Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hårmineralanalys

Terapeuten klipper mellan en och tre centimeter av ditt hår och skickar in för analys. Den visar sedan näringsstatus, obalanser i kroppen, om du har tungmetaller och vilken ämnesomsättningstyp du har.
Genom att äta efter kostråden som baseras på ämnesomsättningstyp tillsammans med stödet från kosttillskotten rättar man till obalanser.
Analysen kostar cirka 1200 kronor plus det arvode terapeuten tar. Det finns terapeuter i hela landet som gör mätningarna. Många använder sig av Alpha Plus produkter som är specialdesignade för funktionsmedicin och hårmineralanalyser.

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Kan verkligen några centimeter av ditt hår tala om hur du mår? Ja, det och mycket mer säger terapeuter som utför hårmineral-analyser.

När du ska göra en hårmineralanalys börjar terapeuten med att klippa en bit av ditt hår. Ungefär en matsked hår brukar räcka och håret ska klippas nära hårbotten för det är där svaren på hur din hälsa är finns. Är du väldigt korthårig eller inte har hår alls kan man ta hår från kroppen. Man kan till och med ta klipp från naglarna eftersom det är en vävnadsanalys.

Håret skickas till USA och där prepareras det för analys genom speciella procedurer och placeras sedan i ett provrör. Där tillsätts syror som gör att håret smälter och i kombination med hög värme skiljs ämnena i håret åt. När håret är upplöst återstår mineralsalter som sedan analyseras av speciellt känsliga instrument. Efter några veckor kommer svaret.

Ulrika Sunnerheim-Dahlman.

Ulrika Sunnerheim-Dahlman är funktions- och näringsmedicinsk terapeut och klinikchef på Odenplans naturhälsa. Hon har arbetat med hårmineralanalyser i 20 år och tycker att det är ett av de mer effektiva verktyg hon har för att hjälpa sina klienter till en bättre hälsa. 

 

– Ett blodprov visar dagsformen, vad som händer i din kropp just nu. Men när vi använder håret för att mäta din hälsostatus går det att se hur det har sett ut under en längre tidsperiod, två till tre månader tillbaka i tiden, säger Ulrika Sunnerheim-Dahlman.

En hårmineralanalys ger en detaljerad översikt på din mineralstatus men också balansen mellan olika viktiga näringsämnen och om du har tungmetaller som aluminium eller kvicksilver i kroppen.

– När en kund kommer så kan jag oftast se på personen om de har en inflammation i kroppen. När analysen kommer får jag en bekräftelse på om jag hade rätt och vad och hur vi ska åtgärda.

LÄS OCKSÅ: Upptäck ditt näringsbehov – med hårmineralanalys

Visar ämnesomsättningstyp

Håranalysen ger också en indikation på olika hormonbalanser, vilken metabolisk typ du är och hur detta påverkar din kropp. Vi föds med en metabolisk typ, men den kan ändras med tiden på grund av exempelvis stress,
näringsfattig kost, hård träning, efter graviditet, under och efter klimakteriet, dålig sömn eller vid en tungmetallsavgifting.

– Stress ger sämre matsmältning och näringsupptag, det ser man också tydligt i en håranalys. Tecken på det kan man också se genom att titta på sina naglar. Sköra naglar kan bero på saltsyrabrist och saknar vi halvmånar på naglarna kan det bero på amino-syrabrist. Vita prickar på naglarna kan vara zinkbrist och vita band tvärs över kan vara tecken på arsenikförgiftning.

Av terapeuten får du kostråd och äter du efter din ämnesomsättningstyp samt kompletterar med näringstillskott så menar Ulrika att det brukar ta från två veckor och upp till två månader innan man mår riktigt bra. Det är en god idé att följa upp den första analysen efter ett halvår för att titta på hur näringsstatusen ser ut då.

– Metoden har utvecklats en hel del sedan jag började för 20 år sedan. Den har blivit mer exakt och är idag ett mycket mer finstämt instrument, säger Ulrika Sunnerheim-Dahlman som rekommenderar att man gör en analys två till fyra gånger per år för att se hur näringsstatusen utvecklas över tid.

 

LÄS OCKSÅ: Skaffa hälsokoll – med hårmineralanalys

Upptäcker obalanser

Det är lite så hon ser på kroppen – som en orkester där alla instrument ska höras och fungera. Om ett instrument låter för mycket så klingar inte orkestern så bra och då måste man rätta till den obalansen för att musiken ska lyfta.

Ulrika berättar att många kvinnor som kommer till henne ofta har värk eller stelhet i kroppen. Då kan det ha uppstått en obalans mellan kalcium och magnesium eller att det finns något i kosten som kanske inte tolereras så väl. Obalans mellan koppar och zink är också vanligt. För mycket koppar kan bero på kopparspiral eller våra kopparinnehållande vattenledningar. Den obalansen kan påverka mycket i våra kroppar och ställa till olika sorters besvär. 

En annan vanlig obalans är förhållandet mellan magnesium och kalcium. Oftast har vi för mycket kalcium, och magnesium behöver samverka med B6 eller krom för att mineralen bäst ska tas upp i kroppen.  

– När det knäpper och knakar i lederna kan det betyda att kalcium går ut i blodet för att så småningom hamna i leder som då känns stela. Ett annat exempel är om det finns en obalans mellan kalcium och kalium, då kan sköldkörtelfunktionen påverkas.

LÄS OCKSÅ: Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Motverka benskörhet

Kvinnor som passerat klimakteriet har ofta ett ökat behov av bland annat kalcium och det är viktigt att hålla koll på för att motverka benskörhet på sikt. Det är lätt att ensidigt fortsätta att äta sitt magnesiumtillskott av gammal vana, men då kan obalansen förvärras.

– En vanlig klientgrupp är kvinnor och män i 35 till 40-årsåldern som känner av en stor trötthet. Redan efter några veckor efter en förändring, som är baserad på analysen, med kostomläggning, ett skräddarsytt kosttillskottsprogram och livsstilsråd, kan de uppleva att energin börjar återvända.

 

I 50-års åldern är det vanligt att vi, och  framför allt kvinnor, byter metabolisk typ. Långsam ämnesomsättning kan bli snabb. 

– Kroppen förändras under livet och då förändras vårt behov av näring. Det pratas mycket om att vi äter för mycket kolhydrater, men ibland kan det vara tvärtom, att vi äter för lite. Tränar du mycket så behöver kroppen kolhydrater som bränsle. Analysen visar om du äter rätt.

LÄS OCKSÅ: Stressad? Svaret finns i håret

Olika behov

Ulrika tar ett exempel: En familj där kvinnan känner att hon mår bra av att minska på kolhydraterna och äta fettsnålt, eftersom hon har en långsam metabolisk typ, medan mannen, som har en snabb metabolisk typ, behöver en rejälare måltid för att bli mätt. Inom samma familj kan man alltså behöva äta olika för att alla ska må så bra de kan. 

I vetenskapligt syfte har forskare analyserat håret på Beethoven, som hade mycket bly i kroppen. Vi vet att Beethovens läkare använde bly för att behandla vätskeansamlingar i sina patienters kroppar och forskarna tror att det var av blyförgiftning som kompositören dog.

– Det som är unikt med hårmineralanalys är att man kan mäta och få svar på sina frågor och utifrån den kan du göra förändringar för att må bättre. Alla har stor nytta av att se vad håret säger om deras hälsa, ämnesomsättningstyper och mineralbalanser.

Av Inger Palm


Hårmineralanalys

Terapeuten klipper mellan en och tre centimeter av ditt hår och skickar in för analys. Den visar sedan näringsstatus, obalanser i kroppen, om du har tungmetaller och vilken ämnesomsättningstyp du har.
Genom att äta efter kostråden som baseras på ämnesomsättningstyp tillsammans med stödet från kosttillskotten rättar man till obalanser.
Analysen kostar cirka 1200 kronor plus det arvode terapeuten tar. Det finns terapeuter i hela landet som gör mätningarna. Många använder sig av Alpha Plus produkter som är specialdesignade för funktionsmedicin och hårmineralanalyser.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.