Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hälsocoachen

Kolhydrater är nödvändigt för kroppen, tro det eller ej!

1294192_small_salad_with_lime
Kolhydrater

Hjärnan måste ha ca 100 g kolhydrater varje dag. Kolhydrater omvandlas till glukos när vi bryter ner maten. Glukos transporteras sedan i blodet ut till muskler och lever med hjälp av insulin. Det kan även användas direkt som energi i kroppen. Får man inte i sig tillräckligt med kolhydrater ombildar kroppen aminosyror (protein) till kolhydrater istället och kroppen bryter då ned annan vävnad ex. muskler för att täcka behovet. Intas istället en stor mängd kolhydrater så kan istället kroppen omvandla detta till fett eftersom lagren redan är fyllda. Det finns en typ av kolhydrater som inte bryts ned i tunntarmen och inte ger samma energi som glykemiska kolhydrater, dessa kallas kostfibrer och finns bl.a. i fullkornsprodukter och dessa ger istället näring åt de goda tarmbakterierna (probiotika) och namnges då prebiotika. Prebiotika ger alltså näring åt probiotika.
Det finns två sorters kostfiber, olösliga och lösliga. De olösliga kostfibrerna är svårare för tarmbakterierna att bryta ned och binder istället vatten till sig vilket gör att de ökar volymen på mag- och tarminnehållet. Genom denna funktion kan de förhindra att en rad olika magproblem uppstår så som förstoppning och colon cancer samt att de hjälper till att öka mättnadskänslan lite genom att de fyller ut innehållet. De lösliga kostfibrerna däremot är de som tarmbakterierna har lätt att bryta ned och kan använda som näring. Det rekommenderas att inta minst 25-35 g kostfiber per dag. Detta gäller helt friska individer.

Glykemiska kolhydrater är det bränsle som hjärnan och andra nervvävnader måste ha tillgång till för att fungera. En upplagring av glykemiska kolhydrater är även viktigt för optimala muskel- och avgiftningsfunktioner. Enligt de svenska näringsrekommendationerna rekommenderas 50-60 E% kolhydrater dvs. att 50-60 % av en dags kostintag bör bestå av kolhydrater. Även frukt och grönsaker räknas in i kolhydraterna och de innehåller viktiga vitaminer och mineraler som vi behöver. För att tillgodose dessa vitamin- och mineralbehov rekommenderas det att inta minst 500 g frukt och grönt varje dag, om du är frisk och äter en varierad kost. Man kan även beräkna hur mycket kolhydrater man behöver utifrån sin kroppsvikt:

Stillasittande                                                  3-4 g/kg/dag
Lätt träning                                                    4-5 g/kg/dag
Medelhård träning                                       5-7 g/kg/dag
Hård träning 1-2 tim/dag                           7-12 g/kg/dag
Extrem hård träning/tävling                     10-12+ g/kg/dag

Välj inte bort kolhydraterna utan välj istället att äta bra kolhydrater så som; grönsaker, frukt, fibrer, potatis, fullkornsprodukter, bär och nötter. Välj bort de vita kolhydraterna som ex; vit pasta, vitt ris, vitt bröd, godis, chips, läsk, vitt mjöl osv. Välj dina kolhydratkällor med omsorg och tänk efter färg! Ju mörkare och färggladare källorna är desto mer näring innehåller de! 🙂


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Gör din egen Vicks Vaporub-salva

Blogginlägg

Vad har egentligen hänt med klassikern Vicks Vaporub? Ni vet apoteksvaran som används till nästäppa och hosta? Den verkar ha utgått hos leverantören och även jag har varit en trogen kund (trots skräpigt innehåll). MEN, jag gjorde min egen! Så du kan även göra en och självklart är innehållet naturligare! 😉 DIY: Smält ca. 1 […]

Semestertider

Blogginlägg

Semestern är slut och vardagslivet är igång! Trots riktigt kasst väder (har haft regn nästan varje dag) så har semestern varit händelserik! Jag har haft 2,5 veckor i kära Örnsköldsvik där jag har umgåtts med nära och kära. Det blev en weekend i Sundsvall där drinkar och god mat stod på schemat! 👌🏻 Efter det […]

Raw chokladbollar

Blogginlägg

Gjorde jordens kanske godaste chokladbollar i söndags och har ätit alldeles för många redan, hehe! Raw, nötfria, laktosfria och inget tillsatt socker. Så bra! Eftersom jag freestylar rätt ofta i köket har jag sällan recept man kan följa till punkt och pricka. Men jag tänkte försöka uppskatta mängden iallafall. Smeten mixas bäst i en matberedare och […]

Håravfall i Nyhetsmorgon

Blogginlägg

Igår tittade jag på Nyhetsmorgon och i vanlig ordning hade de besök av Dr. Mikael. Även känd motståndare till kosttillskott och naturliga preparat. Denna morgon var ämnet håravfall och en tittarfråga om huruvida kosttillskott kan hjälpa mot håravfall behandlades. Utan belägg, argument och källor avfärdades kosttillskott av Dr. Mikael. Enligt honom fungerar de inte alls. […]

Städa naturligt med No 06 Allrent

Blogginlägg

Många städprodukter idag innehåller massvis med kemikalier och kan framkalla en rad hälsobesvär. En grej som stör mig oerhört är att de sällan uppfyller det som utlovas. Ni vet det omöjliga med kalk i duschen..? Blä! I Karlstad är det relativt bra vatten men rören är desto sämre. Detta leder till en hemsk beläggning i […]

Pukka Green Collection

Blogginlägg

Har ni läst senaste Kurera? Så bra! 🙂 Att Pukka är en riktig favorit hos mig är nog ingen hemlighet. Eftersom jag är ett stort fan av grönt te kan ni förstå hur glad jag blev när deras Green Collection släpptes! 😀 Green Collection innehåller supreme matcha (ingen smak), clean matcha (citron), mint matcha, ginseng […]

Organic shop

Hudvård

Har ni testat nya Organic Shop? Såå bra! Dessa lanserades nyss i Sverige och satan i gatan vad de doftar gott! 😀 Jag har testat alla på bilden och kan verkligen rekommendera bodyscruben i mango. Wow! Har haft svårt för scrubs tidigare för tycker det är få korn (rinnig sörja som man aldrig blir av med) […]

Pray for Stockholm

Blogginlägg

Tiden går! I fredags var det två veckor sedan terrorattentatet i Stockholm. Kan fortfarande inte riktigt förstå att det verkligen har hänt. På en plats där man vistats tusen gånger. I en stad där flera vänner bor. Ord kan inte beskriva hur hemskt det är. Jag tog lite välbehövlig påskledighet och åkte upp till familjen […]

Back in business? 

Back in business? 

Blogginlägg

Halloj!  Här kikar jag in efter ett halvår sisådär… Anledningen? Jag har haft så störiga tekniska problem med min blogg, så fort jag har försökt posta något så har jag slängts ut. Ingen har kunnat lösa problemet men nu ska WordPress ha gjort det. Sååå, here we go! Detta är då såklart ett testinlägg bara […]

Att köra Lamborghini 

Blogginlägg

Vet ni vad jag har gjort?! Ja det har ni väl räknat ut med tanke på rubriken, hahah! Men jag har alltså KÖRT LAMBORGHINI!!! Förstår ni?! En Gallardo med 500 hk för ca 2 miljoner! Nu är jag otroligt nördig när det gäller Lamborghini så detta var hur stort som helst och en grej jag […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)