Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En svart iPhone

Hälsobiten? Här är apparna du bör ha koll på

Är du hälsointresserad? Då finns mängder av appar till din smartphone du kan ha nytta av. Kurera har valt ut 11 smarta appar du absolut bör ha koll på. 

Bild på appen Period tracker/Menskoll

Bild från appen Period tracker/Menskoll

Period tracker/Menskoll
Med Menskoll kan du förutse både PMS och fertila datum. Appen förutser din nästa mens, din ägglossning, ditt humör och vilka fysiska symtom du kommer ha under månaden. Registrera dagen du fick din mens så sköter appen uträkningarna. Perfekt om du vill bli gravid (eller om du vill undvika det!) eller bara vill förutse kommande tampongbehov. Du kan också registrera de dagar du haft sex för att se om du kan bli gravid.
Finns för iPhone och android. Pris 15 kr.

Bild på appen Runkeeper

Appen Runkeeper

Runkeeper
En suverän träningsapp oavsett om du cyklar, paddlar kanot eller löptränar. Med hjälp av telefonens GPS-system registreras detaljerad info om tid, hastighet och hur lång sträcka du rört dig. På en kartbild kan du se exakt hur din runda såg ut. Appen sparar statistik från varje runda så att du kan se din utveckling över tid. Om du vill kan du använda appen för att jobba mot personliga träningsmål. Du kan styra träningsmusik genom appen och bygga speciella träningsspellistor. En riktig motivationshöjare!
Finns för iPhone och android. Gratis.

 

Bild på appen Pocket Check-Up

Appen Pocket Check-Up

Pocket Check-Up
Med Pocket Check-Up gör du snabba hälsokontroller. Appen innehåller nio tester för bland annat syn, hörsel och minne. Du kan räkna ut ditt BMI och göra intelligenstest och personlighetstest utvecklat av psykologer. Appen är ingen ersättning för att gå till läkaren om du mår dåligt, men kan ge dig en snabb fingervisning med de enkla hälsotesterna. Om du vill kan du spara testresultaten för dig och din familj för att se utvecklingen över tid.
Finns för iPhone. Pris: 22 kr.

Bild på appen Mindfullness – lugn och lycklig

Bild från appen Mindfullness – lugn och lycklig

Mindfullness – lugn och lycklig 
Träna din fokus och medvetenhet med mindfulness. Appen fungerar kanske bäst om du är bekant med mindfullness sedan tidigre, men här finns också en introduktion för nybörjaren. Appen innehåller kroppsscanningsövningar som tränar både kroppsmedvetenhet och sinnesnärvaro. Kroppskanningen finns både på 45, 20 och 10 minuter. Har du tid – kör den långa som har bäst effekt! Här finns också övningar i ”kärleksfull vänlighet mot dig själv” eller mot andra samt en liggande meditation. Appen är skapad av Johan Bergstad som är legitimerad psykolog och mindfulnessinstruktör.
För iPhone och android. Pris 15 kr

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Livsmedelsdatabasen
Livsmedelsverkets app med data om över 2000 livsmedel. Appen ger dig info om matens energiinnehåll, vitaminer, mineraler och fibrer. Tydliga diagram visar matens näringsfördelning. Databasen ger också detaljerad info om bland annat omega-3, omega-6, transfetter, kolesterol och salt. En superapp för dig som vill hålla koll på vad du stoppar i dig. Passar om du vill gå upp eller ner i vikt eller följer en speciell diet.
För iPhone och andriod. Gratis.

Bild från appen Kokaihop

Bild från appen Kokaiho

 

Kokaihop 
En bra recept-app att ha till hands när matinspirationen tryter. Här finns över 16000 recept! Sök på en specifik ingrediens eller låt appen slumpa fram ett middagsförslag. Du kan också receptsöka i 18 olika kategorier som vegetariska rätter, bröd, såser eller frukostar. Spara recept du gillar i appens receptsamling. Om du vill fixar appen en inköpslista till varje recept. Mycket praktiskt!
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Sleep cycle alarm clock
Segt att stiga upp på morgonen? Sleep cycle alarm clock är en väckarklocka som känner av dina sömncykler och väcker dig när du sover som lättast. Då känner du dig så pigg och utvilad som möjligt när du vaknar. Genom att ha mobilen placerad vid din huvudkudde registerar appen hur mycket du rör dig under natten, och avgör på så sätt hur djupt du sover. Ställ in när du senast vill stiga upp så väcks du någon gång under nattens sista 30 minutersperiod (eller upp till de sista 90 minuterna – du väljer själv). Välj en favoritlåt eller någon av appens 15 ljudsignaler som väckningssignal. Om du vill snooza skakar du telefonen. Med graferna på din nattssömn ser du hur du har sovit under natten.
Finns för iPhone. Pris: 7 kr.

Bild från appen Grön Guide

Bild från appen Grön Guide

Grön Guide 
En app från Naturskyddsföreningen som hjälper dig leva mer miljösmart. Du får experttips hur du minskar din klimatpåverkan hemma, i affären och på jobbet. Fruktväljaren hjälper dig att välja frukt och grönt efter säsong och Fiskväljaren hjälper dig undvika fula fiskar i mataffären. Appen guidar bland de vanligaste miljömärkningarna, tipsar om hur du kör miljövänligt och ger dig råd om barnprodukter. Du kan också söka bland 400 butiker som säljer miljömärkta kläder. Tydligt och lärorikt!
Finns för iPhone och android. Gratis.

Appen Graviditetskalendern

Appen Graviditetskalendern

 

Graviditetskalendern
Sjukvårdsupplysningens graviditetsapp. Se bilder och läsa om fostrets utveckling och vad som händer i kvinnans kropp vecka för vecka. Appen länkar till landstingens webbsida Tema Gravid med texter om bra mat och träning för gravida, förlossning, första tiden med nyfött barn, amning, flaskmatning och förlossningsrädsla. Tydligt och enkelt.
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Hello Baby Sverige

Bild från appen Hello Baby Sverige

Hello baby Sverige 
En app för iPad med snygga bilder på fostrets utveckling. Ange ditt beräknade förlossningsdatum så får du uppdatering om både fostrets och mammans utveckling vecka för vecka. I vecka 6, 12 och 24 kan du se barnet i 360-graders vy. Hello Baby är utvecklad av Pampers. Du erbjuds deras startpaket, men är annars är appen reklamfri.För iPad. Gratis.

Appen PeppApp

Appen PeppApp

Peppapp
En peppande quickfix skapad av författaren och motivationsföreläsaren Olof Röhlander. I pepp-appen finns 14 peptalks för olika specifika situationer. Få en boost inför ett viktigt möte eller låt dig peppas när du just fått kritik. Ljudklippen är mellan 1:30 – 5 minuter, vilket gör dem lätta att klämma in i en stressig vardag.
För iPhone och android. Gratis.

 

 

Av Maja Svensson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

 

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

 

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.