Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Fakta

Namn: Henrik Uth
Ålder: 41
Bor: Hus i Vejle, Danmark
Gör: Jobbar med livsmedelsingredienser, innovation och produktutveckling
Familj: fru och 3 barn
Så mår jag bra: Skidor, löpning och aktiviteter med familjen

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa omega-3-tillskott.

Målsättningen är att skapa transparenta, hållbara och helt naturliga produkter, som samtidigt behåller sin färskhet, en hög kvalitet och ett högt näringsinnehåll. Med ett hållbart tänk genom hela kedjan vill de bidra till en bättre miljö och till att världens vilda fiskbestånd överlever.
– Det är viktigt att odlingen inte förorenar miljön och att det sker under socialt ansvarsfulla förhållanden och att endast hållbara foderkällor används. Vi odlar ASC-certifierad dansk regnbågsöring som har vuxit upp i danska grundvatten, utan dioxiner och tungmetaller. Vattnet renas och återanvänds, och fiskens avföring omvandlas till biogas för produktion av el och värme, säger Henrik Uth som arbetar med innovation och produktutveckling.

Han fortsätter:
– Dessutom ligger alla fiskodlingar högst en timme från produktionslinjen, så hela processen, från fisk till fiskolja, ger minimal koldioxidbelastning. Dessutom påverkar det inte världens bestånd av vildfisk.

 

Henrik Uth.

Högt innehåll av omega-3-fettsyror
Fisken odlas i ASC-certifierade odlingsanläggningar, i vatten som är fritt från tungmetaller, PCB, dioxiner och andra föroreningar. Den säljs i såväl Danmark som i flera andra europeiska länder, men tyvärr inte i Sverige än. ASC står för Aquaculture Stewardship Council och är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar. Men hållbar fiskodling innehåller självklart utmaningar.
– Den viktigast är att säkerställa en hållbar produkt som inte påverkar den omgivande naturen. Samtidigt är det viktigt att vara kvalitetsmedveten när det kommer till foderkompositionen. Fisken måste få optimalt med näring och bilda ett bra innehåll av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, säger Henrik Uth.

LÄS OCKSÅ: Fet fisk utan miljögifter skyddar mot diabetes typ 2

Skillnad mellan fisk och fisk
Han bemöter påståendet att odlad fisk skulle innehålla lägre halter av omega-3, och menar att det finns en stor skillnad mellan att odla till exempel lax i Norge och öring i Danmark. På hans företag har de kontroll över hela värdekedjan och kan därför sätta ihop fodret själva som fisken får.
– Därför kan vi säkerställa tillräckligt med omega-3-innehåll och att fisken som används för produktion av våra kosttillskott innehåller en optimal fettsyrasammansättning med hög omega-3-halt. Det motsvarar den nivå som finns i en vilt fångad öring och annan fet fisk som till exempel makrill och sill.

Restprodukter blir till högkvalitativa kosttillskott
Som ett led i deras hållbarhetstänk tillverkar de högkvalitativa kosttillskott från fiskproduktionens restprodukter. De delar av fisken som normalt sett inte används för konsumtion, som huvud och stjärtfena, används istället till utvinning av naturlig fiskolja. Dessa säljs i Sverige under varumärket Nordbo. För att möta efterfrågan arbetar de ständigt med produktutveckling, och hoppas kunna presentera flera spännande hållbara produkter framöver.

LÄS OCKSÅ: “Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Odling minskar trycket på naturligt bestånd
Enligt FN:s organ för jordbruk och mat, FAO, har 24 procent av världens fiskbestånd fiskats för hårt och 52 procent är på gränsen till utrotning. Odling av fisk är inte bara ett sätt att öka tillgången på fisk, utan också ett sätt att minska trycket på hotade bestånd och samtidigt värna ekosystemen i havet.

 

LÄS OCKSÅ: Omega-3 mot inflammation

Svårt val för konsumenten
Som konsument är det inte lätt att veta vilken fisk som är bäst att äta. Hur vet jag om fisken innehåller miljögifter? Eller om fisken på bordet är hållbart fiskad? Hur är det med näringsinnehållet?
– Det är viktigt att leta efter hållbart certifierade produkter, men även produkter som har en transparent historia så att du som konsument kan se dess ursprung och hur den har tillverkats. Jag förstår att det kan vara svårt som konsument, och även om det kanske låter fel, finns det vanligtvis en koppling mellan pris och kvalitet, säger Henrik Uth.

Han menar att det är tydligt märks att det finns en växande trend mot hållbar mat.
– Fisk är en betydligt mer miljövänlig källa till protein och fettsyror än till exempel grisar och kor. Och eftersom oceanerna ständigt överfiskas måste vi använda oss av en hållbar odling. Det handlar om att säkerställa tillgång till mat i framtiden och samtidigt ta hand om planeten vi lever på, säger Henrik Uth.

Av Anette Norling

Källa: ASC Aqua


Fakta

Namn: Henrik Uth
Ålder: 41
Bor: Hus i Vejle, Danmark
Gör: Jobbar med livsmedelsingredienser, innovation och produktutveckling
Familj: fru och 3 barn
Så mår jag bra: Skidor, löpning och aktiviteter med familjen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

 

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.