Hälsocoachen

Hälsobrödet

Hej! 

Har varit lite dålig uppdatering här på sistone, det har varit så himla mycket att stå i så bloggen har tyvärr hamnat i skymundan. Sorry! 

Jag tänkte få bjuda på mitt favoritrecept när det kommer till bröd. Det är sååå gott! Alla som smakar brödet älskar det och vill ha receptet så självklart ska ni få ta del av hälsobrödet! 😉 Ett stort plus för att det går att göra laktosfritt och ekologiskt!

Recept: 

1 bröd

2 dl ekologiska havregryn

5 dl ekologiskt fullkornsmjöl (jag varierar men dinkel brukar funka bra)

1 dl eko. linfrön

1/2 dl eko. chiafrön

1 dl naturella nötter

1/2 dl gojibär

1/2 dl solrosfrön

2 tsk bikarbonat

2 msk ekologisk honun

1/2 dl lingon eller rivna morötter

4 dl laktosfri och ekologisk naturell yoghurt

1-2 msk ekologiskt kokosfett (ej kallpressat)

1 dl sultanrussin (valfritt)Blanda alla ingredienser i en bunke och häll upp i en långsmal ugnsform. Grädda 20 minuter i 175 grader. Ta ut formen och täck med ugnsfolie. Grädda sedan ytterligare 20-30 minuter beroende på hur du vill ha ditt bröd. Ta ut formen och låt svalna något innan du smakar. 

Bon apetit! 


Gör din egna nyttiga (och magiskt goda) semmelwrap

Alltså den där semmelwrapen har jag varit bra nyfiken på ett tag då jag inte är ett fan av vanliga semlor. Har jobbat som en galning så jag har inte kollat upp något bra ställe. För en timme sedan fick jag en snilleblixt, jag ska testa att göra en egen! Det beslutet ångrar jag inte, den blev maaagisk och dessutom mycket nyttigare! Gluten- och laktosfri, bättre blir det nästan inte!

(null)

Recept

Wrap:
1 ägg
1/2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
2 msk laktosfri grädde
1 krm vaniljpulver
1 krm sukrin melis
1/2 tsk bakpulver

Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i några minuter för att svälla. Värm lite kokosfett i en stekpanna. Platta ut smeten och stek på låg värme (precis som pannkaka fast långsammare). Låt svalna när den är klar.

(null)

Mandelmassa:
1/2 dl mandelmjöl
1 msk laktosfri grädde
1 tsk honung

Blanda ihop alla ingredienser till en pasta.

Bred ut mandelmassan över din wrap och lägg vispad grädde och jordgubbar på. Rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett.

Semmelwrapen är nu redo att avnjutas!


Protein

1021157_cracked_egg

Protein

Protein passar extra bra just nu då jag opererade bort en trasig menisk i mitt knä igår. Vid operationer och skador är protein extra viktigt eftersom kroppen behöver återhämta och bygga upp sig igen efter det fysiska traumat den utsatts för. Så förhoppningsvis gör proteinet susen så jag kan vara tillbaka på banan snart! 😀

Precis som kolhydrater och fetter så är även proteinet betydelsefullt för vår kropp. Protein är viktiga byggstenar i kroppen och finns i många livsmedel. Proteiner är uppbyggda av aminosyror om antalet aminosyror är 50 st eller fler så kallas det protein annars får det en annan benämning. Totalt finns det 20 st aminosyror och åtta av dem är essentiella dvs. att de måste tillföras via kosten. Man pratar ofta om fullvärdiga proteinkällor och en fullvärdig proteinkälla är ett livsmedel som innehåller alla de åtta essentiella aminosyrorna. Protein och aminosyror är inte något som lagras i kroppen utan måste hela tiden tillföras via kosten flera gånger under dagen. Proteinernas uppgifter är många och varierande, de används bl.a. till muskeluppbyggning, hår hud och naglar, blodkoagulation, syretransport, energi och de reglerar bl.a. syra-basbalansen och vattenbalansen för att bara nämna några funktioner.
Exempel på livsmedel med hög proteinhalt är: Spenat, ärtor, bönor, sojabönor, kvarg, keso, mjölk, ägg, kött, kyckling och fisk.
Enligt Nordiska näringsrekommendationer rekommenderas det för barn över 2 år och vuxna att proteinintaget bör ligga på 10-20 E% dvs. att 10-20 % av en hel dags kostintag bör utgöras av protein. Proteinbehov kan även det räknas efter kroppsvikt och aktivitet:

Stillasittande                       0,8 g/kg
Uthållighetsidrottare         1,5 g/kg
Styrkeidrottare                   1,5-2 g/kg
Växande ungdomar            1,7-2 g/kg
Vid viktminskning              2-2,5 g/kg


Vilket te är nyttigast?

Tepyramiden

Det var lite krångel på bloggsidan igår så därför kunde jag publicera något igår men förhoppningsvis funkar det bättre nu.
Att det är nyttigt att dricka te vet de allra flesta nu för tiden. Men vilket te är då bäst och nyttigast? Jag har sammanställt en liten tepyramid för att guida er rätt i tedjungeln (klicka på bilden för att kunna se texten tydligare). Längst ner hittar vi svart te och högst upp hittar vi de renaste och nyttigaste. Kom ihåg att hest välja ett ekologiskt te utan socker och tillsatser.

Njut av en kopp te i vårsolen nu! 😀


Se upp för silvriga paket…

kokosnotter

Att kokosfett är nyttigt har väl knappast undgått någon men det är inte alla som vet skillnaden mellan kokosfett och kokosfett.

För att få i dig det nyttiga och näringsrika fettet bör du välja ett ekologiskt kokosfett. Detta fett innehåller laurinsyra som kan liknas med näringen som finns i modersmjölk och det är även väldigt värmetåligt till skillnad från många andra fetter. Det behåller nämligen alla näringsämnen upp till 180 grader och är dessutom väldigt drygt så det behövs inte mycket! Perfekt att äta som det är, steka i, baka med, göra hårinpackningar med... you name it! 😀

Så tyvärr fungerar ej det silvriga paketet som finns i matvarubutikerna då detta fett är härdat och kan verka skadligt för kroppen.Allmänna kostrekommendationer baserade på vetenskapliga studier avråder till att äta härdat fett på grund av hälsoriskerna.
So take my advice och välj det ekologiska för då får du i dig massor med näring och kan äta det med gott samvete! 🙂