Hälsocoachen

Städa naturligt med No 06 Allrent

Många städprodukter idag innehåller massvis med kemikalier och kan framkalla en rad hälsobesvär. En grej som stör mig oerhört är att de sällan uppfyller det som utlovas. Ni vet det omöjliga med kalk i duschen..? Blä! I Karlstad är det relativt bra vatten men rören är desto sämre. Detta leder till en hemsk beläggning i duschen som är omöjlig att bli av med. Jag har testat ALLT! Inget funkar bra. Gjorde min egen spray med ättika osv. men det tyckte inte luftvägarna var speciellt kul. Men nu ni! 06 Allrent är min favorit alla dagar i veckan! Jag har använt den i köket länge för det känns som att det blir rent, på riktigt. Den innehåller ju även Tea Tree som är antiseptiskt vilket är en stor fördel. Så jag testade att använda den på mina duschdörrar i glas. DET FUNKAR! 😀 En naturlig rengöring som faktiskt funkar bättre än alla kemiska rengöringsprodukter jag har testat. Lycka! Köp, köp, köp! 

Grundarna till denna produkt drabbades hårt av kemikalier, läs deras historia


Ekologisk frukt

Älskar att matbutikerna satsar mer och mer på ekologisk frukt och att de dessutom väljer att ha förmånliga erbjudanden på just ekologisk frukt. Bra där!
För ett tag sedan hade Coop här extrapris på både ekologiska vi druvor och päron, mycket efterlängtat! Denna vecka har ICA Maxi här erbjudande på ekologisk kiwi. Hur glad blir man inte?! 😀

Välj ekologiskt när det är möjligt, du får mer näring och mindre kemikalier för pengarna!

20140828-112820.jpg


De giftiga frukterna

Kom ni ihåg att jag skrev om bl.a. den giftiga vindruvan? För er som missat det så är det nu helt bekräftat. Naturskyddsföreningen har nu granskat livsmedelsverkets senaste tester och funnit en hel del gift i vanliga frukter. Man blir ju mörkrädd...

Såhär skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida:

Äpple

Symbolen för hälsa ska väl ändå vara fräsch på riktigt? Vi tycker det, men i 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Tyvärr går det inte att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten.

Päron

Den här barnfavoriten innehöll rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. Sverige har ett ypperligt klimat för ekologisk päronodling. Ändå är svekologiska päron nästan omöjliga att hitta i butik. Byt till eko - visa svenska päronodlare att efterfrågan finns!

Citrus

Irriterad på att ekologisk citrus kan mögla om den ligger framme för länge? Det är för att den inte behandlas med imazalil. Ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande.

Nästan alla citrusfrukter - 95 procent - innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet. Dags för Sverige att göra som danska myndigheter: rekommendera ekologiska citrusskal till matlagningen.

Vindruvor

De söta små druvorna är bäst på att vara värst när det gäller flest sorters rester i samma prov. Och gissa hur många procent av druvorna som innehöll bekämpningsmedelsrester? 96 procent! Flera av medlen är känt problematiska. En del går inte att skölja bort eftersom de verkar inifrån frukten. Rester hittas även i russin och vin.

Banan

Fortsätt nobba fulbananerna! De är riktigt hårt besprutade och i 67 procent av testerna hittades rester. Men medlen är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall  drabbas av lungkollaps. Ämnet är förbjudet i Sverige och EU sedan länge, bland annat tack vare Naturskyddsföreningens arbete.

De flesta tropiska frukter, som ananas och mango, kommer från lika hårt besprutade plantager.

Frågor på det? Ok, vi svarar redan nu:

Brukar ekologiskt innehålla rester?
Nej. Livsmedelsverket testade också samma sorts frukter, fast ekologiska. De gjorde 62 tester, varav ett visade spår av ett medel som används i skyddspåsar som hängs runt bananklasar. Alla andra 61 tester var fria från bekämpningsmedel.

Svenskt är väl bättre?
Ja och nej. Många av de farligaste ämnena är förbjudna i Sverige och EU. Det är också vanligare att gränsvärdena överskrids i importerad frukt. Men man hittar ungefär lika ofta fynd av rester i svensk och importerad frukt.

Proverna ligger ju ändå oftast under gränsvärdena?
Sant. Inom EU finns gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedelsrester mat får innehålla. Väldigt få av fruktproverna ligger över gränsvärdena, men blandningen av många olika ämnen kan ge okända hälsoeffekter. EU:s gränsvärden är dessutom gjorda för ett ämne i taget, trots att vi utsätts för tusentals olika kemikalier under lång tid. Gränsvärdena tar heller inte hänsyn till att hormonpåverkande effekter kan uppstå även vid låga doser.

Varför är barnen känsligast?
Därför att barn inte är små vuxna. De är i en utvecklingsfas där kroppen är mer känslig för kemikalier. Barn äter också mer frukt i förhållande till sin kroppsvikt och får därmed högre exponering.

Ska jag vara rädd för att äta oekologisk frukt?
Nej. Ingen ska vara rädd för att äta frukt. Det är nyttigt och miljösmart. Däremot är det är dags att ifrågasätta hur vår mat produceras och börja ställa krav. Förskolan kan ha ekologisk fruktstund. Politiker kan underlätta för svenska ekobönder och konsumenter. Butiker kan skylta bättre, istället för att låta ekofrukten mögla i ett mörkt hörn. Obesprutad frukt borde inte ruttna i tusentals villaträdgårdar. Till exempel.

Byt till eko för naturen, djuren och odlarna. Och om du vill ha frukt som är fräsch på riktigt.

Vill man kika närmare på granskningen så klickar man på denna länk.


Den giftiga vindruvan

20140311-224805.jpg

Detta får inte bort alla kemikalier på alla frukter men en hel del äckligt försvinner! 🙂 Många i USA använder också bikarbonat vet jag, har själv aldrig testat den metoden.

När det gäller frukt och bär rekommenderar jag att köpa ekologiskt om ni har möjlighet, på så vis försvinner många gifter i er vardag. Den mest besprutade och giftigaste av dem alla är vindruvan. Lägger ni ihop ett och ett förstår ni säkert att det också är en hel del kemikalier i vin :S Varför tror ni man blir extra dålig när man dricker vin...? Forskare har kommit fram till att kemikalierna är en stor bov i dramat. Tragiskt nog så finns det inga krav på att det ska finnas en innehållsförteckning på flaskorna vilket gör det svårt att se hur mycket kemikalier vi faktiskt får i oss. Vidrigt... Som tur är dyker det upp fler och fler goda ekologiska viner. Håll utkik efter det och tvätta er frukt, kanske blir ni av med den omtalade huvudvärken då?