Annons
Annons

Hälsoboosta med julens kryddor

Julens kryddor gör mer än att skapa julkänslor, de är även kryddor som förr i tiden spelade en viktig roll inom medicinen.

Redaktionen

12 december, 2012
Hälsoboosta med julens kryddor
Dela inlägget

Visst är det något speciellt med doften av apelsiner prydda med kryddnejlikor, av ingefära, kanel och kryddnejlikor som smaksätter våra pepparkakor – och av saffran i nygräddade lussekatter? Men julens kryddor gör mer än att skapa julkänslor. De har också egenskaper ur ett rent hälsoperspektiv och spelade förr en viktig roll inom medicinen.

Saffran – löste kramper
Saffran, världens dyraste krydda, är kanske den krydda som förknippas mest av alla med julen.
Det rödgula guldet som färgar och smaksätter våra lussekatter och doftsätter våra hem kring jul. Saffran är de orangefärjade märkesflikarna på saffranskrokusens pistiller som handplockas och torkas. För ett kilo saffran går det åt 100 000 blommor. Historiskt sätt har saffran brukats för att lösa kramper och som menstruationsökande medel. Idag används saffran främst för att smaksätta mat och bakverk, men även som färgmedel.

Kanel – hjälpte diabetiker
Kanel är också en riktig julkrydda som tillsammans med ingefära och kryddnejlika ger smak åt våra pepparkakor. Det är även en klassiker på risgrynsgröten och mer till vardags i kanelbullar och örtteer. Det är en av våra äldsta kryddor som användes redan i gamla Egypten.
Kryddan kommer från kanelträdets bark som skalad och torkad ger kanelstänger. De medicinska effekterna kanelen har är framförallt att stabilisera blodsockret hos diabetiker. Man ska dock inte konsumera för stora mängder kanel då dess innehåll av kumarin inte är bra för kroppen i höga doser. Då det finns olika arter av kanelträd finns det också bättre och sämre alternativ. Ceylonkanel, en inte lika vanligt förekommande art, innehåller lägst doser av kumarin och kan därför vara bra om man vill äta lite mer. Kanel är även bra för att stimulera matsmältningen samt att lugna oroliga magar.

Kryddnejlika – lokalbedövande egenskaper
De torkade blomknopparna av kryddnejlika är en av våra traditionella julkryddor. Både för dess smak och doft men även som prydnad då de tillsammans med rött band klär apelsinens skal. Både dess karaktäriserande doft och smak kommer från dess eteriska olja eugenol som även står för dess medicinska egenskaper. Eugenolen har tidigare brukats främst för dess antiseptiska och lokalbedövande egenskaper. Oljan har dock visat skapa hudirritation vid hög koncentration.
De största odlingarna av kryddnejlika finner man i Indonesien, på Madagaskar och Tanzanias kustområden.

Ingefära – mot illamående och åksjuka
Ingefära är den krydda som till julen ger lite krut åt pepparkakorna. Ingefäran har odlats i Indien och Sydostasien i årtusenden, och idag är även Kina en av de stora producenterna.
Kryddan har en stark karaktäristisk smak som kommer från fenolen gingerol men också från dess eteriska olja som innehåller zingiberen och zingiberol.
Inom medicinen har ingefäran visat god effekt på illamående och åksjuka men även visats sig vara ett riktigt bra tillskott för att hämma inflammationer och värk. Därför brukas den idag av flertalet reumatiker och personer som lider av artros. Ingefäran har även effekt på matsmältningen.

Kardemumma – boostar immunförsvaret
En annan höjdare till julen är kardemumma, kryddan som tillsammans med kanel ofta smaksätter teer, bakverk och julgodis. Kardemummaskorpor är också en klassiker, finns det något godare till en kopp te? Och visst är det bra när något som vi tycker om att äta även har bra inverkan på vår hälsa?
Kardemumman har även den medicinska egenskaper i form av att den befrämjar matsmältningen, verkar lugnande och kramplösande vid magbesvär. Kardemumman innehåller också mycket antioxidanter vilket hjälper kroppen att boosta immunförsvaret.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Annons