Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En svart iPhone

Hälsobiten? Här är apparna du bör ha koll på

Är du hälsointresserad? Då finns mängder av appar till din smartphone du kan ha nytta av. Kurera har valt ut 11 smarta appar du absolut bör ha koll på. 

Bild på appen Period tracker/Menskoll

Bild från appen Period tracker/Menskoll

Period tracker/Menskoll
Med Menskoll kan du förutse både PMS och fertila datum. Appen förutser din nästa mens, din ägglossning, ditt humör och vilka fysiska symtom du kommer ha under månaden. Registrera dagen du fick din mens så sköter appen uträkningarna. Perfekt om du vill bli gravid (eller om du vill undvika det!) eller bara vill förutse kommande tampongbehov. Du kan också registrera de dagar du haft sex för att se om du kan bli gravid.
Finns för iPhone och android. Pris 15 kr.

Bild på appen Runkeeper

Appen Runkeeper

Runkeeper
En suverän träningsapp oavsett om du cyklar, paddlar kanot eller löptränar. Med hjälp av telefonens GPS-system registreras detaljerad info om tid, hastighet och hur lång sträcka du rört dig. På en kartbild kan du se exakt hur din runda såg ut. Appen sparar statistik från varje runda så att du kan se din utveckling över tid. Om du vill kan du använda appen för att jobba mot personliga träningsmål. Du kan styra träningsmusik genom appen och bygga speciella träningsspellistor. En riktig motivationshöjare!
Finns för iPhone och android. Gratis.

 

Bild på appen Pocket Check-Up

Appen Pocket Check-Up

Pocket Check-Up
Med Pocket Check-Up gör du snabba hälsokontroller. Appen innehåller nio tester för bland annat syn, hörsel och minne. Du kan räkna ut ditt BMI och göra intelligenstest och personlighetstest utvecklat av psykologer. Appen är ingen ersättning för att gå till läkaren om du mår dåligt, men kan ge dig en snabb fingervisning med de enkla hälsotesterna. Om du vill kan du spara testresultaten för dig och din familj för att se utvecklingen över tid.
Finns för iPhone. Pris: 22 kr.

Bild på appen Mindfullness – lugn och lycklig

Bild från appen Mindfullness – lugn och lycklig

Mindfullness – lugn och lycklig 
Träna din fokus och medvetenhet med mindfulness. Appen fungerar kanske bäst om du är bekant med mindfullness sedan tidigre, men här finns också en introduktion för nybörjaren. Appen innehåller kroppsscanningsövningar som tränar både kroppsmedvetenhet och sinnesnärvaro. Kroppskanningen finns både på 45, 20 och 10 minuter. Har du tid – kör den långa som har bäst effekt! Här finns också övningar i ”kärleksfull vänlighet mot dig själv” eller mot andra samt en liggande meditation. Appen är skapad av Johan Bergstad som är legitimerad psykolog och mindfulnessinstruktör.
För iPhone och android. Pris 15 kr

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Livsmedelsdatabasen
Livsmedelsverkets app med data om över 2000 livsmedel. Appen ger dig info om matens energiinnehåll, vitaminer, mineraler och fibrer. Tydliga diagram visar matens näringsfördelning. Databasen ger också detaljerad info om bland annat omega-3, omega-6, transfetter, kolesterol och salt. En superapp för dig som vill hålla koll på vad du stoppar i dig. Passar om du vill gå upp eller ner i vikt eller följer en speciell diet.
För iPhone och andriod. Gratis.

Bild från appen Kokaihop

Bild från appen Kokaiho

 

Kokaihop 
En bra recept-app att ha till hands när matinspirationen tryter. Här finns över 16000 recept! Sök på en specifik ingrediens eller låt appen slumpa fram ett middagsförslag. Du kan också receptsöka i 18 olika kategorier som vegetariska rätter, bröd, såser eller frukostar. Spara recept du gillar i appens receptsamling. Om du vill fixar appen en inköpslista till varje recept. Mycket praktiskt!
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Sleep cycle alarm clock
Segt att stiga upp på morgonen? Sleep cycle alarm clock är en väckarklocka som känner av dina sömncykler och väcker dig när du sover som lättast. Då känner du dig så pigg och utvilad som möjligt när du vaknar. Genom att ha mobilen placerad vid din huvudkudde registerar appen hur mycket du rör dig under natten, och avgör på så sätt hur djupt du sover. Ställ in när du senast vill stiga upp så väcks du någon gång under nattens sista 30 minutersperiod (eller upp till de sista 90 minuterna – du väljer själv). Välj en favoritlåt eller någon av appens 15 ljudsignaler som väckningssignal. Om du vill snooza skakar du telefonen. Med graferna på din nattssömn ser du hur du har sovit under natten.
Finns för iPhone. Pris: 7 kr.

Bild från appen Grön Guide

Bild från appen Grön Guide


Grön Guide 
En app från Naturskyddsföreningen som hjälper dig leva mer miljösmart. Du får experttips hur du minskar din klimatpåverkan hemma, i affären och på jobbet. Fruktväljaren hjälper dig att välja frukt och grönt efter säsong och Fiskväljaren hjälper dig undvika fula fiskar i mataffären. Appen guidar bland de vanligaste miljömärkningarna, tipsar om hur du kör miljövänligt och ger dig råd om barnprodukter. Du kan också söka bland 400 butiker som säljer miljömärkta kläder. Tydligt och lärorikt!
Finns för iPhone och android. Gratis.

Appen Graviditetskalendern

Appen Graviditetskalendern

 

Graviditetskalendern
Sjukvårdsupplysningens graviditetsapp. Se bilder och läsa om fostrets utveckling och vad som händer i kvinnans kropp vecka för vecka. Appen länkar till landstingens webbsida Tema Gravid med texter om bra mat och träning för gravida, förlossning, första tiden med nyfött barn, amning, flaskmatning och förlossningsrädsla. Tydligt och enkelt.
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Hello Baby Sverige

Bild från appen Hello Baby Sverige

Hello baby Sverige 
En app för iPad med snygga bilder på fostrets utveckling. Ange ditt beräknade förlossningsdatum så får du uppdatering om både fostrets och mammans utveckling vecka för vecka. I vecka 6, 12 och 24 kan du se barnet i 360-graders vy. Hello Baby är utvecklad av Pampers. Du erbjuds deras startpaket, men är annars är appen reklamfri.För iPad. Gratis.

Appen PeppApp

Appen PeppApp

Peppapp
En peppande quickfix skapad av författaren och motivationsföreläsaren Olof Röhlander. I pepp-appen finns 14 peptalks för olika specifika situationer. Få en boost inför ett viktigt möte eller låt dig peppas när du just fått kritik. Ljudklippen är mellan 1:30 – 5 minuter, vilket gör dem lätta att klämma in i en stressig vardag.
För iPhone och android. Gratis.

 

 

Av Maja Svensson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".