En svart iPhone

Hälsobiten? Här är apparna du bör ha koll på

Är du hälsointresserad? Då finns mängder av appar till din smartphone du kan ha nytta av. Kurera har valt ut 11 smarta appar du absolut bör ha koll på. 

Bild på appen Period tracker/Menskoll

Bild från appen Period tracker/Menskoll

Period tracker/Menskoll
Med Menskoll kan du förutse både PMS och fertila datum. Appen förutser din nästa mens, din ägglossning, ditt humör och vilka fysiska symtom du kommer ha under månaden. Registrera dagen du fick din mens så sköter appen uträkningarna. Perfekt om du vill bli gravid (eller om du vill undvika det!) eller bara vill förutse kommande tampongbehov. Du kan också registrera de dagar du haft sex för att se om du kan bli gravid.
Finns för iPhone och android. Pris 15 kr.

 
Bild på appen Runkeeper

Appen Runkeeper

Runkeeper
En suverän träningsapp oavsett om du cyklar, paddlar kanot eller löptränar. Med hjälp av telefonens GPS-system registreras detaljerad info om tid, hastighet och hur lång sträcka du rört dig. På en kartbild kan du se exakt hur din runda såg ut. Appen sparar statistik från varje runda så att du kan se din utveckling över tid. Om du vill kan du använda appen för att jobba mot personliga träningsmål. Du kan styra träningsmusik genom appen och bygga speciella träningsspellistor. En riktig motivationshöjare!
Finns för iPhone och android. Gratis.

Bild på appen Pocket Check-Up

Appen Pocket Check-Up

Pocket Check-Up
Med Pocket Check-Up gör du snabba hälsokontroller. Appen innehåller nio tester för bland annat syn, hörsel och minne. Du kan räkna ut ditt BMI och göra intelligenstest och personlighetstest utvecklat av psykologer. Appen är ingen ersättning för att gå till läkaren om du mår dåligt, men kan ge dig en snabb fingervisning med de enkla hälsotesterna. Om du vill kan du spara testresultaten för dig och din familj för att se utvecklingen över tid.
Finns för iPhone. Pris: 22 kr.

Bild på appen Mindfullness – lugn och lycklig

Bild från appen Mindfullness – lugn och lycklig

Mindfullness – lugn och lycklig 
Träna din fokus och medvetenhet med mindfulness. Appen fungerar kanske bäst om du är bekant med mindfullness sedan tidigre, men här finns också en introduktion för nybörjaren. Appen innehåller kroppsscanningsövningar som tränar både kroppsmedvetenhet och sinnesnärvaro. Kroppskanningen finns både på 45, 20 och 10 minuter. Har du tid – kör den långa som har bäst effekt! Här finns också övningar i ”kärleksfull vänlighet mot dig själv” eller mot andra samt en liggande meditation. Appen är skapad av Johan Bergstad som är legitimerad psykolog och mindfulnessinstruktör.
För iPhone och android. Pris 15 kr

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Livsmedelsdatabasen
Livsmedelsverkets app med data om över 2000 livsmedel. Appen ger dig info om matens energiinnehåll, vitaminer, mineraler och fibrer. Tydliga diagram visar matens näringsfördelning. Databasen ger också detaljerad info om bland annat omega-3, omega-6, transfetter, kolesterol och salt. En superapp för dig som vill hålla koll på vad du stoppar i dig. Passar om du vill gå upp eller ner i vikt eller följer en speciell diet.
För iPhone och andriod. Gratis.

Bild från appen Kokaihop

Bild från appen Kokaiho

Kokaihop 
En bra recept-app att ha till hands när matinspirationen tryter. Här finns över 16000 recept! Sök på en specifik ingrediens eller låt appen slumpa fram ett middagsförslag. Du kan också receptsöka i 18 olika kategorier som vegetariska rätter, bröd, såser eller frukostar. Spara recept du gillar i appens receptsamling. Om du vill fixar appen en inköpslista till varje recept. Mycket praktiskt!
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Sleep cycle alarm clock
Segt att stiga upp på morgonen? Sleep cycle alarm clock är en väckarklocka som känner av dina sömncykler och väcker dig när du sover som lättast. Då känner du dig så pigg och utvilad som möjligt när du vaknar. Genom att ha mobilen placerad vid din huvudkudde registerar appen hur mycket du rör dig under natten, och avgör på så sätt hur djupt du sover. Ställ in när du senast vill stiga upp så väcks du någon gång under nattens sista 30 minutersperiod (eller upp till de sista 90 minuterna – du väljer själv). Välj en favoritlåt eller någon av appens 15 ljudsignaler som väckningssignal. Om du vill snooza skakar du telefonen. Med graferna på din nattssömn ser du hur du har sovit under natten.
Finns för iPhone. Pris: 7 kr.

Bild från appen Grön Guide

Bild från appen Grön Guide

Grön Guide 
En app från Naturskyddsföreningen som hjälper dig leva mer miljösmart. Du får experttips hur du minskar din klimatpåverkan hemma, i affären och på jobbet. Fruktväljaren hjälper dig att välja frukt och grönt efter säsong och Fiskväljaren hjälper dig undvika fula fiskar i mataffären. Appen guidar bland de vanligaste miljömärkningarna, tipsar om hur du kör miljövänligt och ger dig råd om barnprodukter. Du kan också söka bland 400 butiker som säljer miljömärkta kläder. Tydligt och lärorikt!
Finns för iPhone och android. Gratis.

Appen Graviditetskalendern

Appen Graviditetskalendern

Graviditetskalendern
Sjukvårdsupplysningens graviditetsapp. Se bilder och läsa om fostrets utveckling och vad som händer i kvinnans kropp vecka för vecka. Appen länkar till landstingens webbsida Tema Gravid med texter om bra mat och träning för gravida, förlossning, första tiden med nyfött barn, amning, flaskmatning och förlossningsrädsla. Tydligt och enkelt.
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Hello Baby Sverige

Bild från appen Hello Baby Sverige

Hello baby Sverige 
En app för iPad med snygga bilder på fostrets utveckling. Ange ditt beräknade förlossningsdatum så får du uppdatering om både fostrets och mammans utveckling vecka för vecka. I vecka 6, 12 och 24 kan du se barnet i 360-graders vy. Hello Baby är utvecklad av Pampers. Du erbjuds deras startpaket, men är annars är appen reklamfri.För iPad. Gratis.

Appen PeppApp

Appen PeppApp

Peppapp
En peppande quickfix skapad av författaren och motivationsföreläsaren Olof Röhlander. I pepp-appen finns 14 peptalks för olika specifika situationer. Få en boost inför ett viktigt möte eller låt dig peppas när du just fått kritik. Ljudklippen är mellan 1:30 – 5 minuter, vilket gör dem lätta att klämma in i en stressig vardag.
För iPhone och android. Gratis.

 

 

Av Maja Svensson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.