En svart iPhone

Hälsobiten? Här är apparna du bör ha koll på

Är du hälsointresserad? Då finns mängder av appar till din smartphone du kan ha nytta av. Kurera har valt ut 11 smarta appar du absolut bör ha koll på. 

Bild på appen Period tracker/Menskoll

Bild från appen Period tracker/Menskoll

Period tracker/Menskoll
Med Menskoll kan du förutse både PMS och fertila datum. Appen förutser din nästa mens, din ägglossning, ditt humör och vilka fysiska symtom du kommer ha under månaden. Registrera dagen du fick din mens så sköter appen uträkningarna. Perfekt om du vill bli gravid (eller om du vill undvika det!) eller bara vill förutse kommande tampongbehov. Du kan också registrera de dagar du haft sex för att se om du kan bli gravid.
Finns för iPhone och android. Pris 15 kr.

Bild på appen Runkeeper

Appen Runkeeper

Runkeeper
En suverän träningsapp oavsett om du cyklar, paddlar kanot eller löptränar. Med hjälp av telefonens GPS-system registreras detaljerad info om tid, hastighet och hur lång sträcka du rört dig. På en kartbild kan du se exakt hur din runda såg ut. Appen sparar statistik från varje runda så att du kan se din utveckling över tid. Om du vill kan du använda appen för att jobba mot personliga träningsmål. Du kan styra träningsmusik genom appen och bygga speciella träningsspellistor. En riktig motivationshöjare!
Finns för iPhone och android. Gratis.

 

Bild på appen Pocket Check-Up

Appen Pocket Check-Up

Pocket Check-Up
Med Pocket Check-Up gör du snabba hälsokontroller. Appen innehåller nio tester för bland annat syn, hörsel och minne. Du kan räkna ut ditt BMI och göra intelligenstest och personlighetstest utvecklat av psykologer. Appen är ingen ersättning för att gå till läkaren om du mår dåligt, men kan ge dig en snabb fingervisning med de enkla hälsotesterna. Om du vill kan du spara testresultaten för dig och din familj för att se utvecklingen över tid.
Finns för iPhone. Pris: 22 kr.

Bild på appen Mindfullness – lugn och lycklig

Bild från appen Mindfullness – lugn och lycklig

Mindfullness – lugn och lycklig 
Träna din fokus och medvetenhet med mindfulness. Appen fungerar kanske bäst om du är bekant med mindfullness sedan tidigre, men här finns också en introduktion för nybörjaren. Appen innehåller kroppsscanningsövningar som tränar både kroppsmedvetenhet och sinnesnärvaro. Kroppskanningen finns både på 45, 20 och 10 minuter. Har du tid – kör den långa som har bäst effekt! Här finns också övningar i ”kärleksfull vänlighet mot dig själv” eller mot andra samt en liggande meditation. Appen är skapad av Johan Bergstad som är legitimerad psykolog och mindfulnessinstruktör.
För iPhone och android. Pris 15 kr

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Livsmedelsdatabasen
Livsmedelsverkets app med data om över 2000 livsmedel. Appen ger dig info om matens energiinnehåll, vitaminer, mineraler och fibrer. Tydliga diagram visar matens näringsfördelning. Databasen ger också detaljerad info om bland annat omega-3, omega-6, transfetter, kolesterol och salt. En superapp för dig som vill hålla koll på vad du stoppar i dig. Passar om du vill gå upp eller ner i vikt eller följer en speciell diet.
För iPhone och andriod. Gratis.

Bild från appen Kokaihop

Bild från appen Kokaiho

 

Kokaihop 
En bra recept-app att ha till hands när matinspirationen tryter. Här finns över 16000 recept! Sök på en specifik ingrediens eller låt appen slumpa fram ett middagsförslag. Du kan också receptsöka i 18 olika kategorier som vegetariska rätter, bröd, såser eller frukostar. Spara recept du gillar i appens receptsamling. Om du vill fixar appen en inköpslista till varje recept. Mycket praktiskt!
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Sleep cycle alarm clock
Segt att stiga upp på morgonen? Sleep cycle alarm clock är en väckarklocka som känner av dina sömncykler och väcker dig när du sover som lättast. Då känner du dig så pigg och utvilad som möjligt när du vaknar. Genom att ha mobilen placerad vid din huvudkudde registerar appen hur mycket du rör dig under natten, och avgör på så sätt hur djupt du sover. Ställ in när du senast vill stiga upp så väcks du någon gång under nattens sista 30 minutersperiod (eller upp till de sista 90 minuterna – du väljer själv). Välj en favoritlåt eller någon av appens 15 ljudsignaler som väckningssignal. Om du vill snooza skakar du telefonen. Med graferna på din nattssömn ser du hur du har sovit under natten.
Finns för iPhone. Pris: 7 kr.

Bild från appen Grön Guide

Bild från appen Grön Guide

Grön Guide 
En app från Naturskyddsföreningen som hjälper dig leva mer miljösmart. Du får experttips hur du minskar din klimatpåverkan hemma, i affären och på jobbet. Fruktväljaren hjälper dig att välja frukt och grönt efter säsong och Fiskväljaren hjälper dig undvika fula fiskar i mataffären. Appen guidar bland de vanligaste miljömärkningarna, tipsar om hur du kör miljövänligt och ger dig råd om barnprodukter. Du kan också söka bland 400 butiker som säljer miljömärkta kläder. Tydligt och lärorikt!
Finns för iPhone och android. Gratis.

Appen Graviditetskalendern

Appen Graviditetskalendern

 

Graviditetskalendern
Sjukvårdsupplysningens graviditetsapp. Se bilder och läsa om fostrets utveckling och vad som händer i kvinnans kropp vecka för vecka. Appen länkar till landstingens webbsida Tema Gravid med texter om bra mat och träning för gravida, förlossning, första tiden med nyfött barn, amning, flaskmatning och förlossningsrädsla. Tydligt och enkelt.
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Hello Baby Sverige

Bild från appen Hello Baby Sverige

Hello baby Sverige 
En app för iPad med snygga bilder på fostrets utveckling. Ange ditt beräknade förlossningsdatum så får du uppdatering om både fostrets och mammans utveckling vecka för vecka. I vecka 6, 12 och 24 kan du se barnet i 360-graders vy. Hello Baby är utvecklad av Pampers. Du erbjuds deras startpaket, men är annars är appen reklamfri.För iPad. Gratis.

Appen PeppApp

Appen PeppApp

Peppapp
En peppande quickfix skapad av författaren och motivationsföreläsaren Olof Röhlander. I pepp-appen finns 14 peptalks för olika specifika situationer. Få en boost inför ett viktigt möte eller låt dig peppas när du just fått kritik. Ljudklippen är mellan 1:30 – 5 minuter, vilket gör dem lätta att klämma in i en stressig vardag.
För iPhone och android. Gratis.

 

 

Av Maja Svensson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.