Hälsocoachen

Mugcake-semla med egengjord nutella

Minns ni min semmelwrap från förra året? Såå god! Detta år testar jag en ny variant då jag inte gillar de klassiska semlorna. Nutella är ju det nya för i år och jag gillar trender och nytänk så testade en egen och nyttigare variant av nutellasemlan. En mugcake-semla med egengjord nutella. Den blev sååå god! Och nutellan blev som en dröm (tycker vanlig nutella är så söt och sliskig). Det bästa är ju såklart att denna "semla" är gluten- och laktosfri samt utan tillsatt socker.

 Recept på två semlor: 

Mugcake:

2 ekologiska bananer

2 ägg

ca 5 msk mandelmjöl

ca 5 msk hasselnötsmjöl

1-2 tsk ekologisk honung

Mosa bananerna och rör ihop till en smet. Häll upp i två muggar och kör vardera mugg i 2 min i micron. Låt svalna. Skär sedan bort en del som får agera lock.

Egengjord nutella: 

1 msk kokosolja

2-3 rutor mörk choklad (laktosfri)

ca 2 msk hasselnötsmjöl

1 tsk ekologisk honung

Smält kokosoljan och finhacka chokladen. Låt sedan chokladen smälta i den varma kokosoljan. Tillsätt hasselnötsmjölet och honungen. Rör till en tjock smet. Klart!

Använd sedan en sked för att göra hål i semlorna för att göra plats för nutellan. Servera med vispad grädde (laktosfri) och lite hackad choklad.

Lycka till! 😀


Gluten- och laktosfri kladdkaka

Idag är det ju kladdkakans dag! Jag firar med att bjuda på ett recept på en variant av kladdkaka, en laktos- och glutenfri Moccakaka! Såå god!

Chokladkaka:

100 g  Laktosfritt Smör alt. kokosolja

3 Ägg

3 dl Mandelmjöl

½ dl Hasselnötsmjöl

2 msk Kokosmjöl

2 msk Eko. och laktosfri Vispgrädde

2 ½ dl Sukrin melis eller kokossocker

3-4 msk Eko. Kakao

1 krm Bakpulver

1 tsk Vaniljpulver

1 msk Kaffe (valfritt)

Juice av en halv apelsin (valfritt)

Gräddtopping:

3 dl Eko. och Laktosfri Vispgrädde

100 g Laktosfri Färskost

1 msk Kaffe (valfritt)

3 msk Sukrin melis eller kokossocker

1 tsk Vaniljpulver

Juice av en halv apelsin (valfritt)

Hackade mandlar

 

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.
Lägg alla ingredienser till chokladkakan
i en bunke och mixa allt.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter.
Låt kakan svalna.

Vispa grädden och rör ner färskosten.
Rör ner de övriga ingredienserna
och vispa ytterligare.
Bred ut krämen över chokladkakan och
dekorera med hackade mandlar.

Njut!

Foto: Rebecka Berglund

Foto: Rebecka Berglund


Gör din egna nyttiga (och magiskt goda) semmelwrap

Alltså den där semmelwrapen har jag varit bra nyfiken på ett tag då jag inte är ett fan av vanliga semlor. Har jobbat som en galning så jag har inte kollat upp något bra ställe. För en timme sedan fick jag en snilleblixt, jag ska testa att göra en egen! Det beslutet ångrar jag inte, den blev maaagisk och dessutom mycket nyttigare! Gluten- och laktosfri, bättre blir det nästan inte!

(null)

Recept

Wrap:
1 ägg
1/2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
2 msk laktosfri grädde
1 krm vaniljpulver
1 krm sukrin melis
1/2 tsk bakpulver

Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i några minuter för att svälla. Värm lite kokosfett i en stekpanna. Platta ut smeten och stek på låg värme (precis som pannkaka fast långsammare). Låt svalna när den är klar.

(null)

Mandelmassa:
1/2 dl mandelmjöl
1 msk laktosfri grädde
1 tsk honung

Blanda ihop alla ingredienser till en pasta.

Bred ut mandelmassan över din wrap och lägg vispad grädde och jordgubbar på. Rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett.

Semmelwrapen är nu redo att avnjutas!