Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Håller du löftet om minskat midjemått?

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

När Viktväktarnas Sifo-undersökning om hur bra det gick att hålla nyårslöften om en bättre livsstil som ska resultera i en viktnedgång blev resultatet en aning nedslående. Två av tre svenskar ville gå ner i vikt varav över hälften av dessa hade en önskan om att gå ner mellan två och tio kilo. Orsaken till dessa önskemål var bättre hälsa. Men att gå ner i vikt var inte det stora problemet. Fyra av fem hade lyckats tidigare. Den tråkiga nyheten var att bara en av fem lyckades behålla den nya vikten i max ett halvår. Kvinnor var dock bättre än män att hålla vikten.

 

LÄS OCKSÅ: Så minskar du fettet runt midjan

Hittade ingen metod som passade
Karin Nileskog som är kost- och utbildningsansvarig på Viktväktarna har sett att den svåraste biten för deras deltagare är att behålla sin viktnedgång. Hon säger:

– När du väl har nått målvikten är det lätt att motivationen dalar och att de gamla vanorna kommer tillbaka. Hälsa är inte ett tidsbegränsat projekt. Det gäller att försöka hitta en livsstil som håller livet ut – för att du vill och mår bra av det.

Deras undersökning visade att bantarna inte lyckats hitta en metod som passade dem, och när de valde viktminskningsmetod ville de ha en diet med så få förbud som möjligt. Något som tilltalade var att ha en lista på mat att förhålla sig till.

LÄS OCKSÅ: Ägg bra för både blodfetter och midjemått

Livsstilsförändringar
En rapport från Lifes Hälsobarometer visade att en majoritet av svenskarna regelbundet slarvar med kosten. En av fem slarvade flera gånger i veckan anledningen till det var stress i vardagen och brist på motivation. Det var bara en av tio som aldrig slarvade med kosten. Rapporten visade att olika beroende på ålder. Bland yngre människor är stress i vardagen det som ställer till problem och för de över 65 år är brist på inspiration huvudorsaken.

 

Hälsoföretaget Yogobe som bedriver träning online uppmanar förstås till mer fysisk aktivitet för att motverka stressrelaterad psykisk ohälsa och stillasittande. Yogobe ger fem konkreta tips för att möjliggöra att nyårslöften om ett sundare år ska lyckas. Studier visar att det krävs en hållbar intention och konkreta verktyg för att göra en livsstilsförändring som håller på sikt.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med dina nyårslöften

Här kommer Yogobes tips, som har stöd i forskningen, för att du ska lyckas:

  1. Identifiera din intention. Inom yogatraditionen pratas det om vikten av att ha en intention för att skapa förändring. Du själv, inte andra, ska formulera intentionen. Om den är viktig för dig, kommer det att bli lättare med motivationen och uthålligheten.
  2. Gör en genomförandeplan. För att dina nyårslöften inte ska stanna vid en intention, gör en konkret plan för hur du ska etablera nya vanor och för att förhindra att det gamla vanor tar över.
  3. Upprepa ditt nya beteende. Hälsoeffekter av att ändra sina vanor tar tid. Det är därför en god idé att hitta belöningar som samverkar med din intention. Kortsiktiga yttre belöningar, som en bulle eller en chokladbit efter fysisk aktivitet, kan istället motverka din inre motivation.
  4. Koppla ditt nya beteende till nya signaler. När en ny vana ska konkurrera ut en gammal behöver du vara konsekvent i början och hitta nya signaler eller koppla goda vanor till de gamla. Istället för att doften till ditt kaffe är kopplad till en kaka, så kan du hellre ta en frukt till kaffet. När du gjort det tillräckligt många gånger tänker du inte längre på kakan när du känner doften av kaffe, utan på frukten.
  5. Omge dig med människor som stöttar din intention. Om din inre motivation är att hålla dina nyårslöften tryter, se till att umgås med människor som bidrar med yttre förväntningar. Om ditt mål till exempel är att bli starkare, träna i grupp med andra som har samma mål.

Av Inger Palm

Källa: Viktväktarna och Yogobe.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

 

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.