Blir du lätt hungrig mellan huvudmåltiderna? Sjunker blodsockerkurvan och du blir sur och vresig om du inte ätit på ett tag? Så är det i alla fall för mig! Att äta ofta men lite är ingenting nytt men faktum är att det inte är så dumt ändå! Äter man mer sällan så svänger blodsockerkurvan mer och man får dippar där man blir lite grinig, sötsugen och småhungrig. Det tror jag alla har känt någon gång eller hur? Då är det lätt att man tar en kaka, macka med vitt bröd eller något annat som innehåller snabba kolhydrater eftersom det är det kroppen skriker efter. Även om man äter fiberrika och nyttiga måltider som är bra för blodsockret så kan man behöva äta mellanmål. Problemet är ju dock att man ofta behöver tillgång till en kyl om man vill ha ekonomiska och nyttiga alternativ som t.ex. keso och ägg. Nötter och frukt i all ära men det kan bli lite tråkigt i längden tycker jag. Att köpa mellanmålsbarer, sure, men många är antingen dyra eller full med socker och tillsatser så DÄRFÖR tänkte jag tipsa om nyttiga och enkla barer som du kan göra helt själv! 😀
Här kommer ett recept på mina barer men naturligtvis kan du byta ut eller lägga till ingredienser så de passar just dig! 🙂
1 dl mandlar
1 dl hasselnötter
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
1/2 dl pumpakärnor och solrosfrön
1/2 dl torkade tranbär
1/2 dl torkade dadlar
2 msk ekologiskt kokosfett (inte silverpaketet hos matvarubutikerna!)
1-2 st ägg
Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka nötterna och dadlarna, rör sedan ner alla ingredienser i en bunke. Rör om ordentligt så allt blandas. Bred sedan ut blandningen i en ugnsform som du klätt med bakplåtspapper. In med "kakan" i ugnen i ca 10 min. Ta därefter ut formen och låt svalna. När "kakan" har svalnat skär du upp den i rutor, du bestämmer själv vilken storlek du vill ha på barerna. Gör sedan små foliepaket av varje bar och lägg i kylen. KLART! Supergoda och lätta att ta med!
I detta recept valde jag att både använda mig av kokosfett och ägg, man kan absolut bara välja en av dem. Väljer man kokosfett (köps i hälsokostaffärer) behövs inte ugnen, utan då ställer man endast in den i kylen och skär upp barerna när kakan har stelnat. Väljer man ägg så behövs ugnen och man gör på precis samma sätt som ovan.
Lycka till! 🙂
Åh vilket bra tips! Detta ska jag testa 🙂
Hej! Jo jag undrar har du något tips på vad man kan äta innan träning för att öka förbränningen? Och så att man får mer energi? Tack på förhand 🙂
Hej! Jag skulle rekommendera att äta ett mindre mål med kolhydrater och protein ca. 30 min före träning för att få lite energi och orka träna hårt, förslagsvis banan och lite keso. Efter träningen bör protein intas inom 30 min, ex. kan vara ägg, kvarg, keso mm. för att förhindra att kroppen bryter ner musklerna man försöker bygga upp. Förbränningen kommer igång när man tränar, kondition är ett bra sätt att förbränningsträna. Kör gärna korta och intensiva pass. Styrketräning och det du äter hjälper till att bygga upp och bevara musklerna och ju mer muskler du har desto mer fett förbränner du 🙂 Lycka till!