Fett
Även fett är nödvändigt och verkar som en långvarig energikälla till kroppen. Det rekommenderas att man intar 25-35 E% fett om dagen. Fett i allmänhet har en stötdämpande effekt på våra organ och behövs för att vi ska klara av kyla men behövs även för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) i kroppen. Många fettsyror är även essentiella och måste tillföras via kosten för att vi ska överleva. Exempel på essentiella fettsyror är Omega-6 och Omega-3 som är viktiga för ex. hjärnan, blodkärl och leder. Omega-6 är betydligt mer lättillgängligt i kosten så det är Omega-3 vi bör fokusera på att få i oss ordentligt av.
Dessa fettsyror hittar vi bl.a. i fet fisk som bör ätas minst tre gånger i veckan för att tillgodo se kroppens behov.
Något annat som disskuteras är även vilka fettsyror som vi bär äta mer av och vilka vi bör äta mindre av för att få de bästa hälsoeffekterna. Mättade fettsyror och transfetter höjer LDL-kolesterolet (det onda kolesterolet) och sänker de goda HDL-kolesterolet. Förhöjda halter av LDL-kolesterol har ett starkt samband till risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, vissa cancerformer och övervikt. Denna risk beror på att LDL lätt tas upp i blodådrornas väggar. Väggarna blir då tjockare och blodet får svårare att strömma igenom p.g.a. en tidigare oxidation. Detta kan motverkas av vitaminerna C och E som även är antioxidanter. Därför rekommenderas det att minska intaget av de mättade fettsyrorna och transfetterna och istället äta mer av de enkelomättade och fleromättade fettsyrorna. Fisk, nötter, linfrön och avokado är exempel på livsmedel som innehåller mycket fleromättade fettsyror. Man kan även enkelt skilja de mättade fettsyrorna/transfetterna och de enkelomättade/fleromättade fettsyrorna åt genom att titta på temperaturerna. Det fett som är hårt i kylskåpstemperatur (ex. mjölkfett) har ofta höga halter av mättade och trans-fettsyror och de som är mjuka eller flytande (ex. olivolja) innehåller mer enkel- och fleromättade fettsyror.
Välj därför att äta mycket av de fleromättade fettsyrorna då det är de kroppen behöver för att fungera optimalt! När det gäller mättat fett bör man fokusera på magert kött, kvarg, keso, naturell yoghurt och det nyttiga ekologiska kokosfettet! 🙂 Transfetter bör vi undvika då studier visar på att dessa fettsyror kan verka direkt skadligt i kroppen.