Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hälsocoachen

Protein

1021157_cracked_egg

Protein

Protein passar extra bra just nu då jag opererade bort en trasig menisk i mitt knä igår. Vid operationer och skador är protein extra viktigt eftersom kroppen behöver återhämta och bygga upp sig igen efter det fysiska traumat den utsatts för. Så förhoppningsvis gör proteinet susen så jag kan vara tillbaka på banan snart! 😀

Precis som kolhydrater och fetter så är även proteinet betydelsefullt för vår kropp. Protein är viktiga byggstenar i kroppen och finns i många livsmedel. Proteiner är uppbyggda av aminosyror om antalet aminosyror är 50 st eller fler så kallas det protein annars får det en annan benämning. Totalt finns det 20 st aminosyror och åtta av dem är essentiella dvs. att de måste tillföras via kosten. Man pratar ofta om fullvärdiga proteinkällor och en fullvärdig proteinkälla är ett livsmedel som innehåller alla de åtta essentiella aminosyrorna. Protein och aminosyror är inte något som lagras i kroppen utan måste hela tiden tillföras via kosten flera gånger under dagen. Proteinernas uppgifter är många och varierande, de används bl.a. till muskeluppbyggning, hår hud och naglar, blodkoagulation, syretransport, energi och de reglerar bl.a. syra-basbalansen och vattenbalansen för att bara nämna några funktioner.
Exempel på livsmedel med hög proteinhalt är: Spenat, ärtor, bönor, sojabönor, kvarg, keso, mjölk, ägg, kött, kyckling och fisk.
Enligt Nordiska näringsrekommendationer rekommenderas det för barn över 2 år och vuxna att proteinintaget bör ligga på 10-20 E% dvs. att 10-20 % av en hel dags kostintag bör utgöras av protein. Proteinbehov kan även det räknas efter kroppsvikt och aktivitet:

Stillasittande                       0,8 g/kg
Uthållighetsidrottare         1,5 g/kg
Styrkeidrottare                   1,5-2 g/kg
Växande ungdomar            1,7-2 g/kg
Vid viktminskning              2-2,5 g/kg


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Gör din egen Vicks Vaporub-salva

Blogginlägg

Vad har egentligen hänt med klassikern Vicks Vaporub? Ni vet apoteksvaran som används till nästäppa och hosta? Den verkar ha utgått hos leverantören och även jag har varit en trogen kund (trots skräpigt innehåll). MEN, jag gjorde min egen! Så du kan även göra en och självklart är innehållet naturligare! 😉 DIY: Smält ca. 1 […]

Semestertider

Blogginlägg

Semestern är slut och vardagslivet är igång! Trots riktigt kasst väder (har haft regn nästan varje dag) så har semestern varit händelserik! Jag har haft 2,5 veckor i kära Örnsköldsvik där jag har umgåtts med nära och kära. Det blev en weekend i Sundsvall där drinkar och god mat stod på schemat! 👌🏻 Efter det […]

Raw chokladbollar

Blogginlägg

Gjorde jordens kanske godaste chokladbollar i söndags och har ätit alldeles för många redan, hehe! Raw, nötfria, laktosfria och inget tillsatt socker. Så bra! Eftersom jag freestylar rätt ofta i köket har jag sällan recept man kan följa till punkt och pricka. Men jag tänkte försöka uppskatta mängden iallafall. Smeten mixas bäst i en matberedare och […]

Håravfall i Nyhetsmorgon

Blogginlägg

Igår tittade jag på Nyhetsmorgon och i vanlig ordning hade de besök av Dr. Mikael. Även känd motståndare till kosttillskott och naturliga preparat. Denna morgon var ämnet håravfall och en tittarfråga om huruvida kosttillskott kan hjälpa mot håravfall behandlades. Utan belägg, argument och källor avfärdades kosttillskott av Dr. Mikael. Enligt honom fungerar de inte alls. […]

Städa naturligt med No 06 Allrent

Blogginlägg

Många städprodukter idag innehåller massvis med kemikalier och kan framkalla en rad hälsobesvär. En grej som stör mig oerhört är att de sällan uppfyller det som utlovas. Ni vet det omöjliga med kalk i duschen..? Blä! I Karlstad är det relativt bra vatten men rören är desto sämre. Detta leder till en hemsk beläggning i […]

Pukka Green Collection

Blogginlägg

Har ni läst senaste Kurera? Så bra! 🙂 Att Pukka är en riktig favorit hos mig är nog ingen hemlighet. Eftersom jag är ett stort fan av grönt te kan ni förstå hur glad jag blev när deras Green Collection släpptes! 😀 Green Collection innehåller supreme matcha (ingen smak), clean matcha (citron), mint matcha, ginseng […]

Organic shop

Hudvård

Har ni testat nya Organic Shop? Såå bra! Dessa lanserades nyss i Sverige och satan i gatan vad de doftar gott! 😀 Jag har testat alla på bilden och kan verkligen rekommendera bodyscruben i mango. Wow! Har haft svårt för scrubs tidigare för tycker det är få korn (rinnig sörja som man aldrig blir av med) […]

Pray for Stockholm

Blogginlägg

Tiden går! I fredags var det två veckor sedan terrorattentatet i Stockholm. Kan fortfarande inte riktigt förstå att det verkligen har hänt. På en plats där man vistats tusen gånger. I en stad där flera vänner bor. Ord kan inte beskriva hur hemskt det är. Jag tog lite välbehövlig påskledighet och åkte upp till familjen […]

Back in business? 

Back in business? 

Blogginlägg

Halloj!  Här kikar jag in efter ett halvår sisådär… Anledningen? Jag har haft så störiga tekniska problem med min blogg, så fort jag har försökt posta något så har jag slängts ut. Ingen har kunnat lösa problemet men nu ska WordPress ha gjort det. Sååå, here we go! Detta är då såklart ett testinlägg bara […]

Att köra Lamborghini 

Blogginlägg

Vet ni vad jag har gjort?! Ja det har ni väl räknat ut med tanke på rubriken, hahah! Men jag har alltså KÖRT LAMBORGHINI!!! Förstår ni?! En Gallardo med 500 hk för ca 2 miljoner! Nu är jag otroligt nördig när det gäller Lamborghini så detta var hur stort som helst och en grej jag […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)