday öka med 20 procent.

Men planeten har varken råd med skenande readagar eller nya julhandelsrekord varje år, det menar Alexandra Davidsson, Generalsekreterare för Medveten konsumtion.

 

Julhandeln riskerar slå rekord men är det verkligen så farligt att köpa lite julklappar?
– Vi är inte emot konsumtion. Det är en naturlig del av livet att vi måste äta, transportera oss till och från jobbet, köpa nya skor när de gamla är otjänliga. Det vi försöker göra något åt är överkonsumtionen, som idag tyvärr är utbredd i Sverige då en svensk i snitt konsumerar som om vi hade 4,2 planeter.
Idag är konsumtion något av en livsstil enligt Alexandra som menar att allt uppmanar oss att konsumera.
– Denna livsstil gör så klart avtryck i naturen. Vårt mål är att konsumenter ska minska sin negativa påverkan på miljö och hälsa, och samtidigt öka sin positiva sociala påverkan.

Alexandra Davidsson
Foto: Daniel Söderberg

Avstånd påverkar vårt beteende
Vi kan inte alltid se konsekvenserna av vår konsumtion i vår närmiljö något som bidrar menar Alexandra.
– Vi köper mycket importerade varor och nästan hälften av alla växthusgaser som bildas av vår konsumtion kommer från importer. Varorna produceras ofta i länder långt från Sverige, där människor lider på grund av kemikalieanvändningen, utsläpp i mark och hav och dåliga arbetsvillkor säger Alexandra som menar att det finns mycket vi kan ge som inte bidrar till det enorma resursslöseriet som vår överkonsumtion innebär.
– Det behöver inte vara begränsande, utan kan rentav trigga kreativiteten, säger ALexandra som delar med sig av några tips nedan.

Hembakat och hemlagat
Syltade och saftade du under årets bärsäsong? Har du kokat för mycket julgodis? Ätbara presenter är alltid en fin idé. Gör till exempel egna delikatesser från din region inför ett besök i en annan region, till exempel hos svärfamiljen, otroligt uppskattat. Klä en kartong i fint papper, använd presentband och snören runt glasburkar, återanvänd någon gammal korg, du kanske ändå har glas eller porslin du tänkt göra dig av med. En riktigt god julklapp som man dessutom lagt ner lite tid på, omtänksamt.

 

Fröer och skott
Har du gröna fingrar? Kanske kan du ta några fröer eller plantera om några av dina örter i en fin kruka. Konservburkar som man tar pappret av och låter vara som de är eller målar är ett bra alternativ till den traditionella krukan. Grönt rensar luften och varar länge, en riktigt hållbar klapp.

LÄS OCKSÅ: Så blir vi påverkade när vi julhandlar

Ge till välgörenhet
De flesta större organisationer erbjuder idag olika former av paket där du får ett gåvobevis för din insättning. Vad kan vara bättre än att hjälpa dem som är extra utsatta samtidigt som den som ”redan har allt” kan få en klapp med extra värme och humanitet.

Adoptera ett olivträd
Ja du hörde rätt, det går faktiskt att få ett alldeles eget olivträd. Ytterligare en bra gåva för såväl andra människor som för miljön. En adoption möjliggör för småskaliga lantbrukare i fattigare länder att fortsätta med sin verksamhet. I gåvan ingår både certifikat, olivolja från ”din gård”, samt möjligheten att senare besöka ”ditt träd”

LÄS OCKSÅ: Hillevi Wahl: “Vem mår dåligt av en vit jul?”

Ge bort en tjänst
Gör ett eget presentkort på något som du vet att någon du känner verkligen behöver. Barnpassning, laga middag, städa, låna din bil, en weekend i ditt sommarhus. Här är möjligheterna oändliga att ge en riktigt personlig gåva.

 

Eller en upplevelse
Var det längesedan ni gjorde något tillsammans? Varför inte ge bort en picknick, ett biobesök, ett teaterbesök, ett konsertbesök, en sommarvandring en dag i skogen? En riktigt rolig present som handlar om kvalitetstid och umgänge istället för en pryl.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för en grönare och skönare jul

Köp second hand
Både trendigt och miljömedvetet. Ibland vill man kanske ändå ge en liten sak, men varför köpa nytt när det finns så oerhört mycket bra begagnat. Leksaker är något som ofta både finns i fint skick och dessutom är dyrt att köpa nytt. Det finns fler och fler butiksloppisar och barnloppisar. Här finns det verkligen pengar att spara samtidigt som man gör en enorm insats för miljön (men tänk på att inte köpa plastleksaker som tillverkats innan 2013 då det kan finnas skadliga kemikalier i dessa!).

Enligt en opinionsundersökning som YouGov genomförd på uppdrag av Krav håller landets befolkning med om att den allra viktigaste insatsen vi kan göra för att minska klimatpåverkan är att minska vår konsumtion.

Av Nina Törmark

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.