Hälsocoachen

Superfröet Chia – Chiapudding med saffran

Var du en av de som uppmärksammade Aftonbladets löpsedel och artikel om Chiafrön?

Kvällstidningen är inte ute och cyklar, Chiafröet är ett riktigt superfrö! En stor favorit i mitt eget kök. Jag använder fröet när jag bakar bröd, gör nyttiga pannkakor, i mina smoothies, i min egengjorda granola... listan kan göras lång! Precis som det rekommenderas äter jag minst en matsked chiafrön om dagen och det tycker jag du också ska göra! Anledningen? Chiafrön är fulla av protein, Omega-3, fibrer och antioxidanter. Kurera ger dig en guide här.

Jag tänkte tipsa om mitt recept på Chiapudding med saffran, gott och nyttigt! Visste du att saffran har en antidepressiv och lusthöjande effekt? Saffran är också bra för matsmältningen så passa på att äta saffran året om och inte bara under julen.

chiapudding med saffran

1 portion

1 dl Mandelmjölk
1,5 msk Chiafrön
1 krm Vanlijpulver
1 krm agavesirap
Några droppar av juicen från en apelsin
0,10-0,25 g Saffran

Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå i några timmar eller över natten.
Klart!
Perfekt till frukost eller som mellanmål.

 

 


Fettet är inte så farligt som du tror!

1152191_avocado_on_white

Fett

Även fett är nödvändigt och verkar som en långvarig energikälla till kroppen. Det rekommenderas att man intar 25-35 E% fett om dagen. Fett i allmänhet har en stötdämpande effekt på våra organ och behövs för att vi ska klara av kyla men behövs även för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) i kroppen. Många fettsyror är även essentiella och måste tillföras via kosten för att vi ska överleva. Exempel på essentiella fettsyror är Omega-6 och Omega-3 som är viktiga för ex. hjärnan, blodkärl och leder. Omega-6 är betydligt mer lättillgängligt i kosten så det är Omega-3 vi bör fokusera på att få i oss ordentligt av.
Dessa fettsyror hittar vi bl.a. i fet fisk som bör ätas minst tre gånger i veckan för att tillgodo se kroppens behov.

Något annat som disskuteras är även vilka fettsyror som vi bär äta mer av och vilka vi bör äta mindre av för att få de bästa hälsoeffekterna. Mättade fettsyror och transfetter höjer LDL-kolesterolet (det onda kolesterolet) och sänker de goda HDL-kolesterolet. Förhöjda halter av LDL-kolesterol har ett starkt samband till risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, vissa cancerformer och övervikt. Denna risk beror på att LDL lätt tas upp i blodådrornas väggar. Väggarna blir då tjockare och blodet får svårare att strömma igenom p.g.a. en tidigare oxidation. Detta kan motverkas av vitaminerna C och E som även är antioxidanter. Därför rekommenderas det att minska intaget av de mättade fettsyrorna och transfetterna och istället äta mer av de enkelomättade och fleromättade fettsyrorna. Fisk, nötter, linfrön och avokado är exempel på livsmedel som innehåller mycket fleromättade fettsyror. Man kan även enkelt skilja de mättade fettsyrorna/transfetterna och de enkelomättade/fleromättade fettsyrorna åt genom att titta på temperaturerna. Det fett som är hårt i kylskåpstemperatur (ex. mjölkfett) har ofta höga halter av mättade och trans-fettsyror och de som är mjuka eller flytande (ex. olivolja) innehåller mer enkel- och fleromättade fettsyror.

Välj därför att äta mycket av de fleromättade fettsyrorna då det är de kroppen behöver för att fungera optimalt! När det gäller mättat fett bör man fokusera på magert kött, kvarg, keso, naturell yoghurt och det nyttiga ekologiska kokosfettet! 🙂 Transfetter bör vi  undvika då studier visar på att dessa fettsyror kan verka direkt skadligt i kroppen.