Hälsocoachen

Rebecka Skipper is in the house!

IMG_2355

Nu när målsättning och mätmetoder är spikade så är det dags att ta fram det tunga artilleriet; kostupplägget!

Som ni vet så åt ju Adam väldigt mycket mättat fett, halvfabrikat och massvis med risgrynsgröt men minimalt med frukt och grönt. Jag gjorde ett besök hos Adam och i äkta Anna Skipper-stil och gick jag igenom kyl, frys och skafferi och där hittade jag tyvärr en massa näringsfattig mat så nu får det minsann bli ordning och reda på Adam! 😉 Ni ser själva hur det såg ut i Adams kyl när vi började på bilden ovan men förhoppningsvis ser den annorlunda ut i maj! 😀

Bort med risgrynsgröt, panerad tork, margarin, matlagningsgrädde och fläskkött för nu gäller andra bullar!

Adam ska nu börja äta betydligt mer fibrer som vi hittar i frukt och grönt (ju mörkare grönsaker och frukt desto mer fibrer och näring), fullkornsprodukter, nötter, bönor och frön. Jag ser gärna att Adam fortsätter äta fett då det är en bra energikälla för kroppen men fokus ska ligga på bra fetter. Fet fisk, avokado, linfröolja är exempel på bra fetter då dessa är fleromättade och verkar förebyggande för en rad sjukdomar. Mättat fett som vi hittar i fläskkött, matlagningsgrädde och risgrynsgröt för att bara nämna några källor är något som rekommenderas att minska på då för mycket av dessa kan verka skadligt för kroppen. Ska man välja ut några mättade fetter är nötkött, kvarg, keso och mjölk något som man istället bör fokusera på då dessa har en låg fetthalt och innehåller bra med proteiner. Även naturell och turkisk yoghurt kan ätas med gott samvete i måttliga mängder då de även innehåller probiotika, så kallade goda magbakterier som är bra för kroppens immunförsvar och näringsupptag. Bra exempel på proteinkällor är ägg, kvarg, fisk, kyckling och mjölk och när det kommer till kolhydrater ska dessa inte uteslutas då det är en viktig och nödvändig energikälla för kroppen men fokus bör ligga på frukt och grönt, nötter och bär samt fullkornsprodukter.

Adam startade själv på ett egenkomponerat deffningsschema och minskade själv på kaloriintaget till 1500 kcal om dagen men eftersom Adam är lång, vältränad och aktiv så behöver han ligga på minst 2000 kcal för att hans kropp ska kunna fungera överhuvudtaget. Äter man för lite så kan kroppen i själva verket ta skada så därför har jag rekommenderat honom att ligga på MINST 2000 kcal de dagar han tar det lugnt och istället fokusera på att äta smart och näringsrik kost, i form av mer frukt och grönt och mer fibrer, för att öka mättnadskänslan och undvika näringsbrist.

No more panerad torsk och risgrynsgröt utan lax, grönsaker och havregrynsgröt får bli den nya melodin! 😀

Mer konkreta exempel och Elke och Tomas upplägg får ni veta mer om senare i veckan! 🙂